header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

XVII. setkání Čechů a Slováků v Tvrdonicích

V sobotu 18. srpna 2007 se konalo v areálu národopisného amfiteátru v obci Tvrdonice v okrese Břeclav již XVII. přátelské setkání Čechů a Slováků na pomezí obou států. Krytému pódiu, na kterém se střídaly projevy (za KSM promluvila jeho místopředsedkyně Veronika Sýkorová) s hudební produkcí a vystoupeními mažoretek, vévodilo heslo „Naše národy hranice nerozdelia“, s českou (dříve československou…) vlajkou na levé a slovenskou na pravé straně. Na dva a půl tisíce účastníků akce si kromě shlédnutí programu a stánků (mezi nimiž samozřejmě nechyběl stánek KSM s množstvím informačních a propagačních materiálů) připomnělo 63. výročí Slovenského národního povstání.

Na náměstí v blízkosti areálu došlo k položení květin a věnců k památníku padlých sovětských vojáků. Vzhledem k nedodržení termínu pietního aktu se jej však velká část účastníků akce včetně většiny mladých nemohla zúčastnit – když měl být v poledne zahájen, bylo už po všem. Organizátoři zřejmě tak pospíchali na oběd, že i Pochod padlých revolucionářů ukončili v půli taktu. Reprodukovaná hudba byla na akci vůbec svérázná – místo československé hymny se hrála česká a po ní (po dvojnásobné mezeře než byla v československé hymně) slovenská – natruc heslu nad pódiem a natruc tomu, že naprostá většina publika (z České republiky) druhou sloku slovenské hymny nezná a nemůže zpívat, ani kdyby její zpívání uznávala. Korunu všemu pak nasadila Internacionála jen o jedné sloce.
Akci přálo počasí a členové KSM se na ní setkali nejen se svými soudruhy a soudružkami z jiných částí republiky, ale i se členy bratrského slovenského Socialistického zväzu mladých, německé komunistické platformy Die Linke a Německé komunistické strany.

Leopold Vejr

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .