header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Proběhlo jednání mezi Kubánským velvyslancem v ČR a Komunistickým svazem mládeže

Ve středu 20. dubna 2022 se na půdě velvyslanectví Kubánské republiky v ČR v Praze-Košířích konalo na pozvání pana Velvyslance, Danila Alonsa, jednání s představiteli Komunistického svazu mládeže (KSM). Kubánští diplomaté pořádají přátelské setkání např. s Levicovými kluby žen, Komunistickou stranou Čech a Moravy, a především s tematicky orientovaným spolkem – Společností česko-kubánského přátelství, která o Kubě často pořádá různé besedy a akce pro veřejnost, stejně tak i veřejné solidární akce na podporu zrušení nespravedlivé ekonomické blokády Kuby ze strany USA.

S panem Velvyslancem jsme si připomněli letošní 61leté výročí vítězství Kubánců nad americkou invazí na Playa Girón, což bylo historicky první prohrou amerického imperialismu na americkém kontinentě. Připomněl také, že Svaz mladých komunistů Kuby, který je spřátelenou organizací KSM, letos slaví své 60leté výročí od založení. Kvůli ekonomické blokádě, a také v souvislosti s poklesem cestovního ruchu v době covidové pandemie, bylo nutno také přiznat, že Kuba na tom není ekonomicky poslední dobou příliš dobře. Ovšem stále funguje systém tak, aby zajistil všem lidem to nejdůležitější, co k životu potřebují. V době pandemie kubánští lékaři pomáhali v řadě rozvojových zemí a také kubánští vědci pracovali na vývoji vlastních vakcín, což stálo také nemalé finance. V červenci loňského roku se v souvislosti se špatnou ekonomickou situací proamerické síly snažily vyvolat v zemi nepokoje, ovšem díky jednotě kubánského lidu, a hlavně faktu, že naprostá většina Kubánců podporuje revoluci, byly tyto pokusy neúspěšné.

Byla řeč i na téma a význam konfliktu na Ukrajině. My jsme zopakovali, že jsme na straně lidu, a proti imperialismu, fašismu a válečným hrozbám. Kdežto vlády pod diktátem USA v nás nechtějí vyvolat odpor k válce, ale hlavně nenávist vůči Rusku a antikomunismus. Politika USA dopadne na národy Evropy tvrdě a umocněně politikou vlád EU. I Kuba zachovává principiální stanovisko, a hlavně se na půdě OSN postavila proti sankcím, jelikož sama Kuba je obětí nespravedlivých sankcí, které v obou případech dopadají především na obyčejný lid.

Pan Velvyslanec vyhodnotil naši debatu jako velice plodnou a také nás zval na možnost mezinárodní brigády jako formu dovolené na Kubě. Každý rok se v některých městech konají mezinárodní brigády, kam přijíždějí dobrovolníci z řady zemí – jak z Latinské Ameriky, tak i z Asie, Evropy, a dokonce i z USA nebo i ze vzdálené Austrálie. Náplní takového tábora jsou jednak různé výpomoci, například na plantážích, ale tato práce není zas tak náročná a bývá odměněna hrazeným ubytováním,  odpočinkem u moře, společnými výlety a večírky, kde se dá se spoustou zahraničních i kubánských soudruhů seznámit.

 

AN

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .