header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

K 17. listopadu 2007

V sobotu 17. listopadu 2007 pořádá občanská iniciativa „Ne základnám“ v Praze a Brně takzvané „demonstrace za demokracii“, a to pod hesly „Pravda a láska ještě nezvítězily!“ a „Demokracie slaví 18. narozeniny. Dejme jí dárek: demokracii!“ V pozvánce na akci iniciativa uvádí také, že se bude jednat o demonstrace „za skutečnou demokracii a referendum“. Bylo by však omylem se domnívat, že tou skutečnou demokracií myslí představitelé „Ne základnám“ demokracii socialistickou a za ni budou demonstrovat.

V takovém případě by mluvčí iniciativy Jan Tamáš, předseda Humanistické strany, nehovořil v rámci této akce o chystaném uctění památky studentů na Národní třídě, kteří prý „snili o tom, že jednou tady nebudou rozhodovat politici o osudu celé zemì“. O tom jistě sní Jan Tamáš a jemu podobní idealisté, kteøí si neuvìdomují, že stát mùže bez vedení profesionálními politiky fungovat jen na základě rozhodování lidu těžko. Rozdíl je ovšem v tom, zda tito politici zastupující zájmy většiny lidu, tj. dělnické třídy a ostatních pracujících, jako tomu je v socialistické demokracii, nebo zastupují zájmy menšiny, tedy buržoazie a dalších boháčù, jako je tomu v demokracii buržoazní. Tu představitelé „Ne základnám“, soudě dle jejich projevùů a akcí, upřednostňují, a tak agentům imperialismu, kteří podporují výstavbu základny USA v naší zemi, přisluhují.
Nepovažujeme za vhodné, že antikomunistickou demonstraci pořádanou pod heslem „Demokracie slaví 18. narozeniny“ podporuje i Komunistická strana Čech a Moravy, i když se na této akci nebude jako subjekt prezentovat a její členové tak přijdou jen jako řadoví občané poslechnout si řeči o tom, jak byla v listopadu 1989 „svržena komunistická diktatura a zvítězila svoboda a demokracie, od které by bylo nyní žádoucí, aby povolila referendum“. Například obrázek demonstrujících občanů z listopadu 1989, ovlivněných buržoazní ideologií a protestujících proti tehdejším nedostatkům socialismu nevěda, co přinese kontrarevoluce a kapitalismus, působí spolu s pozvánkou na akci v záhlaví levicových „Haló novin“ (vydávaných společností Futura ovládanou KSČM) ze 7. listopadu, tedy ze dne 90. výroèí Velké říjnové socialistické revoluce, jako výsměch komunistickému hnutí. Nesouhlasíme s tímto postupem KSČM a antikomunistickou akci iniciativy „Ne základnám“ nepodpoříme.
Představitelé „Ne základnám“ rádi hovoří o nutnosti spolupráce všech organizací bojujících proti radaru, ve skutečnosti však snahy o sjednocení protizákladnového hnutí rozbíjejí. Na svých akcích totiž hrubě kritizovali Komunistický svaz mládeže za používání symbolù komunistického hnutí – srpu a kladiva – a to v některých případech i veřejně před všemi účastníky. Ostatní účastníci však symboly svých organizací mohli na akce nosit bez problémů. Odvolávání se na údajné dohody o nepoužívání komunistických symbolù není legitimní, protože se nejednalo o žádné dohody, ale o diskriminační požadavky představitelù „Ne základnám“ vùči KSM, kterým se KSM odmítl podřídit a nesliboval iniciativě „Ne základnám“ opak.
Za pozornost stojí, že jeden z největších transparentů na akcích měla vždy Tamášova „Humanistická strana“ a mnoho kartonových piketù připravených na akce „Ne základnám“ bylo označeno nápisem „Solidarita“ a adresou „www.socsol.cz“, jinak řečeno propagovalo trockistickou skupinku „Socialistická solidarita“, jejíž členem je např. jeden z mluvčích „Ne základnám“ Jan Májíček. Tato skupinka, původně radikálně levicová a mající hájit trockistickou myšlenku permanentní revoluce, zapomněla, že trockisté se také považují za součást komunistického hnutí, a sklouzla od „levicového“ oportunismu k pravicovému vystupujíc antikomunisticky a stydíc se za svůj název.
Nesmíme také zapomenout na to, že Komunistický svaz mládeže, ačkoli byl mezi organizacemi bojujících proti základně USA jednou z nejaktivnějších, byl ze seznamu organizací podporujících iniciativu „Ne základnám“ vyškrtnut, protože antikomunistickým požadavkům vůdců iniciativy nemínil ustoupit. Nelze se zbavit pocitu, že hlavním účelem občanské iniciativy „Ne základnám“ bylo a je odstranit z vedoucí úlohy v boji proti radaru komunisty a hlavním účelem představitelů této základny je vlastní zviditelnění.

LVE

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .