header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Na obranu Blahy před zdivočelými maloburžuji

I když mám mnoho výhrad k osobě a činnosti slovenského politika Ľuboše Blahy, paovažují za vhodné se ho zastat proti útokům "Denniku N" a Předsednictva Slovenské akademie věd , která ho za jeho politické angažmá vyzývá k zbavení akademických funkcí.

Nejsme sociální demokraté, nejsme "moderní marxisté" jako pan poslanec Blaha i tak bereme útok na jeho osobu a na jeho akademickou činnost jako útok na představitele pracující třídy na Slovensku.

 

Luboš Blaha vydal během své práce ve Slovenské akademii věd několik pokrokových a názorově vyhraněných knih, mezi nimi můžeme jmenovat "Antiglobalista" nebo starší publikaci "Späť k Marxovi?". Ani jedna z těchto knih nevyvolal pobouření či snad nevoli. Problém není ve vydání nějaké snad radikálnější knihy. To samo o sobě není zločin, problém je, když ji začnou číst pracující. Tehdy se z neškodného intelektuála může stát symbol odporu k systému nebo vůdce lidových vrstev. Hněv maloměšťáků nenechá na sebe dlouho čekat.

I v Česku máme, troufám si říct, dost "levicových" akademiků a vědců. Na rozdíl od Ľuboše Blahy oni svoji ideologii drží v čistotě sterilního prostředí univerzit a kampusů. Nikomu se nepodařilo dostat své postoje mezi pracující a stát se jejich hlasem, který v popularitě poráží umělce, sportovce i kdejaké panáky vládnoucí třídy. To je z mého pohledu hlavní důvod útoku na jeho osobu.

Na závěr bych chtěl říct, že nejsme fanatičtí fanoušci Fica, či Blahy. Ľuboše Blahu nepovažujeme za komunistu, ale za intelektuála inspirovaného marxismem, který vychází ze socialistických, populistických a národních pozic. Víme, že Ľuboš Bláha má své limity ať už politické, či ideologické. Přesto se mu podařilo oslovit široké masy lidí pro naše hnutí. Dál už je to boj slovenských soudruhů, jak toho využijí a kam hnutí na Slovensku posunou, jestli k oportunismu nebo k třídním východiskům.

Jedno je však téměř jisté, nesmíme dovolit zdivočelé maloburžoazní reakci napadat pokrokové lidi. Příklady z Ukrajiny a Polska nám musí být odstrašujícím příkladem, kam až se můžeme dostat, pokud reakcionáři budou mít ring volný.

ASA

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .