header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Konference ke stávce ve vzdělávání v Kolíně nad Rýnem vyzývá k novým stávkám

Konference ke stávce v Německu

Celoněmecké protesty jsou plánovány na 17. listopad

V sousedním Německu se odpor proti školnému a zavádění Boloňského procesu ustanovil jako tak zvaný Bildungsstreik, stávka ve vzdělávání. K tomuto hnutí se připojili i žáci, učňové a studenti základních a středních škol, kteří nesouhlasí s podmínkami na školách, nedostatkem financí, školným i zkracováním docházky při současném zachování učiva. Vzhledem k obdobným opatřením zaváděným v ČR zveřejňujeme informaci jako příspěvek k diskuzi o formách organizace. (Poznámka KSM)

Ve dnech 16. - 17. 7. 2011 se setkalo asi 70 žáků v kolínském Gymnáziu F. Schillera, aby se dohodli na perspektivách a dalších akcích hnutí za Stávku ve vzdělávání (Bildungsstreik). Mezi jinými účastníky minulé akce byli přítomni i příslušníci LSV-NRW (pozn.: zemští žákovští zástupci v Severním Porýní-Vestfálsku), různé stávkové svazy, SDS, Revolution, "Jusos" (pozn.: Mladí sociální demokraté) a SDAJ (pozn.: Socialistická německá dělnická mládež - jeden z partnerů KSM). Poté, co květnová konference studujících zůstala bez výsledku, vyzývá nyní kolínská konference k novému protestu:

"... stále ještě trpíme špatnou vzdělávací politikou, která je vlastně politikou úspor. Mezitím, co si banky a koncerny připsaly rekordní zisky a německé válečné invaze spolykaly miliardy eur, nepřichází z těchto peněz na naše školy nic. Naše třídy chátrají, naše knihy zapadají prachem a jízdenky do školy jsou stále dražší. Ještě stále jsme na základní škole rozděleni, ještě stále nás náš původ předurčuje, na kterou školu se dostaneme..."

Konference ke stávce ve vzděláváníříká se mimo jiné v závěrečném usnesení. V podstatě bylo žáky ujednáno zaměření, které má být především diskusním příspěvkem v studentském stávkovém hnutí.

Navrhuje se např.:

  • lepší zakotvení tohoto hnutí na školách, zřízení školních struktur, které se cítí být se stávkovým hnutím nějakým způsobem spojeni, např. studentští zástupci nebo stávkové výbory.
  • vyhledávat a zapojit ke společnému odporu učně, rodiče, pracující, učitelé a studenty.

Na konferenci byl ustanoven den celoněmecké mobilizace na 15. 11. 2011, kdy se má konat schůzí mobilizačních akcí v co nejvíce městech.

Konference ke stávce ve vzděláváníStále ještě chybí nejméně 100 000 učitelů, renovace škol a nové učební pomůcky. Rozčleněný školský systém opevňuje společenský pořádek a ze vzdělávacího procesu systematicky vyděluje děti a mladé lidi z dělnické třídy a jiných příjmově slabých vrstev. Tak se rovnocenný přístup k vyššímu vzdělávání těmto studentům záměrně upírá a tito lidé ztrácejí perspektivu do budoucna. Současně ale také chybí statisíce pracovních míst. Důstojníci z Bundeswehru jsou si toho vědomi, využívají tak situace a verbují jako potravu pro děla do Afghánistánu.

To si už nenecháme líbit, proto vyzýváme:

"...všechny žákovské a mládežnické organizace připravit a zorganizovat odpor s pomocí odborů proti zlořádům, které panují v současném školském systému. Založte proto spojenectví ve svých městech. Zorganizujte na vaší škole protest pomocí studentských zástupců a stávkových výborů!"

 

 

Usnesení konference za celoněmeckou stávku na školách z 16. - 17. 7. 2011 v Kolíně nad Rýnem

Jsme pro novou stávku ve vzdělávání!

Konference za stávku ve vzděláváníStatisíce studentek a studentů vyšlo po delším mlčení znovu do ulic, aby bojovali za lepší přístup ke vzdělání. Drastický nedostatek kvalitních učitelů, příliš velké třídy, přetrvávající tlak už žáci v celém Německu nehodlají dále snášet. S následnou stávkou jsme společně se studujícími a učni psali doslova dějiny. Dosáhli jsme zlepšení. V Severním Porýní-Vestfálsku bylo zrušeno školné a bylo zavedeno částečné zrovnoprávnění na školách.

Také stále ještě trpíme špatnou vzdělávací politikou, která je vlastně politikou úspor. Mezitím, co si banky a koncerny připsaly rekordní zisky a německé válečné invaze spolykaly miliardy eur, nepřichází z těchto peněz na naše školy nic. Naše třídy chátrají, naše knihy zapadají prachem a jízdenky do školy jsou stále dražší. Ještě stále jsme na základní škole rozděleni, ještě stále nás náš původ předurčuje, na kterou školu se dostaneme. Výpadek hodin ve školství dosahuje nového vrcholu. Tlak stále narůstá. G8 (pozn.: osmileté gymnázium od 5. třídy, zkrácené o rok) a maturitní zkoušky zostřují selekci a vedou k elitnímu vzdělání na našich školách, upírají nám spánek a zábavu kvůli učení. Trpí i učitelé a rodiče. Také je musíme získat pro společný boj.

Dosažené úspěchy nám ale nestačí. Bojujeme dál proti špatné vzdělávací politice, která nám odpírá budoucnost. Se zdvojnásobením maturitních ročníků a zrušením odvodů, tísní se nyní ještě více mladých na příliš málo studentských a učňovských školách. Naše situace se ale dokonce ještě přiostřila.

Je na čase, abychom znovu přinutili poměry tancovat. Potřebujeme ještě jednu stávku! Pokud chceme naše školy od základu změnit, potřebujeme delší dech než stávkokazi. Celostátní stávky a nepřetržitá práce v žákovských zastupitelstvech a stávkových komisích musejí jít ruku v ruce.

A proto:

  • 17. 11. společně do ulic k celoněmecké stávce ve vzdělávání (Bildungsstreik): žáci, učni, studenti, rodiče, učitelé - společně stávkovat, společně bojovat!
  • 15. 11. po celém Německu informovat a mobilizovat - pomocí schůzí, zábavných a jiných akcí!

Vyzýváme všechny žákovské a mládežnické organizace připravit a zorganizovat odpor s pomocí odborů proti zlořádům, které panují v současném školském systému. Založte proto spojenectví ve svých městech. Zorganizujte na vaší škole protest pomocí žákovských zástupců a stávkových výborů!

Požadujeme:

  • Pryč s odstupňovaným školním systémem - jedna škola pro všechny!
  • Více učitelů - menší třídy s maximálně 20 žáky! Přijetí 100000 učitelů v celém Německu!
  • Pryč se zkracováním školní docházky! (G8)
  • Zastavení válečné propagandy - Armáda pryč ze škol!
  • Od začátku do konce musí být vzdělání bezplatné - Žádné peníze za kopírování, za knihy, bezplatné stravování!
  • Více peněz do vzdělání, namísto peněz bankám a korporacím!
  • Plné právo na akce a stávky pro žáky, studenty, učně a učitele.

 

Zdroj: http://www.sdaj-netz.de

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .