header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Izrael. Jednotná vláda. Kvůli válce proti Iránu

Kadima vstupuje do vlády, aby se zabránilo předčasným volbám; přibližuje se útok na íránská jaderná zřízení, Netanyahu hovoří o ekonomice, ale startuje motory. Je tu další člověk, na kterého musí Obama myslet.

Benyamin Netanyahu je "odporný", ale bezpochyby je to král politiky. To napsal včera liberální deník Haaretz, když komentoval nečekanou a rozruch budící dohodu anulující předčasné volby a umožňující vytvoření vlády národní jednoty, která byla sjednána v pondělí v noci mezi Benyaminem Netanyahuem a Shaulem Mofazem, vůdcem strany Kadima, která je hlavní opoziční silou.

Dohoda dává předsedovi vlády k dispozici supervětšinu v Knessetu, když má podporu 94 poslanců ze 120. Nikdy v dějinách Izraele se vláda netěšila takové podpoře. Netanyahu, král politiky a snad, za nedlouho, také bůh války. Ať se nikdo nenechá podvést úhybnými manévry premiéra, který včera na tiskové konferenci vedle Mofaze řekl, že nová exekutiva se bude zabývat schválením rozpočtu na příští dva roky, povinou vojenskou službou i pro ultraortodoxní židy, reformou volebního systému a "mírovým procesem" (jakým?). Trojka u moci - Netanyahu a dva bývalí náčelníci generálního štábu izraelské armády Mofaz a Barak (ten je momentálně ministrem obrany) - bude mít prioritní úkol, kterým se budou zabývat, téma, o kterém se na setkání s novináři ani nedotknul: útok na íránská jaderná zařízení.

Mofaz, který v minulých týdnech inzultoval Netanyahua a nahlas tvrdil, že chce bojovat s vládou o ekonomická témata, nevstoupil do koalice proto, že by ho přitahovala možnost jít k volebním urnám až po vypršení normálního volebního období, tedy za rok (způsob, jak si vytvoří prostor pro opětné získání hlasů pro Kadimu, která dnes prudce ztrácí), nebo proto, že bude místopředsedou vlády a ministrem (bez portfeje). Mofaz akceptoval účast ve vládě, protože ví, že Izrael velmi brzo přijme kritické rozhodnutí pro osudy celého Středního východu a snad tak učiní i proti vůli severoamerických spojenců. "Nevím, kdy může být zahájen útok, jsou zde také americké prezidentské volby a do té doby Obama nechce žádná překvapení. Vím ale, že Izrael nebude čekat do nekonečna, až mezinárodní sankce (proti Iránu) přinesou své ovoce. Čas? Izrael nebude čekat více jak jeden rok", vysvětloval včera deníku Il Manifesto profesor Shmel Sandler, analytik "Besa" (The Begin-Sadat Center for strategic studies) z Tel Avivu (viz http://www.biu.ac.il/Besa/ . Válka se ale blíží a to se souhlasem USA nebo bez něho).

Nemá smysl se domnívat, že Izrael tím, že pokračuje v ukázce svých svalů, chce jen "zastrašit" Irán, který se až do dnešních dnů nenechal zneklidnit válečnými bubny - Netanyahu a Barak (a nyní také Mofaz) mimo jiné chtějí, aby Irán zcela zastavil obohacování uranu, a kladou mu nepřijatelnou podmínku. Nástup "trojky" je také ostrou odpovědí na obvinění z "mesianismu", které vznesli dva významní bývali šéfové zpravodajských služeb, kteří jsou veřejně proti útoku - Meir Dagan a Yuval Diskin - a poněkud jemnějším způsobem také současný náčelník generálního štábu Beny Gantz. Ti toto obvinění v souvislosti s plány útoku na íránská jaderná zařízení směřovali na Baraka a (zejména) na Netanyahua.

V tomto rámci vyvolávají nemalé rozpaky varování z úst Abu Mazena směřovaná k nové izraelské vládě, po které Palestinci požadují ukončit veškerou činnost spojenou s expanzí kolonistů na okupovaných územích a obnovit rozhovory. "Toto je správný moment, aby izraelská vláda uzavřela mír s palestinským lidem, když bude okamžitě akceptovat předběžné požadavky mírového procesu. Těmi jsou okamžité zastavení všech aktivit spojených s usazováním kolonistů", řekl prezidentský mluvčí Nabil Abu Rudeineh. Pokud se týká Palestinské národní autority, je jediným subjektem, který ještě věří v možnost jednání s izraelskou vládou na základě rovnosti, ať se jedná o tu současnou nebo budoucí (podle průzkumů by i v té budoucí byl Netanyahu premiérem). Při neexistenci mezinárodního tlaku a s Barackem Obamou, který se musí věnovat prezidentským volbám, je palestinská otázka to poslední, co izraelským politickým vůdcům leží na mysli.

 

Autor: Michele Giorgio, 9. května 2012

Zdroj: Il Manifesto

Překlad: Komunistický svaz mládeže

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .