header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Lidé čelí masáži České televize

Přetiskujeme rozhovor, který vyšel na stránkách Mladé levice. Věra  je z Berouna. Na setkání občanů na česko-moravském pomezí na Lázku u Lanškrouna byla členkou skupiny mládeže, která posbírala pod majestátnou rozhlednou na 500 podpisů pod petici vyjadřující nesouhlas s umístěním americké radarové základny u nás.

Co vás k vaší aktivitě přivedlo?

Rozhodně nesouhlasíme s tím, aby na českém území měli jakoukoliv funkci americké radary a proto se aktivně věnujeme této petiční akci. Celkově se již pod petice podepsalo na 150 tisíc občanů.

Kde všude jste nabízeli podpisové archy, a jak vás lidé přijímali?

S peticemi jsme byli v Praze, na Kladně, v Českých Budějovicích, Brně, Ostravě, Jihlavě, prostě v celé České republice. Využívali jsme k tomu nejen akcí pořádaných KSČM a levicí jako takovou. Také se nám stalo, že nás někteří odmítali a byli na nás i hrubí.

Zejména v Jihlavě na náměstí jsem si všiml, že mnozí s vámi i dlouze diskutují..

To je pravda. Některé přesvědčíme, a ač nejsou levicově orientováni, svůj popis pod petici dají. Někteří se zase snaží přesvědčovat nás, že radary u nás jsou dobrá věc pro naši bezpečnost, ale to je právě ta komunikace, kterou vítáme a myslím, že i ti, co svůj podpis proti radarům nedali, budou o tom dál přemýšlet. Byli i tací, kterým je tato záležitost úplně volná a nezajímají se o ni.

Poměrně časově i psychicky náročnou práci děláte z vlastního popudu, nebo vás někdo nutil?

To mohu říci naprosto přesně. K této činnosti nás vede vlastní přesvědčení, že děláme správnou a pro lidi této země užitečnou věc.

Určitě plánujete další podpisové akce.

V každém případě nás potkají účastníci setkání levice na Kunětické Hoře, které se koná v pátek a v sobotu 31. srpna a 1. září na Pardubicku. Budeme oslovovat lidi a žádat o jejich podpisy.

Čím argumentujete?

Nechceme u nás mít americká vojska a být pod jakoukoliv nadvládou Západu. Jsme svrchovaný, samostatný stát a nechceme sem pouštět žádná cizí vojska, která by nám dokonce zabírala území. Pokud by to tak dopadlo, podle hlasů vojenských odborníků by to bylo příliš velké riziko. Ostatní státy by nás vedly jako potencionálního nepřítele. Lidé v této zemi rozhodně ve většině nejsou přívrženci Spojených států amerických. To si myslí jen skupina pravicových převlíkačů kabátů  Nesouhlasím s tím, jak se snaží lidi této země zapojit se do studené války!

Co říkáte masové kampani České televize ve prospěch radaru?

Je to řízená vládní kampaň a je smutné, že veřejnoprávní televize se propůjčila k tomu, že prezentuje názory především ve prospěch americké základny a jen ve velmi omezené míře se někdy zmíní o odporu proti ní. Média přitom hodně ovlivňují lidi a je hodně takových, kteří považují to, co slyšeli v televizi, za pravdu. V tom je ta obludná nehoráznost.

Navíc, podle průzkumů různých agentur jsou dvě třetiny dotazovaných lidí proti radaru.

To je právě to! Někteří lidé napřed zcela jasně byli proti umístění radarové základny u nás, ale masáží televize názor i změní.

Jiří ČERNÝ, HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .