header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Světová federace demokratické mládeže míří do Hanoje

Ve dnech 9. – 14. března se v hlavním městě Vietnamské socialistické republiky Hanoji uskuteční pod heslem „Posilme boj proti imperialistické agresi a vykořisťování, za mír, solidaritu a společenskou přeměnu!“ 17. shromáždění Světové federace demokratické mládeže (WFDY). Po 4 letech se tak sejde nejvyšší orgán této mezinárodní organizace, sdružující desítky miliónů mladých lidí na antiimperialistickém programovém základě.

WFDY vznikla těsně po vítězství nad fašismem v roce 1945 v Londýně. Federace tehdy vyzvala mládež celého světa v pokračování boje za svobodu, demokracii a důstojný život. Programovou prioritou WFDY byl však určen jednotný boj světové mládeže za mír, což se odrazilo i v centrálním hesle federace: „Mladí, sjednoťme se! Kupředu za trvalý mír!“.
V rámci rozpadu protihitlerovské koalice a začátku studené války došlo k rozkolu i v rámci mezinárodního mládežnického hnutí. WFDY zůstala věrna svému programu a přiklonila se proto na stranu Svazu sovětských socialistických republik a jeho spojenců. Ve svém postoji nebyla federace osamocena. Podobně se totiž zachovaly i další za podobných okolností vzniklé organizace jako Mezinárodní svaz studentstva, Světová odborová federace, Mezinárodní demokratická federace žen, Světová rada míru. WFDY musela opustit své původní sídlo, které získala v Paříži a přestěhovat se do pohostinnější Budapešti, kde také začala vydávat svůj tiskový orgán „Světová mládež“. Proti WFDY byly založeny dvě nové „trucfederace“ – sociálně demokratický Mezinárodní svaz socialistické mládeže a otevřeně prokapitalistické Světové shromáždění mládeže. Členské organizace WFDY od té doby tvořily především komunistické, socialistické, národně-osvobozenecké a jiné pokrokové organizace a hnutí mládeže. Mimo jiné tím byl posílen antiimperialistický charakter WFDY, který se stal pro federaci určující.
WFDY a její členské organizace stály v čele bojů mládeže proti kolonialismu, proti válce v Koreji a ve Vietnamu, za jaderné odzbrojení. Klíčovou roli sehrála federace v hnutí za ukončení útlaku barevných obyvatel ve Spojených státech amerických, kampaních solidarity s kubánskou revolucí, v pomoci chilské mládeži masakrované po Pinochetově puči, v boji proti apartheidu v Jihoafrické republice, v solidaritě s lidem Nikaragui a Afghánistánu. WFDY organizovala řadu solidárních hnutí s mládeží vojensky okupovaných zemí jako Palestina, Kypr, Západní Sahara, Východní Timor. Neopominutelné jsou boje federace za právo na bezplatné vzdělání, právo na práci a další rozvoj mládeže, její důstojný život a poltická práva. Je třeba zmínit také práci, kterou WFDY vykonala v rámci Organizace spojených národů a UNESCO.
Nejdůležitější aktivitou WFDY se ale stalo pořádání Světových festivalů mládeže a studentstva – masových mezinárodních vystoupení mládeže bojující za mír, pokrok, rozvoj a solidaritu, proti válce, útlaku, vykořisťování a imperialismu. Jejich tradice byla založena v roce 1947 v Praze. Tehdy se do našeho hlavního města sjelo přes 17 tisíc mladých lidí z celého světa. Na tomto festivalu také poprvé zazněl „Pochod demokratické mládeže“, který se posléze stal hymnou federace a celého festivalového hnutí. Následovaly další úspěšné festivaly – v roce 1949 v Budapešti, v letech 1951 a 1973 v Berlíně, v roce 1953 v Bukurešti, o dva roky později ve Varšavě, v letech 1957 a 1985 v Moskvě, v roce 1959 ve Vídni, za tři roky následoval festival v Helsinkách, v roce 1968 v Sofii, v roce 1978 v Havaně a v roce 1989 v Pyongyangu.
Po porážce Sovětského svazu a jeho evropských spojenců se WFDY, podobné jako řada jiných podobných organizací, ocitla v hluboké krizi. Některé členské organizace federaci opustily, jiné rozpoutaly diskusi o možné transformaci WFDY na nepolitické mezinárodní hnutí. Veškerá činnost WFDY neuvěřitelně upadla a federace sama málem přestala existovat. Postupně však opět začal pracovat sekretariát WFDY v Budapešti, byly obnovovány kontakty a federace získala novou perspektivu. Znovuzrození vyvrcholilo uskutečněním 14. Světového festivalu mládeže a studentstva, který se konal v roce 1997 v Havaně. Následoval festival v Alžíru v roce 2001.
Poslední léta znamenala neobyčejný vzestup aktivity WFDY. Nejvýznamnější událostí byl bezpochyby úspěšný 16. Světový festival mládeže a studentstva, který se v roce 2005 uskutečnil v hlavním městě Bolivarovské republiky Venezuela v Caracasu. Toho se zúčastnilo více než 17 tisíc lidí ze 144 zemí světa. Byl důležitou manifestací jednoty mezinárodního antiimperialistického hnutí mládeže a také solidarity mladých celého světa s venezuelskou Bolivarovskou revolucí. Mezi další významné aktivity posledního období patřila např. kampaň solidarity s iráckým lidem, boj za propuštění 5 kubánských hrdinů vezněných v USA, protesty proti rozpuštění českého Komunistického svazu mládeže, hnutí za ukončení izraelské agrese proti lidu Libanonu a Palestiny, brigády solidarity na Kubě.
Zhodnocením uplynulého období se bude zabývat právě hanojské shromáždění WFDY, které bude hostit vietnamský člen federace – Ho Či Minův Komunistický svaz mládeže (KSM). Kromě toho bude diskutovat řadu dokumentů – politickou deklaraci, regionální rezoluce a řadu tématických dokumentů. Zvolí také nové vedení – prezidenta, generálního tajemníka, sekretariát, Koordinační radu federace a Generální radu federace. 17. shromáždění WFDY má dále v plánu zahájit přípravy 17. světového festivalu mládeže a studentstva.
Z České republiky je členem WFDY od druhé poloviny devadesátých let KSM, který je do přípravy hanojského shromáždění aktivně zapojen. Společně s dalšími komunistickými organizacemi mládeže, které pracují v rámci federace chápe existenci a činnost WFDY jako neobyčejně důležitou. Uplynulé období, kdy federace pracovala pod vedením Portugalské komunistické mládeže coby prezidenta a kubánského Svazu mladých komunistů ve funkci generálního tajemníka, hodnotí jako úspěšné. Velkým pozitivem je pravidelná práce centrálních a regionálních orgánů WFDY, další rozvoj festivalového hnutí, společné mezinárodní kampaně, nárůst počtu konferencí a seminářů, obnovení vydávání časopisu „Světová mládež“, nárůst produkce a distribuce propagačních materiálů federace a vzrůstající role internetového portálu www.wfdy.org. Jako klíčové vidí KSM prohlubování antiimperialistického charakteru WFDY. Hanojské 17. shromáždění musí udělat vše proto, aby posílilo roli federace jako mezinárodní akceschopné platformy pro boj mladých lidí proti imperialismu.

Milan KRAJČA

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .