header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Spojené státy-nedokončený sen-14.-dozírací jednotky

Na jihu státu Illinois se nachází káznice Marion, která otevřela své brány v roce 1963, aby nahradila věznici Alcatraz, která téhož roku uzavřela své brány. Právě v Marionu započala svou činnost Dozírací jednotka (Control Unit, CU) v červenci 1972. Šedesát vězňů zde bylo zavřeno ve smyslové izolaci a celé vězení se v roce 1983 stalo Dozírací jednotkou.

 Vězni pak byli zavřeni ve svých celách 23 hodin denně v naprosté izolaci od jiných vězňů. V celách o rozměrech 2,40krát 1,80 m, vybavených jen betonovou postelí, umyvadlem a záchodem. Jedí, spí a vykonávají své potřeby v této cele. Jsou vystaveni fyzickým i psychologickým hrubostem. Dostávají výprask, klystýry a jiné ponižující procedur. Vězni zůstávají nezřídka nataženi, přivázaní na posteli, často po řadu dní. Návštěvy jsou velmi omezené, stejně tak jako právo přijímat dopisy nebo psací potřeby. Strava je nedostatečná, přístup k lékařskému ošetření minimální. Káznice je pod dozorem strážců známých svou brutalitou. Sebevražedné účinky této smyslové izolace a programů "úpravy chování", které jsou zde praktikovány, jsou alarmující. Dozírací jednotka v Marionu má míru sebevražednosti pětkrát vyšší, než je celonárodní míra.

 V roce 1993 byla ve Florenci, Colorado, otevřena nová Dozírací jednotka, kde ona trocha lidských styků byla ještě dále snížena.

 Marion a Florence nejsou jediné. Tyto Dozírací jednotky jsou stále početnější po celé zemi.

 Ve státní věznici v Pclican Bav, Kalifornie, byla otevřena "Secu-rity Housing Unit" (SHU), která byla řešena pro trvalou izolaci vězňů. Ti jsou 22 a půl hodiny denně uzavřeni ve svých celách o 7,4 čtverečních metrech a mají právo jen na dobu "cvičení" během 90 minut, sami na betonovém "dvoře", velkém, jako tři cely. mezi zdmi o výšce 6 metrů a pod kovovou mříží. Dveře cel jsou ovládány na dálku strážci, a ti používají tlampač pro povely vězňům. Ti jsou stále spoutáni. Po stranách jsou dva strážci ozbrojení obušky, když se mají vězni pohybovat mimo svou celu. Mimo zaklapnutí dveří a hlasu tlampače je SHU naprosto tichá. Kalifornie má druhou Dozírací jednotku ve věznici Folsom. kde jsou postele nahrazeny vrstvou cementu. Ve Statevillc Prison. Illinois, jsou "nekontrolovatelní"' vězni izolováni v malých celách bez okna jen s malou štěrbinou ve dveřích, aby se tudy podala potrava. Jiné jednotky stejného typu existují v Coxsachie ve státě New York nebo v Lebanonu. Ohio, a seznam se rok od roku prodlužuje. Podle jedné studie provedené v roce 1990 vedením Marionu, přijalo 36 státu izolační jednotky inspirované Marionem.

  Odpovědní pracovníci věznic rozkřikují. že Dozírací jednotkv jsou určeny pro vězně, kteří jsou považováni za příliš násilnickč. než aby zůstali v jiných věznicích. Ale již zpráva Kongresu z roku 1983 potvrdila, že 80 % vězňů v Marionu neopravňuje k takové úrovni bezpečnosti. Ve skutečnosti jsou vězni posíláni do Marionu z jiných příčin - pro organizování zastavení práce, praktikování svého náboženství nebo přílišné zapojení do akcí spravedlnosti. Mimoto je do Marionu posíláno mnoho politických vězňů. Vůdce American Indián Movcmcnt Leonard Peltier a člen Černé osvobozovací armády Sekou Odinga sem byli odesláni přímo od soudu, který je odsoudil do Marionu, což popírá mýtus, že vězni v Marionu byli násilníky v jiných vězeních. Ostatně v roce 1975 Ralph Arons, ředitel Marionu, prohlásil: "Úkolem Dozírací jednotky v Marionu je zvládnout revoluční chování v trestním systému a ve vnější společnosti."

  V roce 1987 Amnesty International zveřejnila zprávu odsuzující káznici Marion nadmíru přísnými výrazy. Tato zpráva závěrem uvádí, že
praktiky Marionu porušují "minimální pravidla Spojených národů pro zacházení s vězni" a dodává, že vězeňské podmínky v Marionu před
stavují "kruté, nelidské a ponižující zacházení, odsouzené Ústavou Spojených států a Všeobecnou deklarací lidských práv OSN".

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .