header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Všeobecná, strukturální a systémová krize kapitalismu

dluh.jpgList KS Portugalska Avante přetiskl článek čínského stranického deníku Lidový deník , přinášející názor na současné a budoucí postavení USA v dnešní globální ekonomické krizi. Pod titulkem Hegemonie Spojených států končí, začíná éra globální multipolarity uvádí autorka údaje Mezinárodního měnového fondu, prokazující, že jestliže v roce 2003 představoval hrubý domácí produkt Spojených států 32 % celosvětového HDP a skupiny tzv. nastupujících ekonomik (poznámka překladatele: v originálním textu je použit název vynořujících se ekonomik ) 25 % celosvětového HDP, pak už v roce 2008 se tento poměr obrátil tak, že Spojené státy představovaly 25 % celosvětového HDP a nastupující ekonomiky 32 %. Zdůrazňujíc, že překvapující u tak dramatické změny je to, že se to stalo v tak krátkém časovém úseku, ptá se redaktorka oficiálního tiskového orgánu KS Číny, co a jak se změní ve světě v příštích pěti až deseti letech.

Tato otázka má smysl při uvědomění si, že rostoucí parazitismus a globální sestupná cesta USA, hnacího motoru kapitalistického systému na globální úrovni, jsou všudypřítomným elementem současné ekonomické krize - udělujíc ještě větší stupeň dramatismu a nejistoty časům, kterých jsme svědky a přímými účastníky.

Raněné zvíře se stává nebezpečnějším. Celá imperialistická ofenziva, podnícená navíc zmizením SSSR, doktrína neocon - amerického století a preventivní války, strategické rozšiřování NATO a okupace Afghánistánu a Iráku, mají své místo při hledání odpovědi na dilema a vnitřní rozpory, které podkopávají základy moci USA. Snaha otočit kolo dějin však prohloubila úžinu, kterou tato zem prochází. Bush odešel ze scény zadními dveřmi a vládnoucí vrstvy nakonec vsadily na fenomén Obama .

Richard Holbrooke, architekt dohody z Daytonu, která otevřela dveře k definitivnímu rozkouskování Jugoslávie, a současný Obamův zvláštní vyslanec v Afghánistánu a Pákistánu, předvídal, že nástupce Bushe zdědí nejobtížnější mezinárodní výzvy (pro hegemonii USA) od 2. světové války. Imperialismus manévruje, aby udržel cíle ovládání a upevnil nespravedlivý systém kapitalistického vykořisťování. Systém, který dnes obchodně využívá všechny sféry lidského bytí, nepadne sám od sebe.

Tvrdost všeobecné, strukturální a systémové krize kapitalismu je zjevná. Výjimečná předpověď Mezinárodního měnového fondu, publikovaná v posledních dnech, ukazuje na negativní růst světového hrubého domácího produktu v rozmezí od -0,5 % do -1 % v roce 2009, což se stane poprvé od roku 1945. Zhroucení ekonomik USA, EU a Japonska bude ještě ostřejší. V Japonsku, které se nezotavilo ze ztracené dekády stagflace, se bude úpadek pohybovat kolem 6 %. Závažný úpadek průmyslové výroby centrálních kapitalistických mocností je překonán pádem světového obchodu, představujícím nejhorší zhroucení za posledních 80 let.

Podle Světové banky může pád hrubého světového produktu dosáhnout 2 %. Pro Čínu - přestože je silně zasažena krizí - se předvídá růst ve výši 6,5 %. Navíc: Světová banka považuje výkon čínské ekonomiky za klíčový pro celosvětové oživení. Peking sází na stimulování vnitřní spotřeby, jejíž trh je větší než trhy USA a EU dohromady.

Prezident Chu Ťin-tchao nedávno znovu zopakoval, že vedoucí úloha strany, výhody socialistického systému a úsilí lidu budou určující pro překonání potíží. Úspěchem tak komplexního a nelineárního procesu je čínská modernizace, včetně zahrnutí nejvyšší technologické kapacity a rozvoje produktivity, což má neobyčejný význam pro síly socialismu.

Je vhodné připomenout, že podstatou keynesiánství, o které se opírají milionářská opatření na záchranu velkého kapitálu, byla 2. světová válka. Hrozby recese, která má být dlouhodobá, jsou široké a reálné. Boj pracujících, lidu vůbec a uhájení revolučního projektu socialismu jsou dnes záchranou lidstva před barbarstvím.

Překlad: Vladimír HORÁK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .