header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Georgi Bushi, nejsi tu vítán!

V pondělí večer přijel do Prahy podpořit imperialistickou politiku USA George Bush. Již od pondělního rána nastolila policie v některých částech Prahy drsná opatření. Jak ve válečném obležení byl hotel Hilton. Neprodyšně byl uzavřen kompletně celý areál Pražského hradu, po Hradčanském náměstí sem a tam projížděly hlídky policie... Oponenti Bushe a odpůrci základny se však nenechali zastrašit.

Poblíž amerického velvyslanectví v Praze se vpodvečer sešlo 150 lidí, aby podpořilo protest KSM a Pražské rady KSČM proti politice USA.

Všichni před zastupitelským úřadem USA dali důrazně na srozuměnou, že Bush není v ČR vítán!

Je představitelem politiky, proti které se dnes aktivně staví na odpor stovky milionů lidí ze všech koutů světa. Je to on, kdo byl hlavním strůjcem agrese proti Afghánistánu a jeho okupace, řekl ve svém vystoupení před americkou ambasádou předseda KSM Milan Krajča. Ten také připomněl zločin pána Bílého domu v podobě napadení Iráku americkými okupanty, kteří uvrhli tuto zemi do občanské války, bídy a utrpení. Bush je ten, kdo podle Krajči reprezentuje politiku destabilizačních intervencí v zemích, jako je socialistická Kuba, bolívarská Venezuela, státy bývalého Sovětského svazu a řada dalších. Bush je symbolem zmaru, osobou, která opakovaně vetovala všechny návrhy, které by vedly alespoň k částečnému zpomalení destrukce naší planety. Krajča poukázal i na zrádcovskou úlohu slouhů amerických zbrojnošů - Topolánka, Klause, Vondry, Schwarzenberga a jejich suity. My, komunisté, zásadně nesouhlasíme s umístěním jakékoliv imperialistické vojenské základny na území České republiky. Americký, tzv. obranný protiraketový sytém je jen prvkem americké agresivní politiky. Budováním svých základen po celém světě se Spojené státy pouze připravují na novou vlnu dobyvačných válek, prohlásil předseda KSM a oznámil, že pod petici proti radarové základně KSM shromáždil již 111 tisíc podpisů! Krajča rovněž kritizoval sociálnědemokratické iluze v řešení této osudové otázky zapojením plánované základny v Brdech do výbojného Severoatlantického paktu či větší intenzitou diskuse s Evropskou unií. Takovýto přístup jednoznačně odmítáme. Vybudování americké základny můžeme zastavit pouze mohutným lidovým odporem na veřejných mítincích, manifestacích, pochodech, zdůraznil.

Marta Semelová, předsedkyně Pražské rady KSČM, označila George Bushe ve svém projevu za válečného zločince, který patří před mezinárodní soudní tribunál. Poukázala na miliony korun, které musely být vynaloženy na jeho ochranu v Praze, přičemž chybějí peníze na školství, zdravotnictví, sociální oblast, bydlení... Semelová vyčetla české vládě odcizení občanům ČR hájením zájmů USA. Jménem stovek občanů pak volala k odpovědnosti ministryni války Vlastu Parkanovou, Mirka Topolánka, Sašu Vondru, Schwarzenberga, Havla.... Připomněla představitelům vlády, že nemají právo mluvit za občany ČR, neboť žádná politická strana neměla umístění radarové základny USA na území ČR ve svém volebním programu!

To, čeho se současná vláda bojí, je hlas lidu, hlas lidového referenda. Jedině tak si lze zdůvodnit, když Topolánek řekne jako premiér tohoto státu, že slyší-li slovo lid, naskakuje mu husí kůže, řekl před demonstranty za poslanecký klub KSČM v Parlamentu ČR poslanec Stanislav Grospič. Přes 80 procent lidí chce ve věci radaru rozhodnout v referendu. Od cizích mocností si naši lidé nic diktovat nedají. Grospič připomněl, že samy Spojené státy mají doma obrovské problémy s dodržováním lidských práv, s odstraňováním rozporů mezi chudobou a bohatstvím. USA svou zahraniční politikou obhajují jediné: ekonomické zájmy svých podniků a neváhají proto rozdmychat jakýkoliv válečný konflikt bez ohledu na důsledky v okolním světě. My, lidé České republiky, i my, komunisté, nechceme, aby se naše republika stala soukolím v této válečné štvavé mašinérii USA. Ať prezident Bush slyší, že lid této země nechce jeho rakety a radary, a přeje si žít v míru. Pryč s americkou základnou, zvolal poslanec Grospič za volání lidí: Pryč s Bushem.

Pak se účastníci dali na pochod směrem na Pohořelec (nedobitný hrad si mohli prohlédnout maximálně z dálky ze svahů, kudy vedl pochod),  kde další protest připravila iniciativa Ne základnám. Obě demonstrace se tak po šesté hodině spojily v jednu, kterou podpořilo asi 1500 lidí.

---

Projev Milana Krajči, předsedy UR KSM:

Vážení přátelé, soudružky a soudruzi,

sešli jsme se zde dnes, abychom vyjádřili svůj jasný a odhodlaný nesouhlas s návštěvou prezidenta Spojených států amerických George Bushe v České republice. George Bush zde není vítán!

Je představitelem politiky, proti které se dnes aktivně staví na odpor desítky a stovky miliónů lidí ze všech koutů světa. Je to on, kdo byl hlavním strůjcem agrese proti Afghánistánu a jeho následné, dodnes trvající, okupace. Byl to on, kdo inicioval lžemi odůvodněné napadení Iráku a okupaci, která zemi uvrhla do kruté občanské války, bídy a utrpení. Je to George Bush, kdo stojí za masovým používaní mučení americkými okupačními armádami. To on inicioval zavádění tzv. protiteroristických zákonů, které znamenají drastický útok na demokratická práva a svobody nejen ve Spojených státech amerických, ale i v dalších zemích. George Bush je ten, kdo reprezentuje imperialistickou politiku destabilizačních intervencí v zemích jako je socialistická Kuba, bolívarovská Venezuela, státy bývalého Sovětského svazu a řada dalších. George Bush je také tou osobou, která opakovaně vetovala všechny návrhy, které by vedly třebas jen k částečnému zpomalení destrukce naší planety.

Hlavním bodem návštěvy George Bushe je možné vybudování americké vojenské základny v naší zemi. To je také důvod, proč jej, narozdíl od obyčejných obyvatel této země, u nás vítají pánové Topolánek, Klaus, Vondra, Schwarzenberg a jejich suita. Ti se již dávno ani nesnaží budit dojem, že jsou pro ně zájmy většiny obyvatel státu, v jehož čele stojí, důležitější něž zájmy imperialismu. Souhlas s umístěním vojenské základny USA na českém území je současným vyvrcholením patolízalské podpory plánům George Bushe a imperialismu USA ze strany vlády České republiky. Proti vůli naprosté většiny obyvatel země a přes existenci mohutného protizákladnového hnutí česká vláda zintenzivňuje jednání s vládou USA, organizuje na lžích založenou propagandistickou kampaň a snaží se prosadit vybudování vojenské základny USA za všech okolností.

My komunisté, zásadně nesouhlasíme s umístěním jakékoliv imperialistické vojenské základny na území České republiky. Je více než jasné, že americký tzv. obraný protiraketový systém, je jen prvkem agresivní americké imperialistické politiky. Budováním svých základen po celém světě se Spojené státy pouze připravují na novou vlnu svých krvavých dobyvačných válek.

Jako komunisté také ostře kritizujeme všechny sociálně demokratické iluze v řešení této otázky zapojením plánované základny do agresivního Severoatlantického paktu NATO či větší mírou diskuse s imperialistickou Evropskou unií. Takovýto přístup jednoznačně odmítáme.

Vybudování americké vojenské základny můžeme zastavit pouze organizováním mohutného lidového odporu. Je třeba svůj nesouhlas demonstrovat na veřejným mítincích, manifestacích, pochodech. Nezbytné je pokračovat ve sbírání podpisů pod petici Komunistického svazu mládeže, pod kterou se dnes již nachází úctyhodných 111 tisíc podpisů. Podporu zasluhuje série místních referend a anket, které jasně ukazují jednoznačný postoj obyvatel této země. Jsme přesvědčeni, že plány na vybudování americké vojenské základny V České republice můžeme porazit.

Ne imperialismu Spojených států amerických!

Ne patolízalství vlády České republiky!

Americká základna nesmí projít!

 

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .