header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Energický nástup Mauricia Funese

Lid Salvadoru požadoval změnu a ta teď začíná, řekl nový prezident této středoamerické země po své slavnostní inauguraci. Obhajujíc výstavbu nového národa bez nenávisti a zášti Mauricio Funes oznámil okamžité obnovení diplomatických styků s Kubou, přerušené v roce 1959 po vítězství revoluce vedené kubánským exprezidentem Fidelem Castrem. Nastoupení do funkce prezidenta Salvadoru, jehož význam byl podpořen přítomností nejvyšších politických představitelů téměř dvaceti zemí, ukončilo 20letou hegemonii pravice v Salvadoru a Mauricio Funes z Fronty Farabunda Martího za Národní osvobození (FMLN) se tak stal prvním levicovým nejvyšším představitelem v historii své země. Vláda, v jejímž čele stojím, znormalizuje diplomatické, obchodní a kulturní styky se všemi zeměmi Latinské Ameriky, řekl v inauguračním projevu.

Kubánskou delegaci vedl viceprezident Esteban Lazo, který byl nejvíce aplaudovaným zahraničním hostem. Dále přijeli brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, šéfka diplomacie USA Hillary Clintonová, mexický prezident Felipe Calderón, kolumbijský Alvaro Uribe, všichni středoameričtí prezidenti, korunní princ Španělska a další. Překvapením byla nepřítomnost Eva Moralese z Bolívie a Huga Cháveze z Venezuely, která byla později objasněna, existovaly obavy o útok na Chávezovo letadlo.

Integrace, dialog a protikrizová opatření

Ve svém inauguračním projevu Funes slíbil, že jeho vláda se bude řídit rozumem a počestností. Oznámil zároveň okamžité zahájení globálního protikrizového plánu, který obsahuje celou řadu opatření sociálního charakteru. Mezi jinými má být v průběhu prvních 18 měsíců jeho vlády vytvořeno 100 000 pracovních míst s cílem stabilizovat ekonomiku a minimalizovat sociální následky globální krize. Slíbil upravit vzájemné vztahy s USA, s nimiž je Salvador spojen historickými svazky, zejména tím, že v USA žijí miliony Salvadorců, pracují tam a realizují své sny. Řekl dále, že bude rozhodným a neúnavným podporovatelem regionální a latinskoamerické jednoty, protože osud Salvadoru je nerozlučně spjat se středoamerickými a jihoamerickými bratry . Slíbil svolat celonárodní dialog pro stanovení strategie včetně dohody o podmínkách zaměstnanosti a základní sociální politiky s cílem uskutečnit nový projekt národa. Uznal, že má před sebou gigantický úkol a dodal, že nemá právo se od něj odchýlit nebo se mýlit.

V předvečer svého nástupu do funkce oznámil složení své vlády, ve které je také několik ministrů a státních tajemníků z organizací mimo FMLN. Vláda má 13 ministrů a 6 státních tajemníků, mezi nimiž je i Funesova manželka, Brazilka Wanda Pignatová. Tato vláda bude příštích pět let řídit nejmenší a nejlidnatější zemi Střední Ameriky. Funesovi bude v říjnu padesát let. Řekl, že v průběhu své prezidentské předvolební kampaně hledal vhodné vzory a našel je v Lulovi a Obamovi. Právě oni jsou důkazem, že noví lídři představují novou a bezpečnou cestu pro lid Salvadoru. Toto konstatování bylo odpovědí na kampaň jeho protivníků, která se snažila spojovat Funese s Chávezem a postavit ho proti USA. Obama dokázal, že je možné obnovit naději, a Lula prokázal, že je možné prosadit vládu lidovou, demokratickou a se silnou ekonomikou.

Funes podtrhl, že na jeho inauguraci jsou přítomni šéfové států, které představují různé modely a zkušenosti a mohou poskytnout nápady pro politiku jeho vlády. Jejich vliv bude jen tehdy významný, když dojde k syntéze toho nejlepšího, co každý z nich reprezentuje a kriticky se to uplatní v Salvadoru. Podnikatelé mají ztratit strach z FMLN a levicové vlády, rozvoj Salvadoru se bude realizovat bok po boku lidu a podnikatelů.

Část svého projevu věnoval vztahům s Brazílií. FMLN je podle Funese historickým spojencem brazilské dělnické strany (PT), která je stranou jeho manželky Wandy Pignatové. Jejím prostřednictvím se Lula sblížil s Funesem. Brazilský prezident předpokládá, že nová vláda Salvadoru přispěje k integraci Jižní a Střední Ameriky po vzoru integračních seskupení Brazílie a jejích sousedů. Lula poslal Funesovi šéfa svého kabinetu, který v Salvadoru předal zkušenosti z práce vlády.

Ekonomická spolupráce

Lula využil pobytu v Salvadoru k dalším jednáním se státy Střední Ameriky. Po skončení slavnostního aktu odletěl do Guatemaly k jednání s tamním prezidentem Alvarem Colomem. Rozhovor se týkal nedávných vnitropolitických problémů guatemalské vlády i bilaterálních otázek. Jde o společné projekty spolupráce Mercosuru (Sdružení volného obchodu devíti jihoamerických států) a Sica (Středoamerický integrační systém) v oblasti etanolu. Brazílie má zájem podílet se na prospekci ropy a plynu v hlubokých vodách u guatemalského pobřeží. Lula obdržel také klíče od hlavního města Ciudad de Guatemala a blíže se seznámil s guatemalským sociálním projektem Refectorio solidário a programem Otevřená škola. Poté odletěl do Kostariky. Tam šlo o historicky vůbec první oficiální návštěvu brazilského prezidenta. Pozornost Luly byla opět zaměřena na podporu spolupráce Mercosuru se Sica. Prezident Kostariky převezme od 1. července půlroční řízení Sica podle systému rotací mezi členy tohoto seskupení.

Podle kruhů blízkých Lulovi se nástupem Funese do funkce prezidenta Salvadoru oslabí pozice USA ve Střední Americe a zesílí tlak na ně v otázce zrušení blokády vůči Kubě. USA zůstávají jediným státem na západní polokouli, který nebude mít styky s Kubou. Na oznámení Funese, že Salvador obnovuje diplomatické styky s Kubou, reagoval Washington prohlášením, že toto rozhodnutí se nedotkne styků se Salvadorem.

Vladimír HORÁK, HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .