header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Antikomunisté znesvětili památku 17. listopadu 1939

Představitelé vysokých škol,pamětníci i politici si včera přišli před Hlávkovu kolej v Praze připomenout výročí zásahu nacistů proti českým studentům v roce 1939. Někteří politici však akce zneužili k antikomunistické propagandě a agitaci pro americký radar... Pietní akce se zúčastnil např. předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ombudsman Otakar Motejl, ale i představitelé Pražské rady KSČM a další komunisté. Marta Semelová za PR KSČM položila k památníku kytici karafiátů. Tentokrát 17. listopadu vyšli do ulic občané, aby protestovali proti umsítění amerického radaru v ČR. Ne všichni však pietní akt spojovali s odkazem Jana Opletala či a českých studentů pronásledovaných nacisty nebo s požadavkem na vyslyšení názoru většiny občanů právě v souvislosti s radarem.

Premiér Topolánek akci zneužil k propagaci amerického radaru v Brdech.?Stačí,aby se Moskva zamračila a mnozí se strachem,a možná i podvědomou vzpomínkou na sovětskou okupaci,zavrhují myšlenku na obranný protiraketový systém.. Tak jako jsme zamítli Marshallův plán a vydali se na cestu do ruského otroctví,tak dnes opět mnozí politici varují: Hlavně si nerozzlobit Moskvu,?pronesl Topolánek,který už zřejmě ztratil veškerou soudnost. Podobně rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl brojil proti ?návratu komunistů k moci?,ačkoli šlo o akci připomínající boj lidí, z nichž mnozí byli právě komunisty. Během demonstrací 28. října 1939 vyšlo v Praze do ulic na 100 000 lidí. Při zásahu proti nim německé jednotky smrtelně postřelily dělníka Václava Sedláčka a studenta medicíny Jana Opletala. Opletalův pohřeb se 15. listopadu stal další manifestací, na kterou o dva dny později okupanti tvrdě zareagovali. Řadu studentů pozatýkali, některé z nich popravili. Vzápětí následovalo uzavření všech českých vysokých škol.

Více než tisíc občanů pak demonstrovalo proti radarové základně americké protiraketové obrany v Brdech v pražských ulicích. Akci uspořádala iniciativa Ne základnám. Začala na Národní třídě. Pak se přesunuli před sídlo vlády. Účastníci před Strakovou akademií rozvinuli transparent s nápisem "Tato vláda musí skončit" a zapálili v jejím okolí svíčky jako symbol konce kabinetu Mirka Topolánka. Skandovali při tom hesla "Ne základnám!", "Hanba vládě!" a "Topolánek ven!".

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .