header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Proces proti Algirdasovi Paleckisovi začíná nanovo

Tiskové prohlášení litevské Socialistické lidové fronty, 6. 2. 2012

Algerdis PaleckisSvoboda slova v Litvě znovu vážně ohrožena. Státní zastupitelství Vilniuského okresu podalo odvolání proti rozhodnutí z 18. ledna 2012, které zprostilo obžaloby předsedu Socialistické lidové fronty Algirdase Paleckise viněného z popírání "agrese ozbrojených sil SSSR proti Litvě". Státní zástupce E. Šleinius ve svém prohlášení opakoval své pohnutky - že vina A. Paleckise byla prokázána a on sám o ní nemá pochyby. O odvolání nebyly poskytnuty žádné další podrobnosti.

Celý soudní proces tedy začíná nanovo a přesouvá se k vyšší instanci - k Vilniuskému krajskému soudu. Zasedání tohoto soudu je očekáváno v příštím měsíci či dvou. Rozhodnutí se čeká v létě či na podzim, - a třetí, v Litvě poslední možnost odvolání - k nejvyššímu soudu. Ten rozhodne na konci tohoto roku. Pak - pokud to bude nutné, dovolání do Štrasburku.

Státní zastupitelství se podáním odvolání snaží zastrašit A. Paleckise a zvyšující se počet jeho zastánců. Kvůli tomu potlačuje základní lidská práva, v tomto případě - svobodu slova. Vládnoucí třída jasně ukazuje dvojitý standard.

Jak známo, Vilniuský okresní soud na některé příčiny pro své rozhodnutí zprostit obžaloby A. Paleckise poukázal: nepopíral "žádnou agresi"; odkazoval se na zdroje; neexistují znaky, že by se pokoušel úmyslně kohokoliv urážet. Státní zastupitelství však nepostupuje jen podle protiústavního článku 170/2 trestního zákona, který zakazuje svobodu myšlení. Reaguje také na veřejná vyjádření člena parlamentu Kęstutise Masiulise a dalších politiků a politických analytiků, kteří argumentují, že "je nutné vyšetřování obnovit".

Znovu se státní zastupitelství stalo nástrojem politických her, pracuje na nátlak, a zdá se to již běžným fungováním této instituce. Nejvíce zpolitizovaným ze všech soudních struktur v této zemi se zdá státní zastupitelství. Proto neprovádí státní zastupitelství své přímé úkoly. Nerozřešeny zůstávají význačné případy: případ z 13. ledna, výbuch mostu Bražuole, vzpoura Pakaune, zavraždění Abromavičiuse a Pociunase, pedofilní historie z Kaunasu, a tak dále. Současně jsou ovšem horlivě prováděny příkazy různých politiků.

Lidé v Litvě i mimo ni se dozvěděli už mnoho o některých z důsledně zakrývaných aspektů událostí z 13. ledna (střelba shora, náboje z loveckých pušek, výpovědi svědků). Politika založená na lžích a provokacích nemá perspektivu. Na povrch nakonec vyplave pravda a spravedlnost.

Informační centrum SLF (Socialistická lidová fronta - Litva)

 

Zdroj: solidnet

Překlad: Komunistický svaz mládeže

 

Více k tomu:

Trest jednoho roku vězení (v podmínce) - pro hledání pravdy

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .