header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ústřední rada KSM: Boj proti základně USA pokračuje!

V sobotu 7. dubna se v Praze uskutečnilo zasedání Ústřední rady Komunistického svazu mládeže (KSM). Důkladně na ní byl prodiskutován dosavadní průběh kampaně KSM proti umístění vojenské základny USA na území České republiky. Na desítkách míst zorganizoval KSM demonstrace, mítinky, veřejné petiční akce, diskuse. Počet podpisů pod peticí KSM proti americké základně u nás se již pohybuje okolo stovky tisíc. Kampaň komunistické mládeže bude i nadále intenzivně pokračovat.

KSM se v uplynulém období také zapojil do celosvětové kampaně mládež za osvobození 5 kubánských hrdinů nespravedlivě vězněných v USA za boj proti terorismu. Vyvrcholením této protestní a informativní kampaně v České republice byla demonstrace před Velvyslanectvím USA v Praze, kterou KSM zorganizoval s podporou KSČM a Společnosti česko-kubánského přátelství.
Velikého úspěchu dosáhl KSM v uplynulém období i na mezinárodní scéně. Na shromáždění Světové federace demokratické mládeže, které se uskutečnilo ve vietnamské Hanoji, byl KSM zvolen do vedení této významné mezinárodní demokratické a antiimperialistické organizace mládeže, které je členem od roku 1997. Světová federace demokratické mládeže, sdružující desítky milionů mladých lidí ze všech koutů světa, bojuje za zájmy mládeže již od roku 1945. Je například hlavním organizátorem mohutných Světových festivalů mládeže a studentstva, z nichž poslední se za vydatné české účasti konal v roce 2005 v Bolívarovské republice Venezuela.
Již tradicí se na Ústředích radách KSM stalo pravidelné přijímání nově vznikajících klubů. Na jednání byl přijat za součást organizace nový klub KSM, fungující na Bruntálsku. Jak uvedl předseda KSM Milan Krajča, „vzrůstající aktivita komunistické mládeže a příliv nových členů a členek KSM je ta nelepší odpověď na současnu antikomunistickou hysterii, snahu fašizovat Českou republiku a hlavně na nedávné oficiální rozpuštění KSM Ministerstvem vnitra.“
Mezi další témata, které byly diskutovány pařily útoky na veřejný vzdělávací systém a práva studentů. Budování studentského hnutí, boj proti školnému, privatizaci ve školství a za demokratizaci vzdělávacího systému patří dlouhodobě k prioritám komunistické mládeže. V této souvislosti byla velmi oceněna výzva evropských komunistických stran „Bezplatné veřejné vzdělání pro všechny!“. Ústřední rada KSM se s touto výzvou evropského komunistického hnutí jednoznačně ztotožnila a opět proto vyzvala KSČM, aby se k ní přidala, postavila se tak po bok svých partnerských stran v zahraničí jasně tak ukázala, že s prosazování zájmů většiny studentů myslí vážně.
Podrobně byla diskutována příprava 8. sjezdu KSM, stejně jako harmonogram aktivit KSM v následujícím období. Kromě kampaně proti základně USA a boje za osvobození 5 kubánských hrdinů je to řada tradičních akcí – 1. máj, oslavy osvobození Československa, chod Praha – Lidice.
Jednání Ústřední rady KSM ukázalo, že přes všechny útoky, kterým mladí komunisté a komunistky v současné době čelí, jejich organizace neustále roste a sílí. Přibývá aktivit i elánu, se kterým jsou uskutečňovány. Boj za zájmy většiny mladé generace – obyčejných studentů, učňů, mladých pracujících a nezaměstnaných – a za socialismus má jasnou perspektivu.

Lukáš Nový

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .