header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Volby máme za sebou...

Tak máme za sebou druhé české volby do Evropského parlamentu, které jako poprvé vyhrála ODS.  Zastoupeny v EP budou ještě tři strany - ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Občanské demokraty volilo 31,4 procenta lidí, ČSSD 22,4 procenta, KSČM získala 14,2 procenta hlasů, KDU-ČSL 7,6 procenta. SNK ED a hnutí Nezávislí zastoupení v EP neobhájily, propadli i jejich europoslanci, kteří kandidovali za nová seskupení. Nejlépe z nich dopadla Jana Bobošíková s koalicí Suverenita (4,3 % hlasů). Obdobně zaměřené uskupení Libertas.cz s europoslancem Vladimírem Železným a jedničkou Vlastimilem Tlustým nedostalo ani jedno procento hlasů. Nad dvě procenta se dostaly ještě Evropská demokratická strana europoslankyně Jany Hybáškové, strana Věci veřejné a koalice Starostů a nezávislých. Až za nimi skončila Strana zelených s dvouprocentním ziskem. Jednoprocentního zisku, zaručujícího příspěvek ze státního rozpočtu (30 Kč za hlas), dosáhly ještě SNK ED (1,7 %), Svobodní (1,3 %), Pravý blok (1 %) a nově i  Dělnická strana (1,07 %).

Volit přišlo stejně jako před pěti lety pouze 28 procent lidí. Celkový průměr v 27 zemích EU byl 43 procenta. To ukazuje nikoliv spokojenost občanů s "demokracií a stavem unie", ale naopak nezájem, roztrpčení a pocit, že europarlament je daleko, nic neovlivní a k ničemu není...

Účast ve volbách do EP (28,22 %) byla o desetinu procenta nižší než před pěti lety. Hlasovat přišlo 2,37 milionu voličů. Nejvyšší účast byla v Praze (35,73 %), nejnižší v Karlovarském kraji (21,75 %). KSČM dosáhla nejlepšího výsledku v Ústeckém kraji - přes 19 procent hlasů. ODS získala nevíce hlasů ve všech regionech kromě Olomouckého kraje, v Praze jich získala dokonce 40 procent.

Získat nerozhodnuté a znechucené občany se bohužel nepodařilo ani KSČM. KSČM potvrdila postavení třetí nejsilnější strany v zemi, ale volilo ji méně lidí než před pěti lety. Na příštích pět let tak už v EP nezasedne šest, ale čtyři europoslanci: Miloslav Ransdorf, Vladimír Remek, Jiří Maštálka a Jaromír Kohlíček. Všichni čtyři byli členy EP i v minulém období.

Kampani podobně jako v jiných volbách dominoval střet ODS a ČSSD, k čemuž přispěla i média.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .