header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Švédský pohled na svět: NATO krize řešit neumí

NATO je přežitek minulosti, říká Jan Oberg v rozhovoru pro bělehradský týdeník NIN. Jde o světového odborníka na mezinárodní vývoj, který je ředitelem švédského Transnacionálního ústavu pro výzkum míru a budoucnosti lidstva. V 80. letech minulého století ústav zpracovával analýzy pro švédské ministerstvo zahraničních věcí, pro politické strany v Dánsku, na požádání předkládal řešení různých situací, jeho pracovníci se účastnili na seminářích zaměřených na zvýšení intelektuální úrovně v politice vůbec.

Z rozhovoru vybíráme

Téma č. 1: Existuje alternativa k členství Švédska, nebo Srbska v paktu NATO?

NATO nedává žádné řešení pro takové krize, jako jsou krize ekonomická, ekologická, kulturní, ba ani pro krizi politické demokracie. NATO může být dobré pro válečné intervence, nukleární válku, stupňování militarizace, další vyzbrojování malých států, ale nemůže ochránit svět. Jde o přežívající organizaci, která měla být rozpuštěna ve stejné době jako Varšavský pakt. Měla se vytvořit globální a lidská bezpečnost místo nacionální vojenské bezpečnosti. NATO ještě stále hledá svoje uplatnění. Může se stále zvětšovat. Jedním z důvodů k nátlaku NATO na švédské politiky je to, že některý z příštích kroků jeho rozšíření bude směřovat k severnímu, polárnímu regionu Evropy. Dojde k úplnému obklíčení Ruska.

Téma č. 2: Může členství Srbska v paktu NATO zvýšit naši bezpečnost?

Jestliže vstoupíte do NATO, získáte jistý druh ochrany. Avšak cožpak někdo opravdu může vážně myslet, že Írán nebo Severní Korea budou raketami útočit na Bělehrad? Pro jaký případ by existovala slibovaná ochrana? Před okupací ze strany Chorvatska? Kdo by uskutečnil nějakou invazi do Srbska, které by NATO mohlo zabránit? Za další: Jestliže budete uvnitř NATO, ostatní svět, což představuje více než 160 států, vás bude považovat za satelita USA a jistě víte, jaké trápení má tento svět s americkým imperialismem. To slyším od lidí v celém světě, od studentů, politiků, diplomatů nebo intelektuálů.

V Japonsku, které je spojencem USA, se většina obyvatel staví proti americké politice v jejich zemi. Elita je proamerická, ale lidé nikoli. Proto navrhuji, organizujte opravdovou debatu o této otázce. Jestliže to neučiníte, nějaká marketingová agentura a nátlak Západu přinutí vaše lidi, aby řekli ANO vstupu do NATO pouze 10 nebo 15 let po jeho bombardování Bělehradu. Jsou s tím spojeny negativní důsledky, jakými jsou větší výdaje, vysílání vašich chlapců do míst v zahraničí, kam si aliance bude přát, aby tam bojovali - jako je Afghánistán a Pákistán. Budou u vás základny NATO, jeho jednotky, vojenská cvičení a budete sdílet odpovědnost za případné použití nukleárních zbraní. To je klíčová otázka, neboť NATO představuje nukleární alianci!

Bez NATO se můžete stát novým tipem aktéra lidské světové bezpečnosti. Mohli byste zřídit mírové akademie pro výuku mezinárodních činitelů, aby se stali specialisty v řešení konfliktů v jiných zemích. Mohli byste více podporovat OSN a OBSE a byli byste populární v tzv. třetím světě jako mírová země a země, která pomáhá řešit konflikty.

Téma č. 3: Jak by mohlo Srbsko využít takovou alternativu k paktu NATO?

Prostě tím, že nejen odmítnete začlenění do NATO, ale také tím, že se zapojíte do něčeho nového, co by bylo prospěšné pro OSN, OBSE, pro třetí svět . Položme si otázku, jak bude vypadat svět za 10 až 15 let? Čína bude nejvýznamnější ekonomický stát na světě, Evropa bude menšina, technologickou dynamiku nebude určovat jen Západ. V této době se bude NATO nacházet před svým zánikem. Bude to převážně irelevantní organizace. To, co je nevyhnutelné, je, abychom silněji podporovali OSN.

Téma č. 4: V čem vidíte nové možnosti posílit mír ve světě?

Často uvádím tzv. pět krizí. Předně je to globální krize, která potrvá desetiletí. Nejedná se o nějakou ojedinělou vlnu, nýbrž o strukturální problém. 2) Krize demokratického deficitu, která se týká také předních demokracií, stačí se podívat např. na trapnou účast ve volbách do EP. To je ohromný problém. 3) Ekologická krize spojená s klimatickými změnami. 4) Přehnaná militarizace. 5) Kulturní krize, například střet křesťanství a islamismu. Těchto pět krizí nás všechny ohrožuje. Buď dokážeme využít všechny naše intelektuální a další rezervy, abychom se s nimi vypořádali, nebo budeme mít stále větší problémy. Musíme najít globální řešení pro bezpečnost nás všech, ale NATO v tom nepředstavuje východisko.

Jan Oberg během rozhovoru zdůraznil také závažnou skutečnost, že v průběhu posledních tří desetiletí se v politice ve značné míře snížila intelektuální úroveň.

Přeložil Jan HROBAŘ

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .