header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Projev Dioga D'Ávila na závěr 18. shromáždění WFDY

Video ze závěru Shromáždění WFDY Projev Dioga D'Ávila, člena sekretariátu a politického byra národního vedení Portugalské komunistické mládeže (JCP) na závěr 18. shromáždení Světové federace demokratické mládeže (WFDY)

Vážení soudruzi a přátelé,

za národní vedení Portugalské komunistické mládeže zdravím všechny přítomné na tomto setkání! Je to důkaz, že ani příchod podzimu, deště a opadaných stromů, studené a šedé dny, nezabrání mládeži být zde! Pro všechny, kteří pocházejí ze všech částí země, pro všechny přátele a hosty, kteří byli ochotni podílet se na této iniciativě, můžeme říci: Žádný chlad, žádný déšť a žádné šedé dny nám nemohou zabránit v boji za jaro!

Zdravíme mezinárodní delegáty 18. shromáždění Světové federace demokratické mládeže z Angoly, Argentiny, Rakouska, Bahrajnu, Bangladéše, Belgie, Bhútánu, Brazílie, Kanady, Chile, Kolumbie, Kypru, Kuby, České republiky, Korejské lidově demokratické republiky, Egypta, Eritrey, Etiopie, Francie, Německa, Velké Británie, Řecka, Indie, Iráku, Irska, Izraele, Itálie, Japonska, Kuvajtu, Laosu, Libanonu, Mauritánie, Mexika, Mosambiku, Nepálu, Nového Zélandu, Norska, Palestiny, Pákistánu, Ruska, Srbska, Španělska, Srí Lanky, Jižní Afriky, Sýrie, Švédska, Tanzanie, Turecka, Spojených států amerických, Venezuely, Vietnamu, Západní Sahary a Zimbabwe. Všichni z nich přispěli k tomu, aby toto shromáždění bylo velkým úspěchem, z něhož vyšli posílení a vybaveni k boji proti imperialismu a k proměně světa ve všech svých zemích. Zdravíme organizace zvolené do vedení WFDY, zejména soudruhy ze Svazu mladých komunistů (UJC) Kuby, který přebírá funkci generálního tajemníka a soudruhy ze Sjednocené demokratické mládeže (EDON) Kypru, která převezme předsednictví. Přejeme všem pokračování dobře odvedené práce, a jsme přesvědčeni, že shromáždění udělalo důležitý krok směrem, který je v souladu s heslem shromáždění: "Posílit WFDY, zintenzivnit antiimperialistický zápas, za svět míru, solidarity a revoluční společenské přeměny! "

18. shromáždění WFDY je posledním okamžikem osmi let prezidentství, které jsme přebírali s velkou ctí. Hostováním tohoto shromáždění v Portugalsku jsme také ochotně znovu potvrdili naší úplnou oddanost k pokračování práce WFDY a k antiimperialistickému boji. Jsme přesvědčeni, že nejlepší příspěvek, který můžeme dát pro rozvoj práce WFDY a pro pokrok je mobilizace portugalské mládeže pro boj s pravicovou politikou a pro uskutečnění svých práv zde v Portugalsku; solidarita s veškerou bojující mládeží stejně jako účast a rozvoj aktivit WFDY.

Ve chvíli, kdy nebezpečí nové imperialistické agrese stoupá po celém světě: válka, hlad a ústup práva se šíří, ale také ve chvíli, kdy odpor a boj narůstá, považujeme WFDY za největší a nejdůležitější místo pro výměnu zkušeností, formulaci a povzbuzení mládeže v odporu a v boji v každé zemi.

Soudruzi,

minulý čtvrtek jsme oslavili 32 let Portugalské komunistické mládeže. Od sjednocení mezi Komunistickým svazem studentů a Komunistickým svazem mládeže vystupuje JCP jako revoluční organizace portugalské mládeže. Jsme revoluční, protože si jsme hluboce vědomi a uznáváme problémy dnešní mládeže, protože jsme jediní, kteří jsou skutečně ochotni cokoliv udělat k řešení těchto problémů, protože základem našeho působení je marxismus-leninismus, což nám umožňuje definovat cíle boje podle historického okamžiku, v kterém žijeme. Jsme revoluční, protože jsme hrdí, že každý den podněcujeme, mobilizujeme a povzbuzujeme zápas přivádějící stále více a více přátel, organizujeme je a ukazujeme cestu. Ale především jsme revoluční, protože víme, že nejsme sami, protože jsme veškerou naši důvěru dali v portugalskou mládež s jistotou, že převezme zápas proti pravicové politice a přijme vlasteneckou a levicovou a politiku jako svou vlastní.

Odsud vyzýváme portugalskou mládež k organizaci a zintenzívnění zápasu! Zápas, který je stále obtížnější, neboť jsou čím dál silnější útoky od vlády PSD / CDS - PP (portugalská pravicová koalice), s podporou PS (Socialistické strany) a prezidenta republiky. Od vzdělání až po práci, od bydlení až po zdraví a kulturu, jsme svědky nebývalého útoku na naše práva, což v mnohém připomíná doby minulé. To se děje v střední škole José Afonso v Seixal, kde studenti nemohou přinést do školy jídlo. To se děje na univerzitě Minho, zatímco se platí školné tisíce eur, studenti mají zakázáno demonstrovat. To se děje v call-centru ZON v Portu, kde více než 90% pracujících má nejisté pracovní podmínky, přestože vykonávají stálé zaměstnání. Jedná se o útok, který nás přenáší do nejtemnějších dní, jakých byla většina z nás zde přítomných kdy svědkem, a který neřeší jakýmkoliv způsobem problémy naší země: z louže pod okap. Je to útok, který má v pracujících a mládeži své hlavní nepřátele, zatímco držitelé velkých společností a vlastníci velkých bank jsou stále bohatší, zatímco po sobě jdoucí vlády (PSD, CDS - PP a PS) jsou zcela podřízeny zájmům imperialismu. Otevřely dveře našeho hospodářství MMF a Evropské unii, spokojeně hostily summity NATO (naše země, která byla za fašistických časů jedním ze zakládajících členů) a aktivně se podílely na jeho vojenských agresích v Jugoslávii, Afghánistánu, Iráku a Libyi.

Odsud vyjadřujeme naši solidaritu s generální stávkou 24. listopadu svolanou CGTP-IN, stejně jako s národními dny boje studentů středních a vysokých škol, 22. resp. 29. listopadu. Také oceňujeme stovky akcí konající se posledním týdnu v říjnu, stejně jako velké demonstrace pracujících veřejné správy, která se konala dnes v Lisabonu, a které se účastnilo 180 tisíc pracujících, z nichž mnozí byli mladí lidé.

Toto je jediný způsob, jak porazit pakt agrese navržený portugalskou a zahraniční "trojkou", a toto bude jediný způsob, jak porazit imperialismus.

Je možné porazit tuto politiku, je možné vybudovat alternativu, je možné a nutné zabránit této cestě! Zakončeme toto setkání posíleni, s odhodláním a důvěrou v portugalskou mládež, abychom osud našeho života převzali do našich rukou!

Ať žije Světová federace demokratické mládeže! Ať žije Portugalská komunistická mládež! Ať žije Portugalská komunistická strana!

 

Překlad Komunistický svaz mládeže

Více také:

18. Shromáždění WFDY: Zprávy z prvního dne!
KSM opět zvolen do vedení Světové federace demokratické mládeže! 

Úspěšné výsledky 18. shromáždění WFDY

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .