header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

K 10. sjezdu Komunistické mládeže Venezuely

V minulém roce se uskutečnil 10. sjezd Komunistické mládeže Venezuely (JCV). Jeho jednání se zúčastnila tak delegace českého Komunistického svazu mládeže. JCV, mládežnická organizace Komunistické strany Venezuely (PCV) vznikla v druhé polovině 40. let minulého století. Brzy se stala mohutným mládežnickým hnutím, bojujícím proti severoamerickému imperialismu, za národní osvobození a socialismus. K jejím aktivistům patřil například slavný venezuelský revoluční zpěvák Ali Primera. V 50. letech však byla zahnána do ilegality a její členové se stali oběťmi vládního teroru.

V 60. letech vytvořila společně s PCV Vojenské síly národního osvobození, které zorganizovaly lidové povstání proti zkorumpované antikomunistické loutkové vládě imperialismu. Následovalo několik let hrdinných partyzánských bojů v horách Venezuely i v samotném venezuelském hlavním městě Caracasu. Lidová partizánská válka skončila příměřím na přelomu 60. a 70. let. Následujíc období bylo poznamenáno řadou rozkolů v rámci PCV,které se nevyhnuly ani JCV. Veliké problémy přinesla venezuelským komunistům porážka socialismu v Sovětském svazu a dalších zemích střední a východní Evropy. Demoralizace, dezorientace, silný vliv oportunismu a sociálně demokratické orientace znamenaly takřka zánik organizace. V druhé polovině 90. let však venezuelské komunistické hnutí chytlo nový dech. V PCV i JCV získal podporu názor,že je třeba zachovat komunistický charakter obou organizací, jejich marxisticko-leninskou a třídní orientaci. Postupně byla obnovována a rozšiřována struktura JCV. Kromě centrálních orgánů JCV, byl vytvořeny výbory v každém ze států, tvořících venezuelskou federaci. Poté vznikaly oblastní výbory, nakonec výbory lokální. Na stovkách míst byly založeny nové základní organizace. Ty jsou dnes u JCV dvojího druhu. Buď se tvoří a pracují na jednotlivých školách či jejich částech, nebo v místě bydliště.
Veliký rozmach pro JCV znamenal začátek Bolivarovské revoluce, vedené současným venezuelským prezidentem Hugo Chávezem. Komunisté se od poloviny 90. let zapojily do Chávezových snah o revoluční přeměnu Venezuely. Velkou mírou se podíleli na všech jeho vítězstvích v prezidentských volbách v referendech i na odražení imperialismem zorganizovaného puče. Sehrávají klíčovou roli ve změnách, kterými země prochází.
Právě účast JCV v Bolivarovské revoluci bylo hlavní temo jejího 10. sjezdu. JCV chápe společně s PCV Bolivarskou revoluci jako revoluci národně osvobozeneckou, antiimperialistickou, demokratickou a lidovou, jdoucí cestou výstavby socialismu.
JCV sehrála klíčovou roli při organizování nedávného 16. Světového festivalu mládeže a studentstva, aktivně se účastní sociálních misí, má významné postavení v Národním institutu mládeže, je zastoupena v Národním shromáždění i venezuelské vládě. V současnosti je zvlášť aktivní ve vytváření nových orgánů lidové moci - Místních rad a při prosazování pozemkové reformy. JCV je důležitým subjektem Bolivarovské revoluce a bojovníkem za její socialistickou perspektivu.

Milan Krajča

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .