header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ne likvidaci Úrazové nemocnice v Brně!

„To počasí si objednal asi sám Julínek“ začínal článek v už bohužel ne dělnickém deníku Rovnost, když citoval můj žert do megafonu na úvod demonstrace proti zrušení Úrazové nemocnice v Brně, kterou dnes již Ministerstvem vnitra rozpuštěný Komunistický svaz mládeže pořádal 5. září 2007. Za hustého deště se na Moravském náměstí sešlo na tři stovky protestujících. Na tehdejší demonstraci, poté co jako blesk z čistého nebe na zaměstnance ÚN dopadla zpráva, že se má tato jediná nemocnice v Brně s vyrovnaným hospodařením a sehranými týmy odborníků rušit, proběhla pečlivá příprava.

Přes všechny překážky kladené z tzv. pravice i kupčící tzv. levice demonstraci do cesty, přes vyhrožování zaměstnancům ÚN ministrem Julínkem (a nebo možná právě proto), přes vyhrožování tehdejšímu řediteli nemocnice profesoru Janečkovi, zakončené jeho sprostým odvoláním večer před demonstrací, aby ještě více modří páni zastrašili pracující v nemocnici, se aktivistům z KSM podařilo oslovit několik občanských sdružení, podařilo upozornit veřejnost a přerazit lži šířené Julínkem a jeho pohůnky (tedy náměstky) v médiích.
Podle náměstka Šnajdera má být špičkové traumacentrum přestěhováno v příštím roce do Bohunic pod Fakultní nemocnici, s tím, že většina zaměstnanců Úrazovky si prý má hledat práci v jiných zařízeních nebo otevřít soukromé praxe. Tuto představu komentovala Česká lékařská komora: „Ohrožena je nejenom existence špičkových zdravotnických týmů, z nichž některé mají být zrušeny, ale zejména kvalita a dostupnost zdravotní péče pro občany“. Na to reagoval Julínkův tiskový mluvčí Cikrt (malý člověk - ne kvůli své výšce, ale výší své lidské morálky), když byli představitelé ČLK nespokojeni s tím, že je ministerstvo nepřizvalo do komise plánující změny v brněnské síti nemocnic. Ten doslova řekl : „Je to komise ministra, která nemá důvod se s hulváty o čemkoli radit.“ Když si k tomu přidáme třeba výrok Julínka k jedné z lékařek v ÚN, která dala najevo svou nelibost při jedné z jeho arogantních návštěv nemocnice: „No vidím, že Vy v tom novém traumatýmu nebudete.“, vidíme, že drzost těch, kteří pro kapitál spravují polovinu naší rozdělené Československé země, už opět překračuje všechny meze.
Nezastrašili nás ani pracovníky Úrazovky.
Mimo téměř 40 mladých komunistů, vesměs členů KSM, byl na náměstí i zástupce Jihomoravské krajské rady KSČM a za brněnské komunisty vystoupil s.Pavel Březa, se kterým jsem se na celé akci domluvil tak, jak to má mezi soudruhy vypadat, stačilo slovo a podání ruky. Celou demonstraci podpořil a pomáhal zařizovat především Svaz tělesně postižených ČR, Svazu důchodců ČR, jehož jihomoravský předseda se stal rovněž moderátorem celé akce, ale také Komise pro obranu lidských práv, se kterou KSM dlouhodobě spolupracuje, členové SOS Student, Sdružení obrany proti drogám, či zástupci strany Moravané nebo brněnští mladí sociální demokraté (ti nás poté opakovaně zvali na jimi pořádanou demonstraci proti zrušení Úrazovky 14. 2. t.r., kde jsme ještě legálně přišli s rudými prapory, pikety proti zrušení nemocnice a jako jediní, kteří tam měli petici za zachování Úrazovky, tam pak, opět na „Moraváku“ posbírali 30 (!) petičních archů). Pro primátora Brna Onderku však podle jeho slov bylo na námi pořádané demonstraci „příliš rudo“. Před nimi, pracujícími z Úrazovky, rozhořčenými pacienty a občany, kterých už v té době připojili na 40 tisíc podpisů pod petice za zachování Úrazovky, jsem uvedl : „Jsme tu dnes v době nejaktuálnější, v době začínajícího útoku na občanská a sociální práva. Jde o jednotnou politiku, počítající s nemožností občanů vyslovit se v tak zásadních otázkách, jako je cizí vojenská základna na našem území, a počítající s rozsáhlým škrtáním sociálních vymožeností rodin, při bydlení a samozřejmě ve zdravotnictví. Kauza Úrazové nemocnice je příkladná ukázka ministra Julínka k zabezpečení maximálního výprodeje veřejného majetku.“
Demonstraci pečlivě monitorovali i členové ODS a fotografovali aktéry!
Musím však poctivě uvést, že několik zastupitelů za ODS podpořilo mou interpelaci za zachování ÚN v zastupitelstvu, jehož jsem členem, tedy městské části Brno-střed, kterou potopili především zastupitelé ze Strany zelených, kteří jsou jinak v halasné „opozici“.
Musím rovněž zmínit podporu naší kampaně ze strany poslance Miroslava Grebeníčka, jehož článek „Nervozita kolem brněnské Úrazovky“ si holky z nemocnice, které mnohdy ještě rok předtím volily ODS, než se s jejími přestaviteli a politikou setkaly na vlastní kůži, po demonstraci nakopírovaný šířily mezi sebou.
Skvěle se zachovaly taky poté, když nás, mladé komunisty, pozvaly do autobusu na demonstraci odborářů v květnu před Úřad vlády a tam mě za piket, právě PROTI ZRUŠENÍ ÚRAZOVÉ NEMOCNICE zadržovala Policie. Ty skvělý holky se tam za mě praly s Policií.
Často teď s nimi sedávám, nám komunistům bylo mezi pracujícími vždycky nejlíp.
A to bych chtěl zdůraznit na závěr. Často jsem od některých představitelů „Teoreticko-analytického pracoviště“ slyšel, že už to nemůžeme dělat jako Gottwald, že už je jiná doba atd. A já si to nechal jako překvapení (pro některé) na naši Městskou konferenci KSČM, že tuto naši, jednu z nejúspěšnějších kampaní v historii KSČM (co se týče zapojení pracujících po boku komunistů), jsme my, mladí komunisté, dělali právě podle toho, jak Gottwald psal o tom, jak neformálně získat vedení ve stávkových bojích. To jsem na konferenci uvedl i před místopředsedou KSČM Jiřím Dolejšem, směrem k němu a on na to žádným způsobem nereagoval.
A proto znovu říkám po Klémovi (ten MĚL pod čepicí) „Čelem k masám“!
Další takovouto akcí je i předvolební shromáždění komunistů na Brně-střed, 13.10. opět na „Moraváku“, minimálně z mé strany striktně zaměřené na ožehavý problém, přesahující hranice jihomoravského regionu, kterým je snaha o likvidaci Úrazové nemocnice.
Úrazovku nedáme!

David Pazdera

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .