header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Komunistický svaz mládeže na 19. Valném shromáždění Světové federace demokratické mládeže

Ve dnech 9. - 12. listopadu se v Havaně uskutečnilo 19. Valné shromáždění čili sjezd Světové federace demokratické mládeže (WFDY). Setkání je nejvyšším orgánem a důležitým prostorem politické debaty organizací mládeže, které jsou členy nebo přáteli WFDY. Shromáždění se účastnilo více než 150 delegátů z 80 organizací a 51 zemí, mezi nimi i delegát za Komunistický svaz mládeže, který je jedinou členskou organizací v České republice. Zároveň s tímto jednáním Světová federace demokratické mládeže slavila i 70. výročí svého založení 10. listopadu 1945 v Londýně.

Zahájení Valného shromáždění probíhalo v kongresové budově v Havaně. Jako první přednesl projev stávající předseda Nikolas Papadimitreu, který zhodnotil dosavadní činnost WFDY. Připomněl složitou situaci při pokračující kapitalistické krizi, která rozšiřuje nerovnost, chudobu a útlak ve světě. Ztráty na ziscích vlastníků kapitálu vedou k zesilování konfliktů imperialismu. To vše zvětšuje důraz na antiimperialistickou solidaritu mládeže, boj za mír a společenskou přeměnu. "Cítíme hrdost, že WFDY po celou svou historii stála na straně národů v boji za jejich práva v Africe, Latinské Americe, na Středním Východě...," řekl předseda federace. Připomněl také spjatost organizace s pořádáním Světových festivalů mládeže a studentstva, z níž poslední se konal v roce 2013 v ekvádorském Quitu.

Shromáždění pozdravila generální tajemnice hostitelské organizace, Svazu mladých komunistů (UJC) Kuby, Yuniasky Crespo Baquero. Svůj pozdrav přednesl také tajemník Světové rady míru Iraklis Tsavdaridis, dále pak zástupci Mezinárodní demokratické federace žen a Martího hnutí mládeže na Kubě. Po tomto úvodu představovali delegáti z celého světa situaci ve svých zemích a práci svých organizací. Odpoledne doplnila program prezentace mezinárodní komise X. sjezdu UJC. Večer delegáti navštívili v jednom z havanských sídlišť Výbor na obranu revoluce (CDR), jenž představuje síť výborů po celé Kubě, které letos oslavily 55 let svého založení. Jejich členy je většina obyvatel Kuby a kromě bezpečnostní funkce plní i dobrovolnickou činnost (vakcinace, darování krve), pomoc při volbách, organizace evakuací při hurikánech atd. Bohatý kulturní program na sídlišti za účasti místních obyvatel - vždy veselých a vstřícných - byl doplněn výkladem o fungování CDR.

V místě ubytování delegátů, hotelu Altahabana, byla také otevřena výstava "70 let za lepší svět", kde jsou kampaně WFDY dokumentovány na celkem 30 historických plakátech, obsahujících témata jako boj za nezávislost Palestiny nebo osvobození Nelsona Mandely z apartheidního vězení.

Druhý den, v den vlastního výročí, se delegáti přesunuli do mezinárodního tábora Kubánského institutu přátelství mezi národy "Julio Antonio Mella", pojmenovaného podle jednoho ze symbolů a zakladatelů komunistického hnutí na Kubě. Zde byla odhalena pamětní deska k příležitosti významného výročí WFDY. V táboře proběhla zasedání regionálních sekcí Federace, kde došlo ke schválení regionálních zpráv a kandidátů do vedení WFDY. Pro Českou republiku jde o region Evropy a Severní Ameriky. Na následném setkání všech delegátů byly předneseny souhrnné zprávy o činnosti WFDY z jednotlivých regionů. Poté vystoupil zástupce Ruské federace, který prezentoval Federaci možnost konání Světového festivalu mládeže a studentstva v roce 2017, v roce 100. výročí Velké říjnové socialistické revoluce a 70. výročí prvního Festivalu mládeže v Praze.

Bouřlivě byl přivítán Fernando González Llort, jeden z 5 kubánských hrdinů, který byl pro svou protiteroristickou práci po dlouhých 15 let nespravedlivě vězněn v USA. WFDY vedla za osvobození Pětice hrdinů jednu ze svých velkých kampaní, která byla završena úplným osvobozením celé pětice a návratem na Kubu v prosinci minulého roku. V diskuzi mluvil Fernando o těžkých podmínkách v amerických vězeních i o významu, který měla mezinárodní solidarita, a to i dopisy, které dostával ze zahraničí. Vyprávěl, že jeho dozorci si nedokázali vysvětlit, jak někdo může mít tolik přátel v tolika zemích.

Na konci tohoto slavnostního dne se delegáti přesunuli do divadla havanského muzea výtvarného umění. Zde po promítnutí krátkého filmu o historii federace měl slavnostní projev generální tajemník WFDY Jesús Rafael Mora González. Generální tajemnice Národního výboru UJC předala vedení WFDY dílo kubánských sklářských řemeslníků - obraz revolučního velitele Fidela Castra na motivy obrazu známého ekvádorského malíře Oswalda Guayasamína. Tento obraz nyní bude umístěn v sídle WFDY v Budapešti. Mimo výročí založení WFDY bylo připomenuto jiné významné výročí - 40 let od vyhlášení nezávislé Angolské republiky, která vedla svůj protikoloniální boj za vydatné solidární pomoci a obětí kubánského lidu.

Poté předvedla známá kubánská dětská skupina La Colmenita hudební a divadelní představení. Děti, talentovaní umělci, často hostují i v zahraničí a získávají hojná ocenění. Delegáti ze všech částí světa nezůstali jen pasivními pozorovateli představení, ale byli vtahováni dětmi do tance.

Ve středu pokračovalo jednání probíráním zprávy Kontrolního výboru a změn v členských organizacích. Dále začalo projednávání Politické deklarace Valného shromáždění. Vzhledem k množství otázeka různorodosti pohledů členských organizací na regionální i některé politické otázky probíhala plodná diskuze a projednávání se protáhlo až do dalšího dne, kdy byla závěrečná zpráva přijata.

Poslední den došlo na volby vedení WFDY. Shrnutí závěrečné deklarace a zakončení vlastního jednání Valného shromáždění probíhalo za přítomnosti 2. tajemníka Komunistické strany Kuby Jose Ramona Machada Ventury a dalších představitelů hostitelské organizace. Na konci proběhlo první jednání nově zvolené Všeobecné rady, kde byla potvrzena předsednická role kyperské Jednotné demokratické organizace mládeže EDON a jako prezident znovuzvolen Nikolas Papadimitreu.

Po zakončení jednání Valného shromáždění byl připraven Festival národů na farmě "La Rosita" s koncertem kubánské hudby a občerstvením.

Na okraj jednání shromáždění proběhlo i jednání pracovní skupiny Setkání evropských komunistických organizací mládeže (MECYO). Komunistický svaz mládeže tuto významnou událost, kde si mladí komunisté Evropy vyměňují své zkušenosti a koordinují své aktivity, již dvakrát hostil v České republice. Skupina se shodla na příštím setkání v Římě na jaře příštího roku.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .