header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Závěrečná deklarace semináře o vysokém školství

Ve dnech 10. a 11.ledna 2008 se v Bruselu pod názvem „Zintensivněme náš boj za veřejné a bezplatné vysoké školství, proti strategii velkého byznysu“ úspěšně uskutečnil seminář Výboru pro Evropu a Severní Ameriku Světové federace demokratické mládeže (WFDY).

My, účastníci, delegáti následujících komunistických, antiimperialistických a pokrokových organizací mládeže konstatujeme, že na sektor vysokého školství se již uskutečňuje generální útok založený na příkazech Evropské unie a vládách jednotlivých zemí.

Tento útok probíhá jako důsledek potřeb velkého kapitálů zneužít vysokého školství k produkci levné, flexibilní a vykořisťovatelné vysokoškolsky vzdělané pracovní síly a k větší manipulaci s mladou generací. V každé z našich zemí již žijeme s hroznými důsledky takzvaného Boloňského procesu, Evropského vysokoškolského prostoru a nechvalně proslulé Lisabonské strategie ve vysokoškolském vzdělání. Navzdory rozdílům, ve všech zemích nacházíme společné charakteristiky týkající se metod a způsobů, kterými kapitalisté přeměňují vzdělávání pro strategické služby kapitálu, jež jsou následující:
Privatizace narůstá, doprovázena snižováním státní podpory vysokému školství. Náklady na studium se přesunují na studenty a jejich rodiny. Každý den více a více zasahují do všech funkcí vysokého školství velké podnikatelské skupiny. Všeobecné zavádění školného ve spojení s privatizací vnucuje vysokému školství institucionální základy soukromého sektoru ekonomiky.
Třídní bariéry se zintenzivňují s cílem vybrat elitu a vyloučit naprostou většinu v tvrdém a rychlém vzdělávání, v honbě za kredity, v bloudění mezi dlouhodobým vzděláváním a nezaměstnaností. Vzdělání je založeno na třídní diferenciaci stupňů kvalifikace a kategorizaci škol. Důležitým nástrojem tohoto vývoje je hodnocení jednotlivých škol a rozdělení stupňů získané kvalifikace do jednotlivých kurzů.
Společenská role vědy je potlačena skrze nátlakovou kontrolu orientace a výsledků vědeckého výzkumu monopolisty, podniky a imperialistickými organizacemi jako jsou Evropská unie, NATO a Mezinárodní měnový fond. Výuka protivědeckých názorů, nehistorického přístupu a antikomunismu a intenzivní pomlouvání lidových bojů se uskutečňuje stejně jako překrucování pravdy s cílem, aby buržoazní vnímání vědy a společnosti bylo co možná nejvíce přijato.
Jsme si vědomi toho, že přijetí systému vzájemné konkurence univerzit a tržně orientovaného vzdělávání, tak jak to bylo vyjádřen na summitech ministrů školství Evropské unie v Boloni, Praze, Berlíně, Bergenu a v minulém roce v Londýně, znamená vážné následky pro studenty a lid v jednotlivých zemích. Odmítáme pokrytecká prohlášení evropských vlád a Evropské unie, že změny mají za cíl bojovat s nezaměstnaností a rádi bychom podtrhli fakt, že spíše než vzdělávání nese zodpovědnost za nezaměstnanost systém permanentní a plánované produkce nezaměstnaných, která má za cíl snižování práv pracujících.
Zdravíme boje mládeže, které se uskutečňují proti této reakční politice v různých zemích Evropy. Předpokládáme že odpor a mobilizace muže být a bude zesílena. Bojovná pouta mezi studentským hnutím a pracujícími jsou dnes naléhavě potřebná. Domníváme se, že je povinností další rozvoj mezinárodního hnutí solidarity. Zavazujeme se zintensivnit naše úsilí na národní i mezinárodní úrovní za jednotné veřejné a bezplatné vysoké školství, se značným nárůstem exkluzivního státního financování. Bojujeme za studia, která budou zajišťovat kompletní vzdělávání a profesní specializaci, hlubokou znalost vědeckého obsahu, tak aby budoucí absolventi měli stabilní teoretickou základnu a schopnost osvojovat si všechny moderní vývojové tendence vědy, výroby a technologie.
Bojujeme za vědecký výzkum ve službách moderních lidských potřeb, nikoliv monopolů. Za vědecký výzkum, který bude produkovat vědce oddané společnosti tak, aby například zbavovali lidstvo nemocí, zmenšovali počet pracovních úrazů, aby poskytovali své znalosti k redukci pracovní doby a námahy, aby zlepšovai kvalitu života a ochranu životního prostředí.
Vyzýváme Světovou federaci demokratické mládeže, aby vyjadřovala svou solidaritu se studentskými mobilizacemi za veřejné a bezplatné vysoké školství po celé Evropě. Dodáváme, že je důležité organizovat iniciativy a zintensivnit naše úsilí za reorganizaci mezinárodních bojovných studentských organizací. Studentské boje musí izolovat snahy manipulovat studentským hnutím a pokusy proměnit toto hnutí v partnera Evropské unie, tak aby se stalo propagátorem Boloňského procesu a aktivním účastníkem této reakční politiky. Pouze s bojovnou orientací proti politice Evropské unie v oblasti vysokého školství se mohou široké masy shromáždit k úspěšnému boji za univerzity ve službách lidských potřeb, v rámci společnosti nezaložené na zisku a vykořisťování.

• Comac – Belgie
• Komunistická liga mladých – Británie
• Mládež Komunistické strany Bulharska
• Bulharský socialistický svaz mládeže
• Komunistický svaz mládeže – Česká republika
• Jednotná demokratická organizace mládeže – Kypr
• Socialistická mládež Lotyšska
• Levicová fronta / Komunistická aliance mládeže – Maďarsko
• Socialistická německá dělnická mládež
• Komunistické hnutí mládeže – Nizozemí
• Norská komunistická mládež
• Komunistická mládež Polska
• Portugalská komunistická mládež
• Revoluční komunistický svaz mládeže (bolševiků) – Rusko
• Komunistická mládež Řecka
• Socialistická mládež Srbska
• Kolektivy mladých komunistů – Španělsko
• Komunistický svaz mládeže Španělska
• Mládež Komunistické strany Turecka

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .