header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vystoupení k 40. výročí zavraždění Ernesta Che Guevary

Vystoupení předsedy Komunistického svazu mládeže Milana Krajči na shromáždění k 40. výročí zavraždění Ernesta Che Guevary, pořádaném Společnosí česko-kubánského přátelství a KSM.

Před 40 lety byl v Bolívii na příkaz mocných z Washingtonu zavražděn Ernesto Che Guevara. Podle jednoho ze svědectví jeho poslední slova zněla: „Vím, že jsi mě přišel zabít. Střílej, ale jediné co zabiješ, bude člověk.“  Che Guevara byl člověkem zvláštního ražení. Byl bojovníkem proti imperialismu, revolucionářem a komunistou. Sám o sobě podobných lidech kdysi prohlásil: „Opravdový revolucionář je veden velkými city lásky. Bez této kvality je nemožné pochopit skutečného revolucionáře. Avantgardní revolucionáři musí být příkladem lásky k lidu. (...)

Vůdci revoluce mají děti“ říkal dále Che „kteří při prvních slůvkách se neučili jménům otců, mají manželky, které musí přinést svůj díl oběti, aby revoluce završila své poslání. Okruh jejich přátel se shoduje s revolučními soudruhy. Mimo to není života.
Za těchto podmínek je třeba mít velkou dávku lidskosti. (...) Každý den je třeba bojovat, aby tato živoucí láska k lidstvu se přeměnila v konkrétní fakta, v jednání sloužící jako příklad, v mobilizaci.
Revolucionář, ideologický motor revoluce v lůně strany, se opotřebovává při této nikdy nekončící činnosti, která končí pouze smrtí, alespoň do té doby než se tento proces rozšíří do celého světa.“
Che Guevara ztělesňoval takového revolucionáře.
Ať už je to během jeho výprav z rodné Argentiny napříč Latinskou Amerikou, při obraně pokrokové vlády plukovníka Jacoba Arbenze v Guatemale, nebo s partyzánskými spolubojovníky velitele Fidela Castra v kubánském pohoří Sierra Maestra, vždy stojí na straně vykořisťovaných a utlačovaných. To se nemění, ani když se dostává do čela kubánské národní banky, zastává funkci ministra kubánské revoluční vlády, či plní diplomatické úkoly ve službách Ostrova svobody. Jak Che sám říkal, za nejsvětější povinnost považoval bojovat proti imperialismu, ať je kdekoliv. Právě tato povinnost ho z Kuby odvádí do nitra černé Afriky k boji za svobodu konžského lidu. Nakonec jej však přivádí také na poslední působiště, do Bolívie, které se mu stává osudným.
Když byl 9. října roku 1967 v Bolívii zavražděn zachvátil srdce obyčejných lidí po celém světě žal, žal jenž se brzy přeměnil v nové revoluční odhodlání v boji za lepší svět. Che Guevara je mrtev již 40 let, jeho odkaz však žije dál v boji národů proti imperialismu, v boji pracujících a mládeže proti kapitalistickému systému vykořisťování, útlaku a válek, v boji za socialistickou budoucnost lidstva. Tento boj pokračuje. Bude pokračovat až do úplného vítězství.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .