header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Važme si zakladatelů československého Komsomolu

Ustavující sjezd československého Komsomolu před 95. lety (22. února 1921 v Praze) považoval za svůj nejvýznamnější úkol přispět k založení komunistické strany. Přijal provolání k Dělníkům všech národností v Československu. Bylo v něm mimo jiné řečeno: "Soudruzi a soudružky! Prvý pozdrav sjednocené revoluční mládeže všech stran v Československé republice patří vám, dospělým dělníkům a dělnicím. Pozdrav náš je však zároveň hlasem, který vám má připamatovat vážnost doby a povzbudit k boji. Chceme vám všem, kdož toužíte po osvobození proletariátu od společenských řádů, které propadly smrti, po osvobození proletariátu všech zemí od hladu, nouze a nezaměstnanosti sociální revoluci, připomenout, že nutno konečně přikročit k vytvoření oné zbraně proletariátu v osvobozovacím boji, která je předpokladem pro zdar boje: K vybudování mezinárodní komunistické strany v Československé republice."

Proč je třeba dnes si připomínat aktivní činnost čs. komsomolců v období prvé republiky? Byli v první řadě nositeli pokrokových myšlenek, usilovali v podmínkách kapitalistického státu o lepší postavení v prvé řadě dělnické mládeže. Usilovali o nový společenský řád - komunismus. Ano, jejich cílem bylo vytvořit novou pokrokovou společnost.

V období po roce 1945 žilo ještě mnoho těch, kteří zakládali komsomol a po řadu let v něm aktivně pracovali. Publikovali i své vzpomínky. Může to dokladovat např. současná činnost Sekce regionálních dějin Klubu společenských věd, která má ve své dokumentaci jak zmíněné vzpomínky, tak i doklady, jaký byl vnitřní život komsomolských organizací, jejich významný podíl při vzniku protifašistické organizace mládeže, konkrétně v českých zemích Svazu mladých a Národního hnutí pracující mládeže.

V současné době je dokončována Kronika komunistického a levicového hnutí mládeže v České republice v letech 1990-2015. Jejího zpracování se ujala zmíněná Sekce regionálních dějin u příležitosti loňského 25. výročí vzniku KSM v roce 1990. Podařilo se za účasti některých bývalých zakládajících členů KSM zde dokumentovat činnost mladých levicově smýšlejících lidí. Je třeba ocenit, že v jejich činnosti byly využívány mnohé zkušenosti KSM v období prvé republiky. Ne náhodou byla v jednotlivých číslech Mladé pravdy publikována fakta z využívání zkušeností i v době činnosti Svazu mládeže po květnu 1945.

Je nutné dále rozvíjet a využívat v současných podmínkách společenského zřízení v ČR, získávat a sjednocovat mladé chlapce a děvčata při jejich realizaci.

Je třeba přispívat k činnosti levice, zejména KSČM. Dovolte mladí přátelé, abych vám v nastávající práci v roce 2016, jistě jménem mnoha bývalých členů Svazu české mládeže a Československého svazu mládeže, popřál co nejvíce úspěchů.

František Kovanda

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .