header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Další podpisy proti radaru USA

Pražské Václavské náměstí v pátek v pozdním odpoledni. V blízkosti sochy sv. Václava, patrona české země, je stánek Komunistického svazu mládeže (KSM) s petičními archy odmítajícími radarovou základnu USA na území České republiky. Mladí komunisté dosud shromáždili na svých petičních arších bezmála 150 000 podpisů. Skvělé! Včera na petičních arších přibyly další desítky podpisů. Nápaditý stánek, ozdobený například heslem Rakety, hlavice, do každé vesnice? , natáčel kameraman České televize. Té televize, která odpůrce radarové základny prezentuje zkresleně, neobjektivně.

Prvními, které petici u stánku podepsaly, byly dvě slečny - cizinky. Vyslechly krátkou informaci a vzápětí přidaly své podpisy pod petici, kterou podporují čeští umělci, intelektuálové, prostí lidé, komunisté, ale i lidé, kteří s politikou nemají a mnohdy ani nechtějí mít nic společné. Předseda KSM Milan Krajča našemu zpravodaji řekl, že je spokojen s dosavadním průběhem petiční akce. S petičním akcemi KSM začal ihned poté, co vyplynulo na povrch, že USA u nás chtějí vybudovat základnu. Nejednalo se pouze o veřejné akce, ale i o aktivity petiční, na nichž jsme s lidmi diskutovali a snažili se je získat proti záměru u nás vybudovat vojenskou základnu.

Byli jsme na Václaváku asi hodinu, během níž podepsaly petici nejen již zmíněné slečny, ale i zhruba 60letý muž, žena středních let nebo studentka Univerzity Karlovy. Všichni zvědavci svůj podpis nepřipojili, ale vzali si alespoň samolepky, které radar USA na našem území odmítají. Na Václavském náměstí se kromě stánku 'pod koněm' pohybovalo asi 15 našich členů, kterým se za dnešek podařilo nasbírat téměř 150 podpisů. Podporu nám vyjadřovali také cizinci, což je také dobrý signál, shrnul včerejší akci Milan Krajča.

Akci svých kolegů přijeli do Prahy podpořit i mladí komunisté z Brna. Podle Davida Pazdery byla na Moravě uskutečněna řada protiradarových akcí společně s Klubem dětí a mládeže při OV KSČM, například v Ostravě, Bruntále nebo Prostějově. Mladí komunisté pořádají i cyklojízdy, aby oslovili co nejvíce lidí, a tím rozšířili svoje působení na ostatní regiony.

HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .