header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Recenze: NATO hrdě šíří smrt od roku 1949

Nová kniha kanadského publicisty, analytika a sociologa Nazemroyi "Globalizace NATO" podrobně rozebírá současný vojenský program Spojenými státy vedené Severoatlantické aliance. Za základní charakteristický rys současné epochy považuje autor americkou strategickou koncepci politiky permanentní války přizdobenou různými přívlastky jako válka se "světovým terorismem". Invaze, nezákonné sankce a změny nepohodlných režimů ve státech vlastnících suroviny nebo extremně bohatých či jinak strategicky významných a odmítajících se podřídit diktátu, jsou na denním pořádku. Aliance je opakovaně zatahována do účasti ve většině konfliktů rozpoutaných Spojenými státy. 

V období studené války byla existence NATO ospravedlňována Washingtonem a politiky západního bloku jako garance proti invazi armád SSSR a východního bloku do Západní Evropy. Přes všechna tato a podobna tvrzení sloužila hlavně k upevnění amerického vlivu v Evropě, jako pokračování okupace Evropy po II. světové válce.

Po skončení studené války a rozpuštění Varšavské smlouvy v roce 1991. Aliance svou existenci neukončila, pokračuje svou expanzi na Východ.

Navázala partnerské vztahy s Ruskem a usiluje o vyvolávání rozporů Ruska s ČLR a Íránem.

Rozhodující obrat v politice Atlantické aliance nastal souhlasem s intervencí proti Jugoslávii, pod záminkou ochrany lidu před represemi Miloševičovy vlády. 

Přepadením Jugoslávie začala Aliance svou přeměnu v globální vojenskou sílu. Z války na Balkánu rozšířila svůj operační prostor z euroatlantické zóny na Kavkaz, Střední východ, do Střední Asie, Východní a Severní Afriky a do Indického Oceánu. Využitím Středozemského dialogu a Istanbulské kooperační iniciativy přeměnila Středozemní moře v jezero vlasněné Aliancí. Nyní se snaží přeměnit ve strategický opěrný bod v kaspické pánvi Černé a Kaspické moře.

Smlouvou nazvanou "Bezpečnostní inicativa v Perském zálivu" uzavřenou mezi NATO a "Radou pro spolupráci Perského zálivu" se NATO pokouší ovládnout země v Zálivu a orientovat je na válku proti Íránu, podobně jako v roce 1991 proti Iráku. Israel se stal již dávno neoficiálním členem Aliance. Válečná plavidla NATO se pohybují v Rudém moři a kotví v přístavech Somálska, Džibuti a Jemenu, kde tvoří opěrné body pro kontrolu strategických obchodních námořních tras.

NATO rovněž sehrává významnou úlohu v realizaci americké strategie ovládnutí Asie. Zde se podílejí na obklíčování Ruska, Číny a Íránu.

Součástí programu Aliance je rovněž podpora dislokace globální protiraketové obrany, militarizace Japonska, NATO se rozhodujícím způsobem podílí i na vyzbrojování teroristických uskupení v Sýrii.

Společně se Spojenými státy se pokouší vytvořit nyní politické a později vojenské spojenectví se státy Jihovýchodní Asie, včetně Vietnamu, a prohloubit jejich nepřátelství s Čínou. Tato politika se neustále pohybuje na hranici rizika vzniku rozsáhlého konfliktu nebo III. světové války a nutí světové velmoci Rusko a Čínu utrácet nesmírné prostředky, které by mohly jinak věnovat na zvyšování životní úrovně lidu, na zbrojení.

 

THE GLOBALIZATION OF NATO

Author: Mahdi Darius Nazemroaya

Clarity Press (2012)

ISBN: 978-0-9852710-2-2

Pages: 411 with complete index

 

Překlad: Karel Kluz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .