header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

ČSSD není důvěryhodný spojenec

Často se hovoří o nezbytnosti spolupráce na levici, jelikož v opačném případě dostává zelenou pravice, k realizaci svých asociálních programů. Ať už jsou na reálnou možnost této spolupráce názory jakékoliv, podíváme-li se na chování představitelů ČSSD, zjistíme, že tato strana není skutečnou levicí (jen si na ni umně hraje), a tedy ani nadějí pro neprivilegované občany. Zvláště po výrazném vítězství ČSSD v podzimních krajských a senátních volbách se tato strana chová, jakoby měla už nyní monopol na vládnutí zaručený trvale.

 Někteří její představitelé dokonce snad ještě v doznívajícím opojení z podzimních voleb kalkulovali donedávna i s tím, že v říjnových předčasných parlamentních volbách mohou získat absolutní většinu a budou tak moci vládnout sami bez koaličního spojenectví. To už svědčí o absolutní ztrátě smyslu pro realitu. Je ovšem realitou, že v obou největších stranách mají poměrně silné pozice síly, kterým by se velmi líbilo, pokud by se u nás prosadil systém dvou velkých stran a nemusely tak složitě za cenu mnoha kompromisů po volbách sestavovat koaliční vlády. Pokud by v příštích volbách uspěly jen čtyři nebo dokonce jen tři strany, a víc by jich parlamentní zastoupení nemělo, tyto tendence by jen získaly na síle. Ostatně pánové Klaus a Zeman již v minulosti chtěli účelovou změnou volebního zákona zavést systém dvou velkých stran a ty ostatní prakticky vymazat z politické mapy ČR. Je jisté, že se o to dříve či později někteří politici obou velkých stran opět pokusí (Bém, Sobotka). V této situaci by měli komunisté více než v minulosti na danou hrozbu občany upozorňovat a především jim vysvětlit, že má smysl volit skutečnou levici.
Může být dnešní ČSSD pro komunisty skutečně důvěryhodným spojencem? Sama ČSSD svými přeběhlíky po volbách v roce 2006 prakticky umožnila vznik nejméně odborné a nejvíce zkorumpované vlády v historii země. Tedy tato strana kvůli zrádcům ve vlastních řadách umožnila realizaci asociální politiky dnes již naštěstí bývalé Topolánkovy vlády. Tato vláda se přitom ani netajila tím, že její politika bude namířena proti středně a nízkopříjmovým skupinám občanů. Ostatně slova o tom, že střední třída již má předplaceno, že nezaměstnaní jsou v podstatě líní příživníci, že náš sociální systém je příliš nákladný a ten zdravotní také, a proto se musí radikálně omezit, jasně vypovídají o tom, komu měla předchozí vláda sloužit především. Svými kroky - zavedení Julínkových poplatků, nesystémovými kroky v sociálním systému, kvůli kterým stálo a ještě dnes stojí mnoho zařízení sociálních služeb před provozním kolapsem, nebo likvidací daňové progrese vláda jasně dala najevo, že je vládou pro milionáře a miliardáře typu pánů Bakalů, Kellnerů, Pitrů, Krejčířů a Kožených. Pro většinu občanů vláda neudělala vůbec nic, mnohé uvrhla do ještě větší životní nejistoty.
Paradoxem je, že tzv. zdravotní poplatky tu vznikly především díky přeběhlíkům z ČSSD a tato strana díky nim zase vyhrála loňské krajské a senátní volby. Praktická realizace vedoucí k jejich zrušení však, jak se ukazuje, je velmi složitá. Ostatně ČSSD vždy více slibovala, než plnila, to by nemělo být překvapením. Dnes se ČSSD nachází ve velmi schizofrenní situaci, na jedné straně brojí v předvolebních kampaních proti ODS, na druhé straně navrhla stejně jako ODS své kandidáty do úřednické vlády Jana Fischera a nedávno podpořila v PSP některá tzv. protikrizová opatření z dílny ODS. Opět nám tu začala fungovat (i když zatím skrytě) jakási velká koalice ČSSD a ODS pod pláštíkem úřednické vlády. ČSSD tedy není nyní opoziční stranou, je stranou koaliční spolu s ODS. Toto by komunisté měli velmi nahlas říci občanům. ČSSD opět ukázala, že za podíl na moci je ochotna vzdát se svého programu. Nyní i na celostátní úrovni... V mnoha našich městech (např. Karviná, Ostrava, Chomutov, Znojmo, Přerov) by mohly vládnout levicové koalice. Jelikož na to mají právo, vyhrály volby.
ČSSD však dala raději přednost velké programově nesourodé koalici s ODS na principu získáme a rozdělíme veškerou moc sami pro sebe (rozhodování o veřejných zakázkách, obsazování dozorčích rad apod.) a lépe se nám tak bude vládnout a nikdo nám do toho nebude mluvit. To samé předvedla po krajských volbách v mnoha krajích, třeba v Jihomoravském, Olomouckém, Jihočeském a Ústeckém mohly vzniknout levicové koalice. ČSSD opět předvedla svým spojením s ODS, že dává přednost podílu na moci před vlastním programem. Ostatně ani četné aféry se této straně nevyhýbají. Jen namátkou stačí zmínit kauzy pánů Grosse (nejasné financování bytu, výhodný odkup a následný prodej akcií), Tvrdíka (nekompetentní řízení ČSA), Zgarby (neprůhledně získané dotace), Snítilého (názorový veletoč při prezidentské volbě), Wolfa (podivně získaná a ještě podivněji využitá dotace, klíčová hlasování ve prospěch minulé vlády), vracejícího se Krause (kakaová aféra), ale i podivné praktiky politiků ČSSD v Litvínově nebo nechutné intriky při nepodařené volbě místopředsedkyně ČSSD, či schválení a pak rychlé zrušení vnitrostranického referenda při volbě předsedy strany. To jsou další důkazy o tom, že ČSSD je ovládána nejrůznějšími lobbistickými a klientelistickými zájmy...

Miroslav POŘÍZEK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .