header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Beseda s prezidentem Světové federace demokratické mládeže

Před 61 lety se v Československé republice uskutečnil první festival mládeže a studentstva a Světová federace demokratické mládeže zde v Praze odstartovala svojí praktickou činnost. Obraz dnešní reality se od té doby značně změnil. Den po mezinárodním dni solidarity s KSM, který vyhlásila Světová federace demokratické mládeže (WFDY), tedy ve čtvrtek 9. října 2008, přijel nový představitel WFDY Tiago Vieira (člen KS Portugalska) na svojí první návštěvu do Prahy, aby zde hovořil o aktuálních otázkách komunistického hnutí v boji proti imperialismu.

Vraťme se ale krátce k mezinárodnímu dni solidarity s KSM. Po celém světě proběhly nejrůznější protesty, mítinky, demonstrace před českými velvyslanectvími a besedy s jasným cílem - odvrátit snahy o ilegalizaci KSM. Tyto protesty pořádala mezinárodní organizace, která je poradním orgánem OSN, má přes 180 členských organizací ve více než 100 zemích světa.
Světová federace demokratické mládeže je skrze své členské organizace aktivní mezi mládeží každý den po celém světě. Proto i protesty proti ilegalizaci Komunistického svazu mládeže jednotlivé organizace spojovaly konkrétně i s aktuální situací v jejich zemi.
A to v době, kdy jsou na mládežnické hnutí vedeny čtyři hlavní útoky, které souvisí se všemi klíčovými otázkami, které mladí lidé musí řešit.
1.) Války a militarismus. Po kolapsu socialismu imperialismus lhal o tom, že situace ve světě bude bezpečnější a snažil se tak nové války ospravedlnit. Války, které byly s imperialistickou dominancí a které imperialismus potřebuje proto, aby přežil, expandoval a získával nové trhy. Hlavním organizátorem všech těchto válek je NATO, nehumánní nástroj imperialistické agrese. Prezident WFDY zde připomněl, že mezi zakládajícími státy NATO byly krom USA i některé fašistické státy.
2.) Vzdělání. To je základním lidským právem pro každého. Ovšem v Africe a Asii je realita jiná. A negramotnost v těchto zemích není z důvodu nedostatku financí, ale proto, že dominující imperialismus nechce, aby Afričané nebo Asiaté měli přístup ke vzdělání. Celosvětově se snaží, aby školy byly pouze pro toho, kdo za vzdělání může zaplatit. V Evropě se jedná o známý „Boloňský proces“, ale stejné snahy je možné vidět i v Kolumbii, USA či Kanadě. Dalším problémem je jednostrannost tohoto vzdělávání. Např. v evropských dokumentech se nemluví o získávání znalostí, píše se zde o „získávání schopnosti něco dělat“. Tento detail je důležitý pro pochopení snah imperialismu ve vzdělání. Neoddiskutovatelný je i negativní vliv imperialismu na to, co se lidé učí. Je zkreslována moderní historie, kdy se mění fakta ohledně SSSR a socialismu. Oni totiž dobře vědí, že mladí lidé jsou nespokojení se situací a nechtějí, aby vzhlíželi k socialismu jako k příkladu, který lze následovat. Chtějí totiž, aby mladí lidé byli bez naděje a bez alternativy. Vyvolávají dojem, že antiimperialisté jsou důvodem nestability. Což je naprosto shodné s tím, co říkal Mussolini, tedy že musí být přátelství mezi třídami. Díky tomu si následně mohou ospravedlňovat zabíjení komunistů či odborářů.
3.) Práce. Mladí lidé v řadě zemí nemají vůbec žádný nárok na práci a navíc - pokud pracují celý den, nemají jistotu, že dostanou plat. Jsou i takové země, kde mladí lidé dostávají pouze minimální plat. Chodí tedy do práce jen proto, aby do ní příště mohli přijít znovu. S tím souvisí i destrukce sociálního systému a nárůst let odchodu do důchodu. To přináší novou generaci otroků. Dokonce i volné víkendy již nejsou žádnou jistotou - EU navrhuje, aby pracovní doba ještě více narostla. Proč jsme tedy vlastně na tomto světě? Studujeme kvůli práci a pak pracujeme, až dokud nejsme staří 60 let a pak čekat pět let na to, až umřeme? Ti, kteří vytvářejí tento systém jsou si toho dobře vědomi a vytváří tím velkou nestabilitu. Vytváří tedy silné politické a ideologické mechanismy. Jejich strategií je rozdělit lidi, aby se úroveň co nejvíce snižovala. Snaží se, aby lidé připustili snížení své životní úrovně a oni aby přežili.
4.) Svoboda a demokracie. Jsme svědky toho, jak odpůrci kapitalistických režimů mizí. Ve Španělsku vláda zakáže koncert tím, že rozhodne o tom, že hudební skupina je teroristická. V Portugalsku den před odborářskou demonstrací zabavili materiály na tuto demonstraci.
Pokud jde o situaci v ČR, tak ilegalizace KSM je varující z několika důvodů. Ilegalizace organizace probíhá jenom proto, že chce socialismus ve své zemi. To je důležité i z mezinárodního hlediska. Fakt, že nikdo z vedení EU nepozvedl hlas proti tomuto procesu znamená, že se to může stát v jakékoli zemi EU. Zejména proto bojuje WFDY proti ilegalizaci KSM. Tento boj má konkrétní dopad na mládež na celém světě.
Pro nás, členy Komunistického svazu mládeže, jsou tedy slova prezidenta WFDY výzvou a závazkem současně. Nesmíme ustoupit v boji proti zákazu KSM, nesmíme se nechat zastrašit či podplatit. Komunistický svaz mládeže zůstává i nadále samostatnou mládežnickou organizací, usilující o revoluční překonání nelidského a nehumánního kapitalismu a odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků - nástroje zotročování obyvatelstva. Těmito jednoznačnými postoji a požadavky hájí KSM legitimní zájmy mládeže a pracujících nejen v ČR, ale na celém světě. A jakékoli ústupky vůči imperialismu by byly neodpustitelnou zradou vůči lidu této země.

Jakub Holas

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .