header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kdo jsou skuteční žoldnéři v Libyi

Kdo jsou skuteční žoldnéři v LibyiAlespoň 40 vetřelců z anglických SAS a stejný počet francouzských legionářů, navíc stovka egyptských instruktorů, dvacítka dodaná z Kataru a Spojených arabských emirátů, jeden tucet Bulharů a desítka Italů. Celkově 300 mužů, snad i více. Toto jsou reálná čísla, minimální odhad, speciálních "spojeneckých" sil, které pomáhají libyjským rebelům majícím rozhodující roli  při dobytí Misuraty, Zintanu, Zawiyae a Tripolisu.

Dokazuje to právě zveřejněná zpráva organizace Royal United Services Institute (RUSI) z Londýna, která potvrzuje již ve světovém tisku  zveřejněné indiskrece a přidává k tomu vedle precizní vojenské analýzy i celou sérii nových podrobností, které jsou z určitého hlediska znepokojivé. Z nich vyplývá, že skuteční žoldnéři nejsou ti naverbovaní Kaddáfím - jako důkaz jich zabili nebo uvěznili několik stovek - ale ti, kteří byli uvedeni na bojiště Severoatlantickým paktem při evidentním porušení rezoluce 1973 OSN, která opravňovala k "humanitární" intervenci v Libyi, ale výslovně zakazovala použití pozemních sil a vojenskou okupaci území. Podle RUSI byla úloha spojeneckých speciálních sil široká, masivní a rozhodující.

Především při výcviku rebelů při používání nejsofistikovanějších zbraňových systémů, ale také při koordinaci pozemních operací, při práci rozvědky a konečně při infiltraci oblastí pod kontrolou sil věrných vládě. Dobytí Tripolisu bylo připravováno po čtyři dlouhé měsíce anglickými SAS a bez jejich pomoci, jak zdůrazňuje RUSI, by byla operace jen velmi obtížně realizovatelná v takové rychlosti a ne příliš krvavým způsobem, kterým proběhla.

Ze zprávy konečně plyne, že anglické SAS byly aktivní v Benghází již od 23. února, tedy jeden týden po započetí revolty a měsíc předtím než NATO oficiálně rozhodlo o intervenci. Zdá se tedy, že rebelové měli velmi starostlivé "kmotry" a to okamžitě. Možná ještě dříve, než se stali rebely.

Autor: Amedeo Ricucci

Zdroj: http://www.amedeoricucci.it/chi-sono-i-veri-mercenari-in-libia/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .