header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kuba nezapomíná

V březnu 1960 vybuchl francouzský parník La Coubre kotvící v Havanském zálivu. Následkem sabotáže zosnované CIA zahynulo 101 lidí a 400 dalších bylo zraněno.

Na památku stovek zabitých, zraněných a osiřelých výbuchem francouzského parníku 4. března 1960, se včera (4. března) ráno sešla Komunistická strana a představitelé vlády v Havaně v doku La Coubre k uctění památky obětí.

 

4. března 1961, při vzpomínce na první výročí sabotáže francouzského parníku La Coubre, uvedl Comandante en jefe Fidel Castro Ruz: "Výbuchem lodi La Coubre, který si vyžádal dantovskou daň z řad dělníků a vojáků roztrhaných touto kriminální sabotáží, nás naši nepřátelé varovali před cenou, kterou po nás budou požadovat. Ale také nás naučili, že bez ohledu na to, jak vysokou cenu nás nutí platit za Revoluci, donutí náš lid za jeho revoluční touhu zaplatit mnohem vyšší cenu, pokud bude Revoluce poražena."

Vedle pamětní desky umístěné na místě, na které jsou vyryta zabitých při nechvalně známém teroristickém činu, bylo na počest obětí položeno pět květinových věnců jménem Raúla Castra Ruza, prvního tajemníka ústředního výboru strany; Miguela Díaz-Canela Bermúdeze, prezidenta republiky; Státní rady; Rady ministrů; a Námořní přepravní skupiny.

Na ceremoniálu byl přítomen Luis Antonio Torres Iríbar, první tajemník provinčního výboru Strany v Havaně; Reinaldo García Zapata, guvernér Havany, a skupina reprezentantů Strany a vlády hlavního města, včetně Tamary Pláceres Pérezové, první tajemnice městského výboru Strany ve Staré Havaně a příbuzní obětí.


Zdroj: http://en.granma.cu/cuba/2021-03-05/cuba-does-not-forget

Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .