header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Připomínáme si zatčení "Předvoje" nacisty

Předvoj (na obrázku Jan Mojžíš) patří mezi významné komunisticky orientované ilegální organizace v českých zemích v období okupace fašismem v letech 1943- 1945. Jeho vznik se datuje v létě 1943 a jeho zakladateli byli mladí studenti a dělníci z komunistických organizací v Praze-sever a Smíchova. V jejich programu bylo mimo jiné řečeno: „Revoluční skupina PŘEDVOJ je organizace komunistických revolučních pracovníků, vytvořená v ilegalitě na území Čech a Moravy seskupením zbytků několika organizací KSČ, doplněných novými pracovníky, kteří za fašistické okupace dospěli ke komunistickému uvědomění a sdružili se kolem časopisu Předvoj.“

Organizace vydala celkem osm čísel zmíněného časopisu v průměrném nákladu okolo 500 výtisků. Spolupracovala s řadou ilegálních skupin v závodech. Historici uvádějí, že sdružovala kolem 2000 převážně mladých lidí. Ilegální organizace předvoje existovala v mnoha desítkách českých a moravských měst. Vzhledem k tomu, že v ilegální organizaci byla sdružena velká část mladých lidí, bylo na jaře 1944 rozhodnuto, vydávat pro ně časopis „Boj mladých“.
První zatýkání fašisty proběhlo v červnu 1944 v Čelákovicích. Další zatýkání bylo v měsíci říjnu téhož roku, tedy před 60 lety, které citelně postihlo vedení PŘEDVOJE. Ilegální síť musela být znovu obnovena, což se do značné míry podařilo. Začátkem roku 1945 došlo k vytváření IV. ilegálního vedení KSČ.
V březnu 1945 došlo k poslednímu zatýkání. Vedoucí funkcionáři Předvoje – Karel Hiršl, další soudruzi Šesták, Dobiáš, Mojžíš a další byli dne 2. května 1945 popraveni v Malé pevnosti v Terezíně. Za dvě hodiny postříleli fašisté celkem 53 mladých pokrokových lidí. Do osvobození a konce války zbýval jediný týden.
Historický význam PŘEDVOJE je v prvé řadě v tom, že zabezpečil kontinuitu ve vedení komunistického odboje až k poslednímu ilegálnímu vedení strany.

František Kovanda

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .