header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Radarová základna - dilema života a smrti

I v těchto dnech pokračovala kampaň proti základnám. Ve čtvrtek uspořádala iniciaitva ne základnám seminář v Městské knihovně v Praze, ve středu 21. 2. se uskutečnila beseda o základnách, kterou pořádal KSM. Petiční kampaň Komunistického svazu mládeže proti umístění radaru Spojených států amerických ve vojenském újezdu Brdy, který má být součástí amerického protiraketového deštníku v Polsku, úspěšně pokračuje. Aktivisté již sebrali a odevzdali 51 000 podpisů občanů České republiky a mají připraveno k odevzdání dalších 15 000 podpisů. Na včerejší besedě s občany to řekl Jakub Holas, jeden z aktivistů KSM.

Vláda nemá mandát občanů!

Hlavní řečník besedy, člen ÚV KSČM Václav Jumr, připomněl, že riziko instalace základny u nás, a s tím spojených raket v sousední zemi, je dilema mezi životem a smrtí a způsobem, jakým budeme žít my a především naše děti a vnuci. Dle průzkumů veřejného mínění drtivá většina občanů ČR je proti zřízení americké základny. V průměru z výpočtu všech průzkumů 84 procent obyvatelstva s její instalací rozhodně nesouhlasí! Topolánkova vláda ekvilibristicky provádí velkou masáž veřejného mínění, aby pro ni nepříznivý poměr zvrátila. Přitom vládní garnitura již nyní odmítá referendum. Tak proč nás masíruje, když s naším míněním stejně nepočítá, podivil se Jumr. A jestliže vláda vydá na kampaň pro základnu tolik prostředků, zda poskytne finance zase hnutím, která jsou proti. Pravděpodobně ani korunu. Deklarativně se říká, že radarová základna má být postavena až v roce 2011-2012. Ale přitom Američané i česká vláda podle Jumra nesmírně spěchají s tím, aby k uskutečnění tohoto nebezpečného záměru došlo co nejdříve. Je patrné, že chtějí překonat mínění našich občanů, chtějí nás postavit před hotovou věc dříve, než eventuálně padne vláda nebo dojde k volbám, podotkl člen ÚV KSČM. Jednoznačně je patrné, že ODS, KDU-ČSL ani Strana zelených, které tvoří koaliční vládu, nemají žádné zmocnění lidí k tomu, aby tuto americkou základnu v naší zemi schválili. A žádná politická strana neměla otázku základny ve volebním programu. Pak by výsledky loňských parlamentních voleb ovlivnila, a nemyslím, že ODS by dostala 33 procent hlasů, kdyby tenkrát uvedla v programu, že počítá s instalací základny u nás.

Obkličování Ruska základnami USA

Jumr kritizoval nediplomatický postup amerického velvyslance v ČR, který se hrne jak velká voda na schůzky se starosty obcí brdské oblasti, kde má být základna vybudována. Jako by to bylo běžné, aby se velvyslanci té které země v zemích své působnosti stýkali mimo oficiální orgány? A přitom tento velvyslanec na místě starostům sliboval, že zde bude zřízena také čistička odpadních vod, kanalizace, vodovod, jako kdyby náš velvyslanec někde v Bostonu chtěl nějakou základnu a sliboval, že jim tam postavíme golfové hřiště , ironizoval Jumr. Přitom naznačil to, o čem si již dávno cvrlikají vrabci: že je postupně a dlouhodobě obkličována základnami USA Ruská federace. Jejich základny existují ve třech pobaltských republikách a některých republikách zakavkazských. A také tušíme, co je smyslem tohoto obklíčení. Budoucí vývoj ve světě drtivě závisí na vlastnictví nerostných surovinových zdrojů. Ruská federace je největší zásobárnou surovin, které tak nezbytně potřebuje kapitalistický svět a Spojené státy specificky. A obklíčení Ruska a tlak na ně má přispět k ovládnutí těchto zdrojů. Jumr zdůraznil, že pro pravicovou vládní garnituru ČR je smyslem nikoliv zabezpečit naši republiku, ale připoutat ji k americké zahraniční politice. To samé činí i polská proamerická vrchnost s Polskem. Činí z nás povolné nástroje prosazování amerických válečnických cílů ve světě, konstatoval Václav Jumr, člen ÚV KSČM.

 

 Jan JELÍNEK ,  HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .