header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Bude to jistě jen "shoda okolností"

Bude to jistě "shoda okolností", ale bohužel je vhodné oznámit, že od 15. května v blízkosti hranice mezi Jordánskem a Sýrii proběhne jedno z největších vojenských cvičení, které kdy proběhly na Středním východě. 

Přibližně po jeden měsíc se ho bude účastnit téměř 12 000 vojáků a důstojníků pocházejících ze 17 zemí. Itálie bude též přítomna s malým kontingentem 47 mužů. Ale Italové nebudou protagonisty cvičení. Mezinárodnímu task force bude velet, jaká náhoda, generál Ken Tovo z US Special Operations Central Command a jeho zástupcem bude generál Mohammed Jeridad z velitelství pro výcvik jordánských vojsk.

Cvičení předpokládá zapojení pozemních sil, leteckých sil různého druhu a prostředků námořní pěchoty. Pochopitelně se nepředpokládá účast Sýrie, ačkoliv, stále shodou okolností, se tato země nachází několik kroků od místa, kde 12 000 vojáků vyzkouší své útočné schopnosti.

Téma cvičení, jak je dáno na vědomí, spočívá v přípravě na "neregulérní válku", na speciální operace a na "protipovstalecké operace". Takový pojem se zdá naznačovat vládní akce určené k likvidaci nepravidelných bojových formací. Řekněme to natvrdo: "potlačovat povstání".

Nějaký zlomyslník chtěl dát do vztahu toto až příliš bouřlivé cvičení s několik měsíců probíhající občanskou válkou v Sýrii. Ale tahle "pomluva" byla okamžitě popřena americkými zdroji, které o této události informovaly. Účelem bude jednoduše "integrace" jordánských jednotek v rámci všeobecného zaměření na bezpečnost v oblasti, uskutečňované Spojené státy ve spolupráci s velitelstvím NATO ve Středomoří. Co tam bude dělat dalších 15 zemí včetně Itálie, není vůbec jasné. A není ani v této chvíli znám přesný seznam zúčastněných zemí.

Cvičení nese název "Eager Lion 2012". Je to srdečné gesto přátelství, které Ammán cítil jako potřebu vůči svému americkému financovateli, který v posledních pěti letech uvolnil přinejmenším 2,4 mld. USD "pomoci", z níž značná část posloužila na nákup zbraní z USA.

Na turecké hranici se současně seběhly kontingenty nepravidelných jednotek nejsvobodnější "syrské" povstalecké armády, vedené bývalými členy tzv. libyjské Al Kajdy. Tyto ozbrojené skupiny provádějí právě přesně to, co na jordánské hranici vojáci USA, NATO, Jordánska zkoušejí potlačovat. Jenže v tomto zvláštním případě jsou jedni i druzí součásti stejných kleští, jejichž cílem je svrhnout syrský režim.

Ale musí být jasno, že se jistě jedná o pouhou shodu náhod.

 

Autor: Giulietto Chiesa, 14. května 2012

Autor je novinář a bývalý poslance EP.

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .