header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Hon na čarodějnice ve "svobodné" Libyi

Pod ochranou NATO dočasná národní přechodná rada nechává volný průchod rasistickému zabíjeníZatímco mandát NATO nařizuje chránit civilisty, Aliance dovoluje silám Dočasné národní přechodné rady (Vláda dosazená po odchodu Kaddáfího - pozn. překl.), aby pokračovala ve svých zločinech. Po lovu na černé Afričany se celkové počty poprav rozšířily o členy Kaddáfího kmene. Stovky tisíc afrických dělníků již opustily zemi, aby tak unikly smrti; pro jisté Libyjce nadešel nyní čas, aby se vydali směrem do exilu, pokud chtějí přežít.

Kritici zásahu NATO v Libyi již vydali jedno ze svých nejtvrdších obvinění proti mezinárodním mediím, a zvláště proti stanici Al-Džazíra se sídlem v Doha (v Kataru - pozn. překl.), která se prohlašuje za největšího zastánce tzv. Arabského jara. Rezignace generálního ředitele stanice Al-Džazíra, Wadah Kanfariho, která následovala po zveřejnění depeší Wikileaks, jež odkryly jeho napojení na CIA, dává takovým kritikám opodstatnění. Spolu s tím, jak byl tento zpravodajský kanál viděn jako "hlas" hnutí proti Libyi Muammara Kaddáfího, vyvstávají také otázky ohledně prospěchu pro pana Kanfara a ohledně zájmů tohoto zpravodajského kanálu na intervenci NATO, která měla přivést hnutí k moci.

Množství zpravodajských reportáží, které byly zmanipulovány, aby tak nahrávaly intervenci, bylo ostře napadáno mnoha organizacemi za lidská práva. Z nich nejvýznamnější byla ničím nepodložená fáma, že tzv. Afričtí žoldnéři (údajná speciální nájemná africká komanda - pozn. překl.) pracovali pro Muammara Kaddáfího. Naproti tomu organizace jako Amnesty International upozorňovala na nedostatek důkazů této fámy - která vedla k systematickému pronásledování černých Libyjců rebely a ostatních Afričanů, kteří uprchli ze země za minulý půlrok.

Krátce před pádem Tripolisu byla celá převážně černá populace města Tawerghy zcela vyhlazena rebely v nedaleké Misuratě. Rebelové zanechali své podpisy na zdech města: "Brigáda za vyhlazení otroků černé pleti". Několik dní předtím rebelové pronikli do Tripolisu; jeden můj přítel, pracující v uprchlickém táboře, mi volal s tím, že se brzy ráno objevilo v táboře na tisíc lidí z Tawerghy.

Tento tábor byl podle zpráv také vyhlazen a lidé, kteří poskytovali úkryt lidem z Tawerghy ve svých domech, jsou terčem útoků. Právě na jeden takový dům v Tripolisu včera zaútočili rebelové ze Zintanu, protože poskytoval přístřešek osmi rodinám z Tawerghy.

"Bylo jich tam na čtyřicet, většinou s odjištěnými kalašnikovy, připravenými ke střelbě na bezbranné lidi," řekl mladík žijící v domě. "Sebrali všechny dospělé muže z Tawerghy, mého otce a bratra a zanechali jen dva staříky a vzali vše, co se dalo zpeněžit. Přišli ze všech stran naší země, s namířenými zbraněmi na naše obličeje, aby tak vyděsili naše ženy; v jednu chvíli mával jeden z nich zbraní na jedno z dětí z Tawerghy. Jediným naším zločinem bylo, že jsme nabídli přístřeší těmto zuboženým lidem."

Nastal tu příval černých lidí, kteří opouštěli zemi, ale minulou sobotu musel jeden z organizátorů zodpovědných za evakuaci tisíců námezdních pracujících z ostatních zemí, a sice Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) tento proces zastavit. Mluvčí IOM Jumbe Omari Jumbe řekl pro Reuters: "Dočasná národní přechodná rada říká, že musí migranty zkontrolovat, registrovat a zjistit, kdo je skutečně migrant a kdo není."

Při své poslední návštěvě minulý týden si David Cameron užíval chválu od vůdců Dočasné národní přechodné rady, Mustafy Abdel Jalila a Mahmouda Jabrila za britskou účast v jejich "revoluci" a nadšeně zdůrazňoval úspěch, kterého byl svědkem, spolu s humanitárními pracemi a lidmi v ulicích. Cameron a další vůdcové států NATO se jakkoliv nezmínili o napadání černých lidí jakožto součásti rozsáhlého honu na čarodějnice proti komukoliv, kdo byl jen vzdáleně spojován s podporou bývalého režimu.

Ještě před pádem hlavního města poskytovaly prázdné prostory staveb, které nebyly dokončeny, a hotely útočiště tisícům, kteří unikli z míst, která již rebelové se zásadní podporou NATO obsadili. Po převzetí moci se tito utečenci zároveň s tisíci dalších lidí z Tripolisu ocitli opět ve stejně složité situaci a byli přinuceni se skrývat, pokud neměli peníze nebo jiné prostředky, aby mohli uprchnout. S každým dalším dnem jsou nacházeni další mrtví nebo věznění a pravidelně vzpomínám na jistou konverzaci, když jsem čekal v přístavu při opouštění města, kdy nějaký spolucestující prohodil k ozbrojenému strážci, že všechny věznice musí být teď prázdné, když rebelové propustili všechny tamní vězně. Stráže se pousmál: "Však my je zase naplníme."

Lidé, kteří veřejně kritizují novou vládu, čelí zvláštním hrozbám - podle zprávy Russia Today (www.rt.com) řekl jeden muž: "Když se já ukáži před kamerou, střelí mně do hlavy... Vzpomínáte na Ehaba, toho černocha? Byl uvězněn před pár dny poté, co se objevil v TV." Když vstupují v televizních zprávách, vždy mají zakryty obličeje a jména.

Hon na čarodějnice se rozšiřuje i na ne-Libyjce, kteří přišli ze zemí, které byly s minulým režimem spřáteleny. Když jsme se nalodili na rybářskou loď, která nás evakuovala na Maltu, jeden ozbrojenec hned vyhrknul, že dva telesurští novináři (Telesur je venezuelská TV stanice - pozn. překl.), jeden Kubánec a jeden Ekvádorec, nesmějí na palubu, protože "Jižní Amerika je přítel Kaddafiho." Také všichni východoevropané čelí zákazu opuštění země a Ukrajinci a Rusové, kteří toho času v zemi pracovali, hlásili, že jsou biti a mučeni rebely.

Lidé, kteří patří k nejširšímu libyjskému kmeni, Wafalla, sídlícímu v Beni Walid, jsou mezi prvními terči. Tento kmen se odmítnul vzdát Dočasné národní přechodné radě a jeden mladík z Wafally řekl: "Oni vědí, ze kterého jsme kmene jen pohledem na naše tváře. Musím se přemisťovat každý den na jiné místo. Nemůžeme jít ani do nemocnice najít lidi, o kterých si myslíme, že jsou mrtví nebo ranění, protože by nás hned sebrali. Není tu bezpečného místa."

SalmaJedna moje přítelkyně - univerzitní učitelka, která získala svůj doktorát na London School of Economics (viz. foto), Salma, spáchala stejný zločin spočívající v tom, že pocházela z kmene Kaddáfa. Byla střelena do hlavy, když prchala na letiště spolu se svou matkou a dvěma neteřemi, 20-ti měsíční Yam a Aden, která měla jen 3 týdny.

Týdny po obsazení Tripolisu převládají zprávy o "posledním tažení" ze strany rebelů do Beni Walid, Sirty a Sabha (města v Libyi vzdorující útokům NATO a jím podporovaných "rebelů" - pozn. překl.). Ale odpor pokračuje zuřivými boji, které nutí rebely odtáhnout od Beni Walid a obyvatelům této oblasti bylo dáno ultimátum: vzdát se, nebo čelit krveprolití.

Při vlivu informací o situaci v Iráku a Afghánistánu a při povědomí o Palestině, jež nejsou vzdáleny myšlení lidí z arabských ulic, hrála Al-Džazíra klíčovou roli v přesvědčování lidí o tom, že tato "revoluce", u níž Dočasná národní přechodná rada připustila, že nebyla možná bez intervence NATO, byla (údajně) uvítána řadovými Libyjci.

Ve skutečnosti nebyla před samotným začátkem bombardování zjišťována podpora obyvatel rebelům a NATO. A celých šest měsíců bombardování NATO, jehož cílem bylo přinutit ke kapitulaci oblast za oblastí, nebyla Dočasná národní přechodná rada schopna přestěhovat své sídlo do Tripolisu; a stejně tak i stále probíhající hon na čarodějnice za účelem vykořenění jakéhokoliv případného odporu k vytvoření nového statu quo, je známkou toho, že je tento status quo mnohem slabší, než bylo Organizaci spojených národů předkládáno k uvěření.


Autor: Lizzie Phelan

Zdroj: http://www.voltairenet.org/Witch-hunts-in-free-Libya , 22. 9. 2011

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .