header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Více než masovost je vliv

V sobotu 12. dubna 2008 proběhla v budově ÚV KSČM XXIV. pražská teoreticko-politická konference na téma „Znovu o úloze strany“. Pondělní Haló noviny o ní přinesly následující zprávu: „Důležitý je obsah politiky, nikoli název strany, prohlásil v sobotu na 24. pražské teoreticko-politické konferenci v Praze předseda Středočeské KR KSČM a poslanec Stanislav Grospič. Rozebral sociální situaci v ČR a ve vazbě na to formuloval úkoly, jež stojí před KSČM. Zhodnotil škálu odstínů levice, vztah dělnických a revolučních stran vůči jiným levicovým subjektům a upozornil, že by měl být více laděn důraz nikoli na masovost, ale vliv ve společnosti.

Tajemník Pražské rady a člen VV ÚV KSČM Viktor Pázler hovořil zejména o tom, jak ujasnit smysl KSČM. Předseda OV KSČM Praha-východ Milan Havlíček poukázal na permanentní ideologickou válku, na niž imperialistická buržoazie vynakládá jak rafinované metody, tak moderní technické prostředky, a především neuvěřitelné množství peněz. Další z mnoha řečníků Josef Skála zejména zdůrazňoval, v čem a proč je nutné být k rozeznání od sociální demokracie. Brněnský komsomolec David Pazdera pohovořil jménem, jak sám řekl, nerozpustitelného KSM, a připomněl na zkušenosti zejména řecké mládeže a upozornil, že po některých krocích se pak můžeme na akcích proti radaru udemonstrovat k smrti, škoda už tady prostě je. Vladimír Holiš z Klubu humanitní inteligence v Olomouci se domnívá, že sice probíhají nejrůznější konference, což stojí lidi hodně energie, vylijeme si vzájemně srdce, zatleskáme si, ale praktický výstup chybí .
Na konferenci zaznělo několik názorových proudů, nejen z KSČM, ale i dalších hlásících se k levici. Spektrum více než stovky účastníků bylo pestré - od dvacátníků po osmdesátníky, od Chomutova po Brno. Mnoho účastníků si postesklo, že desítky příspěvků, které na konferenci odezněly, si nevyslechlo vedení strany. Ostatně problém toho, aby se myšlenky dostaly k posluchačům, problém médií, medializace názorů a činnosti strany, efektivity mediálních vystoupení zástupců strany byl jedním z nejčastěji rozebíraných. Názory účastníků, jejich přístup k dané otázce a způsob řešení byly vyjádřeny ve stanovisku, které mj. uvádí, že za situace, kdy jsou bitevním polem politiky hlavně masová média, je nutné mnohem aktivněji ovlivňovat, kdo a jak v nich dostává slovo jménem KSČM. Pověřovat tím jen ty, kdo převahu stoupenců socialismu umějí prokázat opravdu přesvědčivě, a ofenzivně se postavit každé demagogii.
14. dubna 2008, (fr, kru)“

K článku Haló novin je třeba upřesnit, že na konferenci nezaznělo několik názorových proudů, nýbrž jediný, komunistický, marxisticko-leninský názorový proud. Hovořilo přes dvacet soudružek a soudruhů, kteří ve svých projevech shodně vyjadřovali nesouhlas se snahami o změnu charakteru strany a s některými rysy a tendencemi současné politiky strany a výstupy jejích představitelů. Zatímco vedení strany se konference již tradičně nezúčastnilo, svou účastí ji poctil např. soudruh Miloš Jakeš, bývalý generální tajemník ÚV KSČ, dnes nestraník, a soudruh Miroslav Štěpán, bývalý vedoucí tajemník městského výboru KSČ v Praze a člen předsednictva ÚV KSČ a současný generální tajemník obnovené KSČ. Oba soudruzi byli v prosinci 1989 z KSČ vyloučeni, když se strana hanebně zřekla marxismu-leninismu a přijala program tzv. demokratického socialismu. Tyto události soudruh Jakeš odsoudil ve svém projevu v souladu s názorem dalších řečníků i většiny přítomných.
Mnozí řečníci rovněž vyjadřovali solidaritu Komunistickému svazu mládeže, který se stal obětí stále vzrůstající antikomunistické štvanice.

Leopold Vejr

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .