header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Za svobodu Pěti, proti mlčení médií

Od 12. září 1998 je vězněno ve Spojených státech pět Kubánců, tři odsouzeni na 15 let a dva na doživotí, protože ve prospěch ochrany svého lidu sledovali aktivity polovojenských antikubánských skupin, které z území USA plánovaly teroristické atentáty proti Kubě. Dokonce i představitelé amerických ozbrojených sil svědčící na procesu potvrdili, že se Kubánci nikdy nedopustili násilných činů a nikdy nevlastnili žádné tajné materiály, které by ohrožovaly bezpečnost Spojených států a ani se o to nepokusili.

Proces, který se uskutečnil v Miami, odsoudila Pracovní skupina OSN pro svévolné věznění za způsob, jakým byl veden, jako nezákonný. Deset laureátů Nobelovy ceny, zahraniční parlamenty i jednotliví poslanci z celého světa, mezinárodní instituce, organizace ochrany lidských práv, asociace právníků a tisíce osobností usilovali zbytečně, nejdříve u Odvolacího soudu v Atlantě a pak u Nejvyššího soudu USA, o revizi procesu.

Administrativa Spojených států učinila vše proto, aby tento případ proběhl v tichosti, poněvadž revize procesu, pokud by se uskutečnila mimo Miami, by mohla vynést na světlo spoluvinu, ochranu a podporu teroristických akcí proti Kubě americkou administrativou.

V Itálii velká masmédia - v tomto případě - jako v jiných podobných situacích ve světě, zachovala hrobové ticho, které demonstruje kontrolu těch, komu jsou podřízena, nedostatek profesionální etiky a pokrytectví tzv. západního světa deklamujícího svobodu informace.

Připomínáme, že mezi 3478 obětmi teroristických akcí proti Kubě je i italský občan Fabio di Celmo. Žádný velký deník, žádná významná televizní stanice nikdy nepožádala o spravedlnost pro tohoto našeho spoluobčana. Známý terorista Luis Posada Carriles, který žije v USA a požívá jejich přízně a ochrany, nebyl nikdy za tento zločin americkou spravedlností souzen, přestože se k němu veřejně přiznal.

Všichni jsme proti terorismu, všem jeho formám a metodám, zaměřeným proti komukoli, v kterékoli části světa a z jakéhokoli důvodu. Boj s terorismem je také veden prostřednictvím korektní informace.

Zveme italské občany - kteří přes všechno, co se děje ve světě a v naší zemi, nadále věří v morální hodnoty - aby se připojili k naší výzvě a zúčastnili se národní manifestace v Miláně (proběhla 10. října - pozn. red.) a stane se vyjádřením solidarity s Pěti i signálem k masmédiím, aby konečně uznaly jejich případ a přispěly k jejich osvobození.

Národní asociace přátelství

Itálie - Kuba

Z italského časopisu Moncada

přeložil Karel KLUZ

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .