header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ústavní soud vrátil k nižším instancím obvinění dělníka kapitalistickým manažerem za uměleckou kritiku

Hanuš Keclík, dělníka, který se umělecky vyjádřil k mizerným podmínkám při náboru a v železárnách Annahutte, dostal částečně za pravdu od Ústavního soudu.

Manažer podniku, který podává náborový inzerát na kvalifikovanou pozici s hladovou mzdou a zároveň se chlubí společenskou odpovědností, žaloval společně s dalším zaměstnancem podniku dělníka za narušení důstojnosti, když ten umělecky přirovnal takové vykořisťovatelské chování k chování německých fašistů. V rozsudcích přerovského soudu na něm požadují likvidační částku několika set tisíc korun. Když se bránil, že jako dělník nemá takovou částku, cynicky Okresní soud poznamenal, že si má vzít úvěr. Soud tedy radí ještě zvýšit závislost na kapitalistech a zvýšit pokutu o úroky.

Přitom procesy provází naschvály a manipulace, jak říká Hanuš Keclík: „Můj spis se předtím u soudu jaksi ztratil a nebyl odeslán Nejvyššímu soudu. Při mojí obhajobě zase paní soudkyně vynechávala některé věty, které řekl můj obhájce.“ (citováno z idnes.cz, viz odkazy níže)

Hanuš Keclík vidí svůj zápas jako součást zápasu za lepší situaci všech pracujících „Když se v jedné firmě podmínky zhoršují, je to konkurenční tlak, aby se to zhoršovalo i v ostatních, takže je otázkou času, kdy by se to stalo i u nás," (Brněnská drbna)

„Pokud dojde ke zlepšení pracovních podmínek na základě tady toho, co jsem provedl, tak to bude jedině dobře." (idnes)

Po letech soudů finančně a časově vyčerpávajících se Hanuš Keclík domohl aspoň částečného úspěchu - soud uznal, že částka je nepřiměřeně vysoká.

„Bylo porušeno právo stěžovatele na svobodu projevu a na ochranu vlastnického práva. Rozsudek soudů se tak ruší,“ řekl předseda senátu Jiří Zemánek. (idnes)

K tomu ovšem potřebuje prostředky na zastupování. K tomu účelu byl zřízen transparentní účet 2702101577 / 2010. IBAN:CZ95 2010 0000 0027 0210 1577

 

Zdroje k rozhodnutí Ústavního soudu:

Soud musí znovu otevřít případ nepřiměřené kritiky se symboly nacismu (Seznam zprávy) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-soud-musi-znovu-otevrit-pripad-kritiky-tovarny-s-odkazy-na-koncentracni-tabory-225651

Soud v Brně vyhověl muži, který přirovnal vedení továrny k nacistům  (Brněnská drbna)
https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/26557-soud-v-brne-vyhovel-muzi-ktery-prirovnal-vedeni-tovarny-k-nacistum.html

Ústavní soud se zastal muže, který přirovnal podmínky v továrně ke koncentráku (Idnes)
https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/ustavni-soud-videa-koncentracni-tabor-prirovnani-annahutte-keclik.A230214_133158_olomouc-zpravy_stk

Události v regionech Česká televize
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/223411000140214/ (Je to čtvrtá reportáž od shora, 6:26)

Vystoupení Hanuše Keclíka ke svému případu https://www.youtube.com/watch?v=lRiNfnHNEyw

 

Starší články

Hanuš Keclík - výsledek soudní pře s železárnami http://ksm.cz/4805

O svobodě slova v praxi Hanuš Keclík http://ksm.cz/4740

Svoboda projevu a umělecké tvorby v diktatuře kapitálu http://ksm.cz/4683

Video: Případ dělník vs kapitalista http://ksm.cz/4800

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .