header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Za potravinovou krizí není nedostatek potravin

Přinášíme další část mozaiky do celosvětového problému s potravinami.... Za globální potravinovou krizí stojí chamtivost a spekulace, ne skutečný nedostatek potravin. "Růst cen potravin není následkem nedostatku potravin, je následkem lidské chamtivosti, která riskuje životy milionů mužů, žen a dětí," uvedl před půlrokem na bruselské konferenci o podvýživě agentuře Reuters šéf Jihoafrické rozvojové banky Jay Naidoo. "Existují firmy, které z této otázky vydobývají zisky," dodal. Z rostoucích cen jídla obvinil spekulace na trzích a rostoucí ceny ropy a vyzval k tomu, aby se vlády a mezinárodní orgány chopily kontroly nad cenami potravin.

Ostrý růst cen za základní potraviny zapříčinily nepokoje a protesty v chudých zemích po celém světě a krizi, která ohrožuje chudé zejména v Africe.

Cesta ke kontrole cen podle něj vyžaduje konsensu zahrnující organizace jako Světovou potravinovou organizaci, agentury Spojených národů a vlády.

V debatách o tom, proč došlo až k čtyřicetiprocentnímu růstu cen potravin experti zmiňují rostoucí poptávku asijských sílících trhů, nepříznivé klima v některých producentských zemích a rostoucí používání bio-benzínu.

Podle Naidooa, někdejšího jihoafrického ministra pro telekomunikace bude mít krize cen potravin "devastující" účinky na jihoafrické země, které již byly sraženy na kolena řadou jiných problémů.

?Již trpíme následky epidemie HIV/AIDS spojené s nárůstem malárie? krize cen potravin ještě zveličí problémy, kterým čelíme,? dodal.

jas/guardian.co.uk

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .