header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Hon na čarodějnice i uvnitř Die Linke

Frakce strany Die.Linke v zemském směnu Dolního Saska vyloučila 14. února ze svých řad Christel Wegner, členku DKP. Jak je vidět ze zpráv, uveřejněných na webu zemské organizace Die.Linke, usnesli se na vyloučení Christel Wegner jednohlasně a nepovolili jí ve frakci ani status hosta. Frakce zdůvodnila vyloučení prohlášením: „Nezávisle na souvislostech jejího rozhovoru ve vysílání „Panoramy“ jsou jí zde vyjádřené postoje pro Die.Linke neakceptovatelné. Už nikdy zde nesmí být socialismus bez právního státu, demokracie a svobody cestování.“ S tím však Christel Wegner nesouhlasí a dle jejích slov ji Panorama pouze špatně citovala.

„Frankfurter Neue Presse“ uvedl, že s. Wegner ve svém osobním prohlášení frakci prohlásila: „Nevolám po nějakém návratu Stasi, tak, jak to o mě tvrdí Panorama“. Patrně se však přesto již nemohla účastnit hlasování o svém vyloučení.
S. Wegner, která kandidovala jako členka Německé komunistické strany (DKP) ve volbách do zemského sněmu v Dolním Sasku, se nechce přes obrovský tlak svých bývalých partnerů, vzdát svého mandátu. Proto bude nezávislým členem zemského sněmu. To však pobouřilo frakci Die.Linke: Frakce opakovaně žádá s. Wegner, aby se vzdala svého mandátu, protože zneužila důvěry lidí, kteří ji zvolili.“

Osobní prohlášení Christel Wegner k vysílání stanice Panorama ze 14. února 2008

Poslankyně zemského sněmu Christel Wegner se o víkendu obrátila na frakci strany Die.Linke s dopisem, který reagoval na kampaň, která byla proti ní zahájena. Přesto však byla jednomyslně svými bývalými kolegy z frakce vyloučena.
Osobní prohlášení:
Vážené soudružky a soudruzi, vážení přátelé,
Pro ujasnění a kvůli jednoznačnosti: Nechci jakýsi bez dějinný návrat Stasi, tak jak to formulovala Panorama a další tisk. Když jsem tuto zprávu v Panoramě uviděla, zjistila jsem, že ji velmi sestříhali. Mé vyjádření v tomto rozhovoru se netýkalo Stasi. Uvedla jsem jako už samozřejmě mnohokrát, že každý stát má svoji tajnou službu a to stejné platí i pro stát socialistický. Po tom pak Panorama odvysílala onu část k tématu Státní tajná služba.
Přiznávám, že jsem k tomuto rozhovoru přistupovala velmi důvěřivě. To mě velmi mrzí. I šedesátiletá komunistka, jako jsem já, se musí stále učit. Je přece jasné, že mi nejde o to, zde znovu zavést Stasi, znovu postavit zeď, která byla přece odpovědí na jinou dobu nebo, jak jsem nesmyslně napadána, snad odebírat v Dolním Sasku rodinné domky.
Avšak současné zavírání podniků Nokie, cenová politika energetických koncernů ukazuje nutnost tyto podniky převést do společenského vlastnictví. Samozřejmě také vím, že jen díky rozvoji demokracie a demokratickému rozhodnutí většiny obyvatelstva bude dosažen a zajištěn rozvoj a pokrok. A co víc – DKP neustále požaduje zrušení tajné služby.
Cíl této pomlouvačné kampaně je jasný, má poškodit Die.Linke a speciálně mě, jako komunistu. Má odvrátit pozornost od skandálů kolem E-ON, Siemens, Nokia atd.
Proto nechápu, že to takto neberou mí kolegové z frakce Die.Linke.

Dohoda s Die.Linke zněla tak, že budu prosazovat její volební program.Toho jsem se držela a hodlám to dělat i v budoucnu..

Christel Wegner

Prohlášení DKP:

Zastavte hon na čarodějnice! Solidaritu s Christel Wegner 14. února 2008 ve vysílání magazínu Panorama se poslankyně zemského sněmu v Dolním Sasku Christel Wegner postavila za zespolečenštění výrobních prostředků. Krom jiného také vidí nutnost zřízení orgánů, které by v jiném společenském systému chránily společnost před reakčními silami.
Přestože se velmi snadno daly prohlédnout manipulace a politický záměr vysílání Panorama, týkající se informování o průběhu vysílání, mnoho zástupců Die.Linke vystoupilo velmi pobouřeně a nutilo Wegner k tomu, aby se vzdala mandátu poslankyně zemského sněmu a nakonec jí byl jednomyslně odebrán statut člena frakce v zemském sněmu. Bohužel se však ani mezi levicí v Die.Linke nenašla žádná známá osobnost, která by se za poslankyni Wegner postavila.
Nezávisle na tom my osobně na základě jednotlivých skutečných výroků poslankyně Wegner podtrhujeme: Neřekla nic, co by ospravedlňovalo toto nesolidární chování vůči ní. V tomto případě je jasně patrný masivní a velmi ostrý útok vůči „neoblíbeným“ politickým pozicím. To se však netýká jen paní Wegner nebo DKP, ale je to jasný signál pro všechny antikapitalistické síly uvnitř Die.Linke, že s pevnými marxistickými pozicemi v této straně žádnou politiku ani kariéru neudělají.
Za antikomunistické útoky ve vysílání Panorama a jejich nekritický odraz v médiích není na vině „renesance DKP“, ale jen strach vládnoucích politiků a médií, že díky zvětšujícím se sociálním rozdílům zesílí snaha po změně společenského systému. Rosa Luxemburgová by dnes také nemohla mít mandát členství v zemském sněmu za Die.Linke – kvůli svým antikapitalistickým pozicím.
Vyzýváme proto Die.Linke, aby Christel Wegner vrátili statut člena zemského sněmu v Dolním Sasku za Die.Linke a zastavili kampaň proti soudružkám a soudruhům, z DKP – a to i v případě, že Die.Linke bude usilovat o to, být něčím víc než jen sociálnědemokratickým volebním sdružením.
Berlín, 20. února 2008

Toto prohlášení bylo schváleno 20. února v Berlíně na shromáždění solidarity s Christel Wegner. Můžete jej podepisovat do konce března, (před ustavením zemského sněmu v Dolním Sasku), na internetu (www.jungewelt.de ). Podpisy pak budou předány spolkovému i zemskému předsednictvu Die.Linke v Dolním Sasku.

Kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .