header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

O krizi v Sýrii

"Libyjské řešení" pro Sýrii?

Free Syrian ArmySituace v Sýrii se stává podobnou "občanské válce". Zdůraznil to včera ruský ministr zahraničí Sergei Lavrov, když hovořil o středečním útoku skupiny dezertérů proti syrské základně zpravodajských služeb. Podle Lavrova, mezinárodní společenství by mělo nabádat všechny strany zapojené do syrské krize trvající osm měsíců, aby ukončily násilí, které podle údajů OSN mělo doposud za následek 3500 mrtvých.   

I včera televizní stanice al-Arabiya informovala, že: "Svobodná syrská armáda" zaútočila na strukturu syrských tajných služeb v provincii Idlib. "Je nezbytné zastavit násilí, ať už přichází odkudkoli, řekl Lavrov - protože v Sýrii nepochází pouze od státního aparátu". Pro ruského ministra zahraničí by dále arabský mírový plán měl být více "konkrétní" a "podrobnější". "Pro naplnění iniciativy Arabské ligy navrhujeme, aby všechny zainteresované státy pro mírové řešení požadovaly zastavení násilí". Rusko jako spojenec Damašku v říjnu využilo při hlasování v RB OSN o sankcích proti syrské vládě společně s ČLR práva veta.

Další bývalý spojenec Sýrie, Turecko, se stává tím nejtvrdším, pokud jde o Assadův režim: není dne bez kritiky nezájmu světového společenství, pokud jde o syrskou krizi a jde tak daleko, že začíná uvažovat o jednostranné no-fly zóně a dokonce o vojenské intervenci proti Sýrii. Zatím Velká Britanie, Francie a Německo oznamují, že pracují na dokončení rezoluce, která by byla předložena RB OSN (která se zdá po "podvodu" s rezolucí o Libyi, že těžko projde).

18. listopad 2011


Zdroj: Nena News http://nena-news.globalist.it/?p=14506.

Následuje článek pravicového italského deníku Il Foglio dokazující, že nelze hovořit o bezbraných civilistech masakrováných vládou, ale o vojenské síle vyzbrojené a podporované ze zahraničí zejména z Turecka.

Tajemství (turecká) povstaleckého vojska, které vyzývá syrskou armádu

V Sýrii není pouze občanská válka, ale válka mezi dvěma armádami, s armádou režimu každodenně angažující se proti vojákům dezertérům schopným rozpoutat útok s použitím kulometů a raketometů proti generálnímu štábu zpravodajských služeb letectva na severním okraji Damašku, když donutily síly věrné vládě zasáhnout s pomocí helikoptér a pozemního vojska.

Předevčírem bylo více jak 36 vojáků "regulérní" armády zabito v zóně Homs, při srážce s povstaleckými vojáky, kteří utrpěli 12 obětí: celkem padesátka mrtvých v uniformě (to je více, než byl denní průměr v Libyi).

Je to velmi vážná bilance, která indikuje, že v bojích se na obou stranách angažovaly stovky vojáků. Oficiální údaje ministerstva obrany Damašku potvrzené rebely ukazují, že se jedná o zcela jiný scénář než jaký má občanská válka, kdy síly věrné vládě masakrují manifestující. Podle mluvčího ozbrojených sil Damašku bylo 1150 provládních vojáků zabito rebely, údaje od místních koordinačních orgánů opozice poskytují údaj o 721 mrtvých v uniformě (ke kterým je připočítáno 3570 civilistů).

Když provedeme srovnání s deseti léty války v Afghánistánu, kde padlo 2700 vojáků NATO a ISAF (438 během jedenácti měsíců roku 2011), lze pochopit intenzitu srážek mezi dvěma armádami v Sýrii.

Politicky nejrelevantnějším údajem je, že vojáci-dezertéři jsou schopni rozvíjet tolik útočných akcí, protože jsou vyzbrojeni, financováni a také hoštěni ve "svatyních" dobře chráněných tureckou armádou (která oficiálně popírá toto zapojení), stejně jako libanonské síly s vazbou na bývalého premiéra Saada Haririho (podporovaného Saudskou Arábií) v zóně Tripolisu v Libanonu, kde mimo jiné je přímá nákaza ze střetů mezi Alawity a Sunnity s desítkami mrtvých v posledních týdnech. V Turecké provincii Antiochie, turecká vláda vytvořila "tábor důstojníků", který není ničím jiným než speciální základnou sloužící pro syrské dezertéry z Free Syrian Army plukovníka Riada al Assada, který jedná pod ochranným pláštěm tureckých vojáků.

Včera Free Syrian Army a Brigáda svobodných důstojníků podplukovníka Husseina Harmushe, která má 17 tisíc příslušníků vytvořily "Přechodnou vojenskou radu" aby koordinovaly své akce. Blízkost s Libanonem vysvětluje jak je možné, že v posledních týdnech epicentrum srážek obou armád je Homs, třetí největší syrské město vzdálené několik kilometrů od hranic. Aktivity směřující k zaminování libanonské hranice a od včerejška i hranice s Jordánskem (pravděpodobně další základna pro pronikání rebelů) potvrzuje dynamiku vedené války ze tří hraničících států.

 

Zdroj: Il Foglio, 17 novembre 2011.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .