header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zemřel Ludo Martens, zakladatel Belgické strany práce

Ludo MartensV časných ranních hodinách neděle 5. června 2011, zemřel po dlouhé a vleklé nemoci Ludo Martens, bývalý předseda Belgické strany práce.

Spolu s Paulem Goossensem a Walterem De Bockem, byl Ludo Martens jedním z nejznámějších studentských vůdců května 1968 v Belgii. Přenesl celosvětový pokrokový proud na univerzity založením Studentského odborového hnutí (SVB), rozvinul solidaritu s černošským hnutím za rovná práva ve Spojených státech, vzdoroval úzkému nacionalismu a vyvíjel úsilí o posílení hnutí solidarity mezi studenty a dělníky.

V roce 1979 stál Ludo Martens při založení Belgické strany práce (PTB), zrozené ze spojení studentského a dělnického hnutí v bouřlivých sedmdesátých letech. Ludo Martens přispěl k naplnění zásady "sloužit lidu" v praxi tím, že aktivně podporoval Krise Merckxe při zřizování "Zdravotnictví pro lid". Současných jedenáct klinik "Zdravotnictví pro lid", poskytující bezplatnou zdravotní péči pro více než 25.000 pacientů, je i nadále jedním z hlavních úspěchů PTB. Dnes PTB čítá 4.500 členů a má základní organizace v 30 městech a na 120 pracovišť po celé Belgii.

Ludo Martens vedl PTB až do roku 1999. V posledním desetiletí svého života byl převážně činný v Demokratické republice Kongo. Svými knihami o konžských bojovnících za svobodu Patrici Lumumbovi, Pierru Mulelovi a Leonii Abo chtěl podpořit pokrokové hnutí v Kongu. Vrátit dějiny těm, kteří je tvoří, jak by řekl.

Dnes však, bohužel, musíme vrátit dějiny samotnému Ludovi. Ludo Martens zanechal dvě děti. V neděli ráno 26. června se bude konat prostá vzpomínka v Bruselu.

Úplnější přehled života Ludo Martense a jeho díla si můžete přečíst zde. (ve francouzštině).

Zdroj: www.solidnet.org

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .