header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pracující v Litovli už čtvrt roku bez výplaty

Pracující v Litovli už čtvrt roku bez výplatySkupina TENZO je největší STEEL SERVICE CENTER svého druhu ve střední Evropě, stojí psáno na webových stránkách tohoto podniku. Profesionálně vedená propagace na netu nenechává čitatele na pochybách, že se jedná o jistě velmi seriózní a výkonný průmyslový podnik. Nedávno dokonce přibyl na hlavní stránku propagace baner upozorňující na novou CNC jednotku. Firma TENZO se zabývá výrobou ocelových dílů a to řezáním či pálením z různě širokých plechů a následně obráběním, svařováním a dalšími úpravami na finální výrobek. Značná část výroby je uskutečňována na CNC obráběcích strojích. Spektrum výrobků začíná na drobných součástkách a končí u velkých průmyslových dílů. Většina dělníků firmy TENZO jsou tedy obráběči, paliči (plasmové a acetylenové pálící stroje), soustružníci, dále jsou to programátoři CNC obráběcích strojů a nakonec administrativní personál.

Ti, co měli tu smůlu se stát zaměstnanci nebo obchodními partnery tohoto podniku mají dost odlišný náhled na svého zaměstnavatele, než jaký získáme z jejich reklamy. Ještě nyní v lednu 2012 čekají zaměstnanci TENZa na loňskou listopadovou výplatu. Zatímco zaměstnancům hrozí exekuce pro nesplácení hypoték, vedení TENZa nehrozí nic. Sekundární platební neschopnost není v ČR omluvenkou a tak se ze zaměstnanců pomalu stávají bezdomovci. Kalousek by jim určitě řekl, že měli více pracovat.

Není to však nic nového. Firma TENZO je svou laxností k platbám známá již roky a dlouhodobě se potýká například s dopravními problémy. Většina autodopravců odmítá převážet náklad pro firmu TENZO, protože nedostávají zaplaceno za odvedenou práci. Vedení firmy je si naprosto betonově jisté, že vymahatelnost práva je v ČR naprosto nemožné a dopravním firmám za odvoz materiálu prostě neplatí. Zákonem stanovená lhůta splatnosti je stejným výsměchem jako všechny ostatní zákony v České republice a v TENZu to moc dobře vědí. Zaměstnankyně vyřizující dopravu pro TENZO má v popisu práce nechat si nadávat od dopravců, kteří nedostali za minulé jízdy zaplaceno. Doprava se hledá ve stále vzdálenějších oblastech, kde autodopravci ještě nemají s TENZem zkušenost.

Ale ani to ještě není všechno. Firma TENZO není lokální podnik kdesi na Moravě v Litovli. Je to holdingová společnost, která má své závody i v Plzni, v Mnichove Hradišti a dokonce i v Cluj-Napoca v Rumunsku. Část zaměstnanců z Litovle byla školena v Plzni a měli tak možnost porovnat podmínky na dvou pracovištích u téhož zaměstnavatele. Vyšší mzda a lepší pracovní prostředí v Plzni byly zarážející. Přitom Plzeňský provoz se nachází ve starých továrních prostorách, zatímco Litovelský provoz je několik let stará hala postavená podle "nejmodernějších požadavků". Vedení TENZa je si dobře vědomo blízkosti německé hranice u Plzně s možností pracovní migrace do Německa a naopak velké konkurence pracovní síly na Moravě, kde se pohybuje obrovské množství ukrajinských a slovenských dělníků. I přesto, že se Litovel i Plzeň nachází v jednom státě s jednou platnou legislativou a oba provozy patří pod jeden podnik, tak vedení podniku rozlišuje své zaměstnance podle regionu starým koloniálním způsobem a na Moravě platí menší, dnes už vlastně žádné výplaty. Za výpověď z takového podniku pak následují sankce na pracovním úřadě. Z Moravy se tak stává Havlo-Klausovská kolonie v podřízené provincii. Jak jinak se pak dá vysvětlit selekce mezi českým a moravským dělníkem v jednom státě a jednom podniku?

Jeden ze zaměstnanců si šel stěžovat na přímo vedení TENZA. Ptal se vedoucího, kdy dostane listopadovou výplatu. Nejvyšší šéf mu odpověděl, že jestli se mu to nelíbí, tak může jít na Václavák drnkat na kytaru. Tam si prý může vydrnkat patnáct stovek denně a nějaky éčka navrch. Na tomto příkladu je vidět, jak funguje kapitalismus. Nedávno se na internetovém portálu "novinky" objevil článek o řidiči kamionu, který zavraždil svého zaměstnavatele, po čtvrtroce bez výplaty, nucení zaměstnanců pracovat přesčas (u řidičů to zákon zakazuje kvůli bezpečnosti silničního provozu) a dalším útlakům, zejména ve smyslu falšování dokladů. Soud jednoznačně odsoudil zoufalého dosud nikdy netrestaného zaměstnance k 13-ti letům vězení a firma jede vesele dál bez vyplácení mezd a s falšováním dokladů. Justiční mafie si dělá vysloveně, co se jí zachce a jde buržoazii na ruku. Česká buržoazie dává ocenění sadistickým vrahům Mašínům, kteří kradli pro svoje osobní potěšení a aby se vyhnuli trestu, tak využili polarizace světa a na západě své zcela obyčejné loupežné vraždy vydávali za odboj. Skutečně utlačovaní lidé, kteří za poctivě odvedenou práci nedostávají výplatu, po té co sami sáhnou po spravedlnosti, končí ve vězení. Česká republika začíná připomínat prostředí známé z Hugova románu "Bídníci". Galeje už máme, šovinistické soudce také, stále větší množství lidí žije doslova ze dne na den, v obchodech narvaných tím nejhorším zbožím nejnižší kvality už neseženete salám vyrobený ze skutečného masa, jak chutná marmeláda vyrobená ze skutečného ovoce už nikdo ani neví, na ulicích se krade za bílého dne a naděje do budoucnosti jsou zoufalé. V televizi jede od rána do večera antikomunistická propaganda a v parlamentu se připravují zákony k trestání těch, kteří to už nevydrží.

Lidé, kteří si myslí, že komunistická hesla jsou jen nějaké výkřiky nesmyslů, by se měli stát zaměstnanci podniků jako je TENZO. Takový podnik zasazený do právně zoufalé situace ČR je tou nejlepší školou marxismu. Vztahy mezi majiteli akciové společnosti TENZO, jejich zaměstnanci, nezaměstnanými za branami podniku a justicí stojící na straně buržoazie jsou v TENZu jako okopírované z Marxova spisu Kapitál. V hospodách kolem Litovle se proslýchá, že práce v TENZu přesvědčila ke komunismu víc lidí, než celá agenda ospalé a politicky vlažné KSČM. Není se co divit. Po čtvrtroce práce bez výplaty vidí každý rudě.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .