header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

6. setkání evropských komunistických organizací mládeže

První prosincový víkend se uskutečnilo v tureckém Istanbulu 6. setkání komunistických mládežnických organizací pod heslem “Potřebnost a aktuální význam Velké říjnové socialistické revoluce v boji proti imperialismu a zápas idejí, pro naši budoucnost, socialismus – komunistické mládežnické organizace v přední linii tohoto boje.“ První část se věnovala aktuální situaci v Evropě, pokračujícímu potlačování práv pracujících a rostoucímu antikomunismu jako nástroje pro umlčení jediné alternativy ke kapitalismu, kterou představuje hnutí komunistů.

Po zahájení úvodního dne vystoupil generální tajemník Komunistické strany Turecka (TKP) Kemal Okuyan, který se věnoval tzv. kurdské otázce. Kurdové tvoří významnou menšinu i v dalších sousedních zemích – Iráku, Sýrii, Iránu. Zdůraznil, že není možné akceptovat vměšování USA do národnostních otázek, štvavou politiku, snahu o ustavení loutkových vlád a získání tak dalších pozic a provincií na Středním Východě tak, jak se to stalo v USA okupovaných územích např. Iráku či Afghánistánu. Stejně tak jde o útok proti pracujícím, snahu o jejich rozdělení na základě národnostních bojů, aby tak imperialismus rozbil jejich organizovaný odpor. Dále zdůraznil, že EU se jako další nástroj imperialismu snaží všemožně hospodářsky a politicky vměšovat do záležitostí suverénního státu pod záminkou přípravy Turecka na členství v této organizaci. TKP jednoznačně odmítá vstup do EU, stejně jako účast vojenských jednotek na okupaci a vybíjení civilního obyvatelstva v Iráku, Afghánistánu, Libanonu atd. Stejně obratně USA využívají náboženství, islámu jako politického nástroje reakčního kapitalismu.
V současnosti se v Evropě uskutečňuje velké množství vážných útoků na dělnickou třídu, většinu mládeže a lidu. Ty jsou zaměřeny na množství výdobytků složitých sociálních zápasů, týkajících se práce, míru, sociálního systému, vzdělávání, zdravotnictví, kultury atd. Tento proces se uskutečňuje v zájmu imperialismu Evropské unie a jeho kořeny vyrůstají ze samotného kapitalistického systému. Imperialismus hledá nová místa, nové státy pro svou intervenci, pokračuje v omezování občanských a ekonomických práv mladých lidí. Jedinou alternativou, jedinou cestou z tohoto marasmu je socialismus.
V druhé části mítinku byl zástupci mládežnických organizací zdůrazněn význam Velké říjnové socialistické revoluce pro dnešek. Musíme si uvědomit, že VŘSR bylo skutečně odstraněno vykořisťování člověka člověkem, díky ní se zrodil Sovětský svaz, který v neuvěřitelně krátké době dokázal industrializovat průmyslově nerozvinutou zemi a vytvořit tak podmínky k jednoznačnému vítězství nad fašismem. Díky VŘSR došlo také k pádu koloniálního světa a vzniku pokrokových, antiimperialistických organizací, např. Světová federace demokratické mládeže (WFDY).
Dnes vidíme, že slova imperialistů o konci dějin a porážce socialismu jsou lživými frázemi, vidíme rozvíjející se socialismus na Kubě a proces budování socialismu ve Venezuele, vidíme, že socialistická revoluce nejsou jen slova, ale skutečnost. Nemůže k ní však dojít samo, pouze ve spojení řady ekonomických a sociálních faktorů. Základním předpokladem je organizovanost třídy pracujících a působení silné komunistické strany v jejím čele. A protože kapitalisté vědí, že s komunisty neskoncovali, snaží se je všemožným způsobem dehonestovat, umlčet či podplatit. Jedním ze způsobů je i přepisování historické pravdy, přičemž útoky se týkají celého období socialismu v jednotlivých zemích. Na toto období je však útočeno i z „levicových“ pozic. Generální tajemník TKP Okuyan zmínil i II. sjezd tzv. Strany evropské levice (Party of European Left - PEL), který se nedávno konal v Praze, kde bylo celé období socialismu otevřeně napadeno. Na konferenci vyslovil jasný nesouhlas s těmito útoky a stejně tak jasné odmítnutí členství v PEL.
Celý mítink byl zakončen krásnou kulturní akcí a setkáním s vysokoškolskými studenty.

Veronika Sýkorová

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .