header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prohlášení KSM k plánovanému průjezdu vojsk USA přes ČR

Dne 14. března, v předvečer 76. výročí nacistické okupace, byli občané České republiky z médií informováni o provokativním plánu armády USA projet s kolonou vojenských obrněných vozidel ze cvičení v Pobaltí přes Českou republiku na domácí základnu v Německu ve Vilsecku. Již samotné cvičení na hranici s Ruskem, následující po fašistickém převratu na Ukrajině a vražedné válce proti lidovým republikám s podporou NATO a EU, je hazardérskou provokací dále přibližující nebezpečí světového konfliktu s nedozírnými následky. V plánech se hovoří o nácviku styku vojsk s civilním obyvatelstvem.

 

Podplukovník Childs, mluvčí amerického velitelství v Evropě říká : "Umožní to zaangažovaným jednotkám otestovat zachování útvaru a schopnosti vedení poskytující vysoce viditelnou demonstraci amerického závazku spojencům NATO a demonstrující schopnost NATO přesunu vojenských sil přes spojenecké hranice při těsné spolupráci." Přesun armády USA má tedy zjistit možnost rychlého a hladkého přesunu vojsk zeměmi v případě války. V jednom dechu se výslovně mluví o zaměření konvoje proti Ruské federaci.

V pondělí 16. března pak vláda ČR schválila tento provokační průjezd. Je to projev její naprosté podřízenosti imperialistickým zájmům. Jedná se o další vzdání se suverenity České republiky ve prospěch imperialismu. Připomeňme, že ihned po zatažení České republiky do NATO došlo k poskytnutí českého vzdušného prostoru pro bombardéry B-52 a další letecké síly NATO, které vraždily v Jugoslávii.

Komunistický svaz mládeže bojuje od samého začátku proti členství ČR v NATO jako agresivním imperialistickém paktu, který má na svém kontě jen v historii posledních 25 let mnoho krvavých válek. V současné době činí členství ČR a její vládu komplici mohutné válečné eskalace, která má být východiskem pro obnovení ziskovosti kapitálu. Dlouhodobě varujeme před touto eskalací, která stále více směřuje k světovému konfliktu, a v které má krvácet především mládež Evropy.

Ostře odsuzujeme tento provokační konvoj americké armády a servilitu vlády ČR a vyzýváme mládež, pracující a všechny mírumilovné lidi v České republice k odporu vůči válečným přípravám, proti plánovanému průjezdu ozbrojených amerických jednotek přes naše území a k zapojení se do protiválečných aktivit.

První z protestních akcí proti přítomnosti vojsk USA je demonstrace v sobotu 28. března 2015 v 15 hodin před Velvyslanectvím USA na Malé Straně v Praze. Komunistický svaz mládeže tuto demonstraci podporuje a vyzývá k  účasti.


Předsednictvo Ústřední rady Komunistického svazu mládeže

17. března 2015

Aktualizace: místo demonstrace bylo přesunuto na Václavské náměstí v Praze. Datum a čas zůstává

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .