header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Lid proti pravicovému prezidentovi Kolumbie

Odpor kolumbijského lidu proti pravicové politice vlády prezidenta Álvaro Uribeho roste. Vedle pracujících a odborových organizací se také mobilizují opoziční politické strany. Tisíce protestujících se shromáždily nedávno v Bogotě a dalších důležitých městech a požadovaly demokratizaci veřejného života, respektování pracovněprávních zásad, zlepšení životních podmínek a zvýšení spravedlivých mezd, ukončení oficiálních útoků na dělnické a vesnické představitele a konkrétní opatření k udržení a ochraně pracovních míst. Podle oficiálních údajů překročil ke konci dubna počet nezaměstnaných 2,4 milionu, uvádí list Avante, tiskový orgán KS Portugalska.

Dalším motivem k protestům je rostoucí násilí vůči pracujícím a jejich odborářským vůdcům. Za první čtyři měsíce letošního roku bylo zavražděno 17 odborářských vůdců a aktivistů. Celkový počet lidí popravených polovojenskými ozbrojenými skupinami napojenými na současnou vládu Uribeho činí podle údajů Jednotné odborové ústředny 2711!

Také vysoký komisař OSN pro uprchlíky upozorňuje ve své zprávě z 23. května na rostoucí hrozby zabitím vůči obráncům lidských a pracovních práv. V řadě případů jsou oběti hrozeb nuceny uprchnout z místa bydliště, často jsou takové hrozby naplňovány. Počet vynucených uprchlíků se podle zprávy OSN odhaduje na tři miliony. Ekvadorská vláda oznámila, že za posledních sedm týdnů udělila 5500 víz politickým uprchlíkům z pohraničních oblastí, přiléhajících k její zemi. Protesty z druhé dekády a konce května se připojily k sérii aktivit proti pravicové politice vlády, zahájených už začátkem května pracujícími v sektoru pěstování, sklizně a prodeje banánů, údržby a výstavby komunikací, školství, zdravotnictví, zemědělství a příslušníky indiánských komunit. Jsou součástí úsilí o zesílení antifašistické jednoty a demokracie a zahrnují většinu opozičních sil. Velká kolumbijská demokratická opozice, tvořená Liberální stranou, stranou Demokratický alternativní pól, hlavními odborovými ústřednami, organizacemi pro reformu, venkovskými sdruženími, komunitami původního obyvatelstva, mládežnickými strukturami i kulturními spolky, se staví proti úmyslu vlády změnit ústavu, a tím umožnit opakované zvolení Uribeho v roce 2010 a udržet tak pravicovou vládu.

Pro případ, že by změna ústavy neprošla v referendu, je připraven dosavadní ministr obrany, Juan Manuel Santos, kandidovat. Vzdal se za tímto účelem 18. května funkce ministra. Je to jeden z největších dravců této vlády a nejvěrnější vykonavatel její teroristické politiky financované Washingtonem. Letos nová vláda USA dává k dispozici prostřednictvím ministerstev zahraničí a obrany 623 miliony dolarů na protilidovou činnost kolumbijských ozbrojených sil.

Pochybnosti o prosazení změny ústavy rostou v důsledku hlubokého propadu Uribeho v očích kolumbijského lidu. Je předmětem kritiky kvůli tajným odposlechům, mučení a nevysvětlenému mizení lidí. V poslední době zahajuje generální prokuratura šetření zmizení 2000 mladých lidí!

Usuzuje se, že byli povražděni vojenskými skupinami věrnými vládě, a následně prohlášeni za padlé partyzány FARC (Revolučních ozbrojených sil Kolumbie). Proti tomu se ale staví výpověď jednoho verbíře, který tvrdí, že šlo o chudé mladé muže, kteří byli naverbováni sliby o zajištění pracovních míst a poté prodáni ozbrojeným silám za 88 dolarů každý...

12. června 2009, Vladimír HORÁK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .