header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Solidaritu maďarským komunistům!

Celému předsednictvu Maďarské komunistické dělnické strany (MKDS) hrozí dvouleté vězení. V pátek 21. září 2007 proběhne na Městském soudu v Szekesfehervaru v Maďarsku v úřadu soudu prvního stupně slyšení v případu proti celému předsednictvu Maďarské komunistické dělnické strany. Předseda Gyula Thürmer a 6 dalších členů předsednictva MKDS jsou obviněni „z urážky na cti na veřejnosti“. Podle maďarského trestního zákoníku mohou být odsouzeni až na dva roky vězení.

1. Historie případu je následující:

 

V červnu 2005 bezprostředně po volbách do Evropského parlamentu bývalý místopředseda MKDS Attila Vajnai zahájil širokou politickou a ideologickou ofenzívu proti vedení strany, požadující zásadní změnu politické linie strany. Hlavní podstatou jeho postoje bylo, že komunisté by měli spolupracovat a jít společně s Maďarskou socialistickou stranou, která vládne v Maďarsku od roku 2002. Byl úspěšný v získání podpory v těch městech a obcích, kde členové Maďarské komunistické dělnické strany spolupracovali se socialisty v místních zastupitelstvech.

 

Většina členů Ústředního výboru i většina komunistů odmítla postoj Attily Vajnaie a jeho podporovatelů jako politickou platformu, která chce zrevidovat celou polickou zkušenost strany, rozbít jednotu strany a změnit ji na reformistickou stranu, úzce podporující vládnoucí socialisty. Ústřední výbor potvrdil, že Maďarská socialistická strana je kapitalistická strana, pravicová sociálně-demokratická strana, provádějící typickou neoliberální politiku. Nemá nic společného s levicovými programy a hodnotami.

 

Ústřední výbor MKDS vyloučil Vajnaie a jeho podporovatele ze strany 12. března 2005. O několik týdnů později, 2. dubna 2005, Ústřední výbor svolal na 4. června 2007 21. sjezd strany, aby zažehnal politickou krizi.

 

Vnitřní opozice vedená Attilou Vajnaiem se obrátila na budapešťský soud s požadavkem zrušit platnost usnesení Ústředního výboru MKDS.

 

Budapešťský městský soud zrušil platnost usnesení ÚV 8. června 2005. Soud obnovil Vajnaiovi a jeho podporovatelům členství ve straně i ve všech řídících orgánech strany a zrušil všechna usnesení 21. sjezdu.

 

V důsledku toho byla MKDS ve velkém rozsahu paralyzována na několik dalších měsíců a nemohla činit potřebné přípravy pro parlamentní volby v dubnu 2006. To vedlo k velmi obtížné situaci v celé straně i v celém dělnickém hnutí.

 

Předsednictvo MKDS vyjádřilo své názory v deklaraci. V té je řečeno, že rozsudek byl politický, což nemá obdoby v právní historii za poslední dvě desetiletí. Předsednictvo MKDS prohlásilo, že rozhodnutí soudu je odvetou moci za referendum iniciované Maďarskou komunistickou dělnickou stranou proti privatizaci nemocnic. (Referendum proběhlo v prosinci 2004 a proti privatizaci systému zdravotní péče se vyslovily téměř dva milióny voličů.)

 

Budapešťský soud požadoval po předsednictvu strany, aby oficiálně dementovalo své názory vyjádřené v deklaraci a prohlásilo, že rozhodnutí soudu nemá nic společného s politikou. Vedení strany to odmítlo udělat.

 

Předseda Budapešťského městského soudu obžaloval celé vedení strany. Maďarská policie vyšetřovala případ v únoru 2006 (těsně před parlamentními volbami). Veřejný žalobce obvinil členy předsednictva MKDS z „urážky na cti na veřejnosti“.

 

Postoj MKDS:

 

Maďarská komunistická dělnická strana je přesvědčena, že toto soudní rozhodnutí porušuje maďarskou ústavu. Ćlánek 61 ústavy dává každému svobodu, aby vyjádřil svůj názor.

 

Máme za to, že soudní proces má za cíl napadnout Maďarskou komunistickou dělnickou stranu. V roce 2005 rozsudek budapešťského soudu zabránil naší straně využít zvýšené nespokojenosti lidu a dostat se do parlamentu. Teď, když je situace naší strany konsolidovaná, některé politické kruhy chtějí stranu zlikvidovat.

 

Je to součást široké antikomunistické kampaně, která v Evropě probíhá. V Praze byl zakázán Komunistický svaz mládeže, v Budapešti byl zhanoben hrob Jánoše Kádára, v Tallinu byl odstraněn památník sovětským hrdinům. Teď hrozí maďarským komunistickým předákům dva roky vězení.

 

Drazí soudruzi,

 

potvrzujeme, že my, maďarští komunisté, budeme pokračovat v našem boji a nikdo nás nemůže zastrašit. V této vážné situaci Vás žádáme o podporu a solidaritu.

 

Žádáme Vás o solidaritu. Žádáme Vás, abyste odsoudili politický proces, který probíhá proti MKDS. Žádáme Vás o zorganizování mítinků před maďarským velvyslanectvím ve Vaší zemi, požadujících zastavení procesu proti komunistům a zaručení ústavních práv lidu.

 

Jsme připraveni poskytnout veškeré požadované informace a vysvětlení. Laskavě vás žádáme, abyste nás informovali o Vašem postoji. (Tel.: +36 30 9443 520, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., fax: + 361 313 5423)

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .