header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Před 80 lety nacisté popravili hrdinu antifašistického boje Julia Fučíka

 

Vraťte stanici metra Fučíkova!

Julius Fučík, novinář, literární kritik a spisovatel, komunista a bojovník proti fašismu se narodil 23. února 1903 v Praze. Působil v Komunistickém svazu mládeže a Komunistické straně Československa, pracoval v Rudém právu, meziválečných Haló novinách, vedl literárně kritické noviny Tvorba. Zapojil se do sociálních bojů proti chudobě a nezaměstnanosti a vytvořil svědectví o stávkových bojích té doby. Přispěl k profilaci meziválečné avantgardní literární tvorby. Po nacistické okupaci Československa se zapojil do odbojové práce, byl členem II. Ilegálního ústředního výboru KSČ. 24. dubna 1942 byl nacistickou tajnou policií gestapo zatčen.



Ve vězení dál vedl zápas na ochranu odboje a pracovníků, kteří nebyli zatčeni. Využil nabídky jednoho z dozorců a zanechal výjimečně svědectví o své práci a věznění „Reportáž psaná na oprátce“, která se později stala světoznámou. Nacistický soud Julia Fučíka odsoudil k smrti za odbojovou činnost a 8. září 1943 byl ve věku 40 let v Berlíně popraven. Svou „Reportáž“ končí slovy:


„Hle i má hra se chýlí ke konci. Ten už jsem nenapsal. Ten už neznám. To už není hra. To je život. A v životě není diváků. Opona se zvedá.
Lidé, měl jsem vás rád. Bděte!“

Na jeho počest byla mimojiné pojmenována stanice metra na lince C, která činnost zahájila v roce 1984. Nová moc po roce 1989 změnila název na „Nádraží Holešovice“. Zároveň bylo zahájeno tažení za očernění Fučíkovy památky a za snížení jeho antifašistického boje, stejně jako autorství slavné Reportáže psané na oprátce. Všechna podezření však byla vyvrácena.
 
S přejmenováním metra nesouhlasíme a požadujeme návrat na název z doby postavení metra - „Fučíkova“.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .