header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pravda o situaci v Pákistánu

Tajemník Svazu odborářů ve stavebnictví při Světové odborové federaci (SOF) Rino Gelmi rozeslal všem odborovým organizacím sdruženým v SOF dopis od Rana Ayub Ali Khana, zástupce generálního tajemníka Celopákistánské federace spojených odborových svazů (APFUTU), napsaný den po jeho uvěznění, vypovídající o skutečné situaci v Pákistánu po vyhlášení výjimečného stavu prezidentem Parvízem Mušarafem.

Vypovídá pravděpodobně mnohem víc než většina oficiálních zpravodajských relací. Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska jej podle přání pákistánských odborářů i vedení SOF dává ke zveřejnění:

Drazí přátelé, situace v zemi je nejistá. Tvrdě se zasáhlo proti tisku, novinářům, odborářům a právníkům. Většina soudců Nejvyššího soudu a čtyř Vyšších soudů byla vzata pod přísahu. Ministr spravedlnosti má domácí vězení. Předseda Nejvyššího soudu Aitzaz Ahsan a dva bývalí předsedové, Muneer Malik and Tariq Mahmood, jsou stejně jako já spolu s dalšími 25 kolegy uvězněni na jeden měsíc podle Zákona o preventivním zadržení. Předseda Láhaurského vyššího soudu Alsan Bhoon, jeho předchůdce Ali Ahmed Kurd a předseda Pákistánského svazu cihlářů Haji Muhammad Inayat Sabri byli spolu se svými devíti dalšími kolegy taktéž uvězněni. Další odborové předáky a právníky, včetně předsedů soudů v Pešaváru a Karáčí, hledá policie. Předseda Láhaurského soudu a vedení APFUTU se skrývají. Uvězněno je i mnoho dalších politických předáků. Já jsem byl uvězněn včera (5. listopadu, pozn. překl.) v 15 hodin, od té doby jsem pod zámkem za mřížemi policejní stanice v Model, ve státě Gujranwala.

Ironií je, že prezident řekl, že musel rázně zakročit proti tisku a soudní moci, aby potlačil terorismus. Ti, kdo byli uvězněni, jsou pokrokoví lidé, světsky uvažující lidé, a teroristům je nabízeno vyjednávání a zastavení palby.

Právníci a občanská společnost budou protestovat proti vládě a situace se pravděpodobně zhorší. Chceme, aby přátelé Pákistánu vyzvali vládu USA, aby zastavila veškerou podporu vrtkavému diktátorovi, protože jeho touha po moci vede zemi ke zhoršujícím se občanským nepokojům. Pro mezinárodní společenství už není čas trvat jen na preventivních opatřeních, jinak může odstranění nepořádků trvat celá desetiletí. Už je několik stovek zraněných a prostor pro občanskou společnost se beznadějně smršťuje.

Věříme, že Mušaraf bude zbaven funkce a nastoupí vláda národního usmíření. Ta musí být podpořena armádou. Kromě tohoto zde nejsou realistická řešení, i když není záruka, že toto bude fungovat.

zástupce generálního tajemníka

Celopákistánské federace spojených odborových svazů

(All Pakistan Federation of United Trade Unions - APFUTU)

20. listopadu 2007, Rana Ayub Ali KHAN, Překlad Vladimír SEDLÁČEK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .