header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Střelec Harry

Těsně před vánocemi byla publikována zpráva, že britský princ Harry zabil jednoho z velitelů Talibanu. Měl tak učinit jako kopilot bojového vrtulníku v rámci své služby v Afghánistánu.

Princ Harry jakožto člen britské královské rodiny je představitelem Spojeného království, které je členem NATO. A jednotky NATO pod uměle vytvořeným pláštíkem tzv. boje proti terorismu si osobují právo "preventivních úderů" kdekoliv na této planetě, často i bez ohledu na postoj Rady bezpečnosti OSN. Je zajímavé, že konkrétně z Afghánistánu měla vzejít Al-Káida. Zajímavé je to zejména proto, že to byly USA, vůdčí síla NATO, kdo Talibanu pomohl v této zemi k vzestupu, v té době proti SSSR. Boj proti tzv. islámským radikálům a terorismu s tím spojeným je totiž jen zástěrkou Spojených států a jejich satelitů k prosazování ekonomických a jiných zájmů. Agresivní islamistický terorismus je ve skutečnosti bojovou pěchotou amerického impéria, což je zjevné například ze zkušenosti dobytí Libye či intervenční kampaně proti Sýrii.

Vraťme se ale k princi Harrymu. Byl obsazen do role, v níž má jakožto bulvárně známý herec sehrát dobrodružnou úlohu vzrušujícího osobního nasazení s reminiscencí na staré imperiální časy, a překrýt mnohem méně romantickou realitu vraždění v cizí zemi. Jde o tvorbu obrazu války v očích britské veřejnosti. Podobně, až bude třeba, vyšle česká armáda pobavit české žoldáky v Afghánistánu nejen Landu s Vetchým, ale i Bartošovou s Hanychovou. Nebo si jel Harry do Afghánistánu jen zastřílet? Pro příslušníka královské rodiny to je minimálně stejně zajímavé jako střelba na bažanty v oboře či na hliněné holuby. Jenže politika USA a NATO včetně Spojeného království není jen bojovou hrou. Je příčinou tisíců lidských tragédií, tisíců zmařených životů. To vše v zájmu kapitálu. Střelbou do živých lidí v okupované zemi ukázal princ Harry, že ta nacistická uniforma na jednom z večírků zlaté mládeže nebyla až zas tak od věci. Jeho prababička, královna Matka po druhé světové válce neřekla Němcům jinak než skopčáci (anglické synonymum Kraut). Zjevně jí nevadilo, že i její sasko-hanoverský manžel byl také "skopčák", stejně jako jeho pravnuk Harry.

Nejde ale přirozeně o geny, nýbrž o kontrolu nad oblastí sousedící s Iránem, Čínou a jižním předpolím Ruské federace.

 

Jan Kamenický

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .