header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Čínský sen a jeho složky

Úspěch či neúspěch vedoucích ekonomik světa závisí na strategii plánování rozvoje, jeho adekvátnosti konkrétním podmínkám rozvoje výrobních sil a výrobních vztahů. Jinými slovy - jde o efektivnost vládnoucích elit, v ČLR pak komunistických, a jejich schopnosti realizovat stanovené plány.

Pouze ty země, které si vytyčily jasnou perspektivu, mohou zůstat samostatnými subjekty při stálém kolísání světové řádu a nezměnit se při tom v objekt plně ovlivňovaný a řízený konkurenty.

 

Mezi hlavními světovými velmocemi pouze Čína vedená komunistickou stranou dokázala zformulovat dlouhodobou a mírovou strategii rozvoje. Je nazvána "Čínský sen" a je složena z několika samostatných strategických koncepcí. Vedení komunistické strany stanovilo dvě časové hranice její realizace. Splněna má být v roce 2049.

Dlouhodobé plánování začalo v ČLR pouze v roce 2012 a je spojeno se současným prezidentem Si Ťin-pchingem. Jeho příchod do nejvyšších stranických a státních funkcí se stal kvalitativně novou etapou rozvoje země.

Klíčovou charakteristikou této etapy je přechod od střednědobého k dlouhodobému plánování na celá desetiletí.

Pouze dva týdny po ukončení XVIII. Sjezdu KS Číny koncem roku 2012 Si Ťin-pching prohlásil: Dlouhodobý vývoj odkryl světlé perspektivy velké budoucnosti čínského národa.

V současnosti jsme tak jak nikdy předtím v našich dějinách blízko k dosažení velké renesance čínského národa a my jsme přesvědčení o našich možnostech tohoto cíle dosáhnout.

Současně s tím stanovil hranice dosažení stanoveného cíle: "Jsem pevně přesvědčen, že ke stému výročí založení komunistické strany Číny bude splněn úkol vytvoření společnosti střední prosperity a ke stoletému výročí založení ČLR bude splněn úkol vybudování bohatého a mohutného státu, demokratického a civilizovaného, harmonického a soudobého socialistického státu. Sen o velkém obrození čínského národa se tak splní."

Takto již ve svém prvním vystoupení před světovou veřejností Si Ťin-pching postavil před čínským lidem dlouhodobý strategický úkol na 37 let. To zatím neučinil žádný z jeho předchůdců.

Od tohoto okamžiku začal americký imperialismus realizovat utajenou politiku brzdění rozvoje čínské ekonomiky.

Na veřejnost vyšlo toto zadržování po návštěvě prezidenta Obamy v roce 2009. Tehdy (utajeně) navrhl čínskému vedení, aby si spolu s USA rozdělili moc ve světě, vytvořili tak světový tandem, Slíbil za to zvýšení kurzu juanu což by ovšem přineslo pokles čínské ekonomiky.

Odmítnutí Pekingu vedlo k nastolení protičínské politiky nazvané "Pivot to Asia" - Obrat k Asii, která předpokládá koncentraci vojensko-politického úsilí USA na obklíčení a zadržování ČLR a je v současnosti završováno dohodou deseti pacifických států o tak zvaném Transpacifickém partnerství (TPP), kterou podepsal i Vietnam, zaměřenou proti Číně.

Nové těžiště rozvoje a "nová norma"

S prezidentskou funkci v roce 2012 zdědil Si Ťin-pching

celý komplex nahromaděných ekonomických, sociálních a zahraničně politických problémů. Prezident okamžitě přistoupil k jejich řešení. Svůj program "Čínský sen" zřejmě připravoval dlouho před tím, když byl zástupcem generálního tajemníka strany a viceprezidentem ČLR v létech 2007 - 2012.

V té době byl i rektorem stranické školy, jejíž tehdejší posluchači sehráli významnou úlohu při sestavování nového programu.

Dlouhodobá příprava mu umožnila bezprostředně po nástupu do nové funkce vyhlásit novou strategii.


Si Ťin-pching začal stanovením cíle "Čínského snu".

Nejdříve vyhlásil hlavní cíl: "Do roku 2021 vytvořit společnost střední prosperity a do roku 2049 dovést ČLR mezi hlavní státy světa s nejvyšší životní úrovni.

Někteří experti hodnotili zpočátku tuto strategii jako další ideologickou inovací, kterou tradičně prezentuje každý nový generální tajemník Komunistické strany Číny.

Brzy se však začaly objevovat nové strategické koncepce, konkretizující obsah "Čínského snu".

Na podzim 2013 se objevila koncepce "Jediné pásmo a jediná cesta". Za dva poslední roky se přeměnila v nosnou konstrukci nové geopolitické strategie ČLR.

Došlo ke spojení projektů "Ekonomické pásmo velké hedvábné cesty" a "Námořní hedvábné cesty pro 21.století". Pro realizaci tohoto superprojektu byly vytvořeny v aparátech ÚV ČLR a vlády organizační struktury, byly shromážděny finanční prostředky ve fondu "Hedvábná cesta" (40 miliard USD) a v Asijské bance pro infrastrukturní investice (100 miliard USD).

Určený k řečení současně několika problémů zahraniční i vnitřní ekonomiky ČLR, se superprojekt může stát spojovacím článkem i jiných integračních programů včetně "Euroasijské ekonomické spolupráce", Šanghajské organizace pro spolupráci", BRICS, ASEAN a EU.

Na podzim 2013 se soudruh Si Ťin-pching rozhodl svolat III. plenární zasedání ÚV KS Číny věnované ekonomickým problémům. Odpor různých konzervativních sil a zájmových skupin ve straně mu neumožnil získat plnou podporu hlavního bodu projektu "Čínský sen" - přesun těžiště rozvoje ze zahraničních trhů na vnitřní trh, udělení priority rozdělování zdrojů ze státních monopolů na malé a střední podnikání.

Si Ťin-pching odpověděl tím, že na IV. plénu v roce 2014 oznámil zavedení koncepce "Řízení státu prostřednictvím zákonů". V podstatě tak zahájil celonárodní kampaň boje s korupcí jejímž cílem se stalo přes sto tisíc stranických a hospodářských funkcionářů, představujících státní monopoly, které z 50% financují státní rozpočet.

Tyto struktury odmítaly být postaveny na stejnou úroveň v přístupu k levným a dlouhodobým kreditům, daňovým ulehčením a jiným zdrojům se soukromými podnikateli.

Současně s tím vytvořil Si Ťin-pching "Ústřední vedoucí skupinu", jejímž úkolem je řízení realizace a prohlubování reforem, jejíhož vedení se sám ujal. Jako své náměstky určil tři členy "Stálého výboru politbyra". Přestože stanovy strany ani zákony se o podobném postupu nezmiňují, má tato skupina vyšší pravomoci než vláda a je nejdůležitějším strukturním útvarem ÚV KS Číny.

Skupinu tvoří vědci a ekonomové souhlasící s koncepcí "Čínského snu" a nejdůležitější inovační koncepci prezidenta, nazvanou "Nová norma".

Jaký je smysl "Nové normy"?

Končí období honby za vysokými tempy rozvoje, v jejichž jménu docházelo k neproporcionálnímu rozvoji ekonomiky, za oběť mu padaly zájmy obyvatelstva i životní prostředí. Začíná období vysoké kvality ekonomické struktury, vyvážené mezi odvětvími a regiony, zvyšování účinnosti kapitálových investic, snižování energetické náročnosti a znečišťování životního prostředí nebezpečnými odpady. Končí období sázek na zahraniční trhy a přitahování vnějších investic za jakoukoli cenu. Začíná období uspokojování požadavků vnitřního trhu, zkvalitňování životní úrovně obyvatelstva a srovnávání podmínek života na venkově s podmínkami života ve městech. Končí období začleňování ČLR do světových výrobních řetězců, jako dodavatele levné pracovní síly a vkládání získaných finančních prostředků do západních finančních institucí. Začíná období výroby, založené na úspěšných výsledcích domácí vědy, vysoce kvalitních a konkurenceschopných výrobků, vytváření samostatného finančního systému a zajišťování globálních tržních zájmů ČLR.

Prosazování strategie "Nové normy" se nejmarkantněji projevilo v oblasti mezinárodních financí vystoupením "juanu" ze stínu světového finančního trhu.

Již v říjnu 2015 zaujal "juan" druhé místo na světě v tržním financování a čtvrté místo v platebním zúčtování. Čínská národní banka podepsala s centrálními bankami 33 států dvoustranné dohody o valutových swapových operacích.

Na cestě přeměny z importéra v exportéra kapitálu, ČLR aktivně vytváří mezinárodní finanční instituce srovnatelné se Světovou bankou, MMF, Asijskou rozvojovou bankou, anebo se na jejich vytváření výrazně podílí.

Rozvojová banka BRICS s kapitálem 100 miliard USD a sídlem v Šanghaji, začne fungovat již do konce tohoto roku. Největším akcionářem banky je ČLR.

"Fond hedvábné cesty" založený v listopadu 2014 ovládá kapitál ve výši 40 miliard USD.

"Asijská banka infrastrukturních investic" se sídlem v Pekingu s kapitálem 100 miliard USD byla založena v říjnu 2014. Největší část kapitálu náleží ČLR.

Za posledních 10 let dosáhne export čínských investic 1,25 bilionů USD, prohlásil nedávno Si Ťin-pching.

Vývoz čínského kapitálu se stal novou důležitou tendencí světové ekonomiky a s ohledem na celkový objem čínských valutových rezerv, převyšujících 4 biliony USD může podstatně změnit investiční klima planety.

Každá ze strategických koncepcí prosazených prezidentem, ať je to "Jedno pásmo a jedna cesta", "Řízení státu prostřednictvím zákonů" nebo "Nová norma" by se mohly stát samy o sobě obsahem desetiletého období vlády současného lídra strany a státu. Všechny jsou však součástí rozsáhlého programu "Čínský sen". Není pochyb o tom, že díky tomuto dlouhodobému programu se může čínský lid jistěji pohybovat vpřed, ke skutečnému socialismu.


Podle článku Jurije Tavrovského http://www.ng.ru/ideas/2015-12-04/5_ideas.html

KK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .